Compania Altur Slatina, specializata in productia de piese auto, estimeaza in acest an un profit brut de 4,22 milioane lei (1,18 mil.euro), de peste trei ori mai mare decat rezultatul din 2007, pe fondul sporirii veniturilor cu 7,5%, la 114 milioane lei (circa 32 mil. euro).
DailyBusiness: Cum explicati faptul ca actiunile companiei au urcat in top 5 al cresterilor dupa pret la Bursa de Valori Bucuresti saptamana trecuta?
Gheorghe Rizea Nitu: Datorita rezultatelor financiare din primul trimestru. Acestea reflecta faptul ca piata de export, unde livram 95% din productia de baza, este una stabila pe termen lung, cu afaceri curente, dar si potentiale pana in 20011-2012. Livram produse pentru 16 tari din UE, cele mai mari piete ale noastre fiind Germania, Franta, Cehia si Polonia.
DB: In ce consta productia de baza?
GRN: Producem echipamente de securitate de frana pentru producatori de sisteme de frana asamblate, avand ca utilizatori finali producatori de automobile ca BMW, Audi, Wolskwagen, Fiat si Mercedes. Aceasta activitate genereaza intre 70-72% din cifra de afaceri a companiei.
DB: Pe piata interna, ce clienti aveti pe acest segment?
GRN: In tara, livram echipamente pentru Renault si intentionam sa extindem pe viitor colaborarea cu alte companii, printre care se numara si Ford.
DB: Cu cat va creste ponderea livrarilor pe piata locala, datorita noilor colaborari?
GRN: Vom ajunge in 2 ani sa livram circa 10-11% din productia de echipamente pentru industria auto locala, si nu numai datorita Ford. Spre exemplu, la Iasi urmeaza sa se construiasca o fabrica de piese si subansamble, care ar putea folosi produsele noastre, dar nu pot da mai multe detalii deocamdata.
DB: Pe ce alte segmente de business mai este activa Altur?
GRN: Un alt segment de business al companiei este fabricarea de componente pentru centralele termice. Utilizatorii finali pentru aceste produse, care reprezinta 18% din cifra de afaceri, sunt firme din tari ca Olanda si Italia. Restul de 10% din business este realizat de componentele utilizate in fabricarea contoarelor de gaz si pompelor de inalta presiune.
DB: Cum face fata Altur Slatina la criza de pe piata fortei de munca din Romania?
GRN: Ca sa prevenim o eventuala criza la noi in companie, incercam sa ne sustinem angajatii pe langa salarii, cu alte lucruri, precum tichete de masa. Motivatie exista. In plus, am implementat si o strategie proprie prin care am calificat ucenici la locul de munca. Anul trecut am organizat trei cursuri de acest fel, prin care am reusit sa angajam tineri cu varsta cuprinsa intre 25-30 ani. O parte dintre ei insa au mai plecat, preferand sa lucreze in strainatate.
DB: Ce salarii sunt la Altur Slatina?
GRN: Salariul mediu brut al unui angajat se ridica la 1.300 -1.350 lei/luna.
DB: Salariile top-managementului la ce nivel ajung?
GRN Pentru top-management, acestea variaza intre 7.000-8.000 lei/luna brut, iar managementul castiga intre 3.500-7.000 lei/luna.
DB: Cati angajati are compania?
GRN: In prezent, sunt 1.040 de angajati, in scadere fata de anul trecut, cand a trebuit sa concediem 400 de angajati, in cadrul unui program de restructurare.