„Inainte de oferta, detineam circa 24,5% din actiuni, iar in prezent, 20,56%. Daca nu participam la oferta, participatia mea s-ar fi redus la 20%”, a declarat pentru DailyBusiness Emanoil Viciu, directorul general Teraplast Bistrita.
Pentru a ajunge la participatia de 20,56% in prezent, Viciu a subscris circa 350.000 de actiuni (0,7% din cele 49,6 mil. actiuni incluse in oferta), la o valoare de 350.000 lei (96.000 euro), conform pretului final al ofertei, de 1 leu/actiune.
Inainte de oferta, Emanoil Viciu controla circa 60,8 mil. actiuni, reprezentand 24,5% din capitalul social. Dupa oferta, Viciu detine 20,56% din capital, aferent unui pachet de circa 61,1 milioane actiuni.
Valoarea de piata a acestui pachet a scazut luni cu 1%, in conditiile in care drepturile de alocare atasate ofertei au inchis sedinta in scadere, la un pret de 0,99 lei/titlu.
Potrivit lui Viciu, si alti angajati din managementul companiei au subscris actiuni in cadrul ofertei.
Oficialul Teraplast Bistrita a mai spus ca participatia celorlalti trei investitori semnificativi, prezenti in actionariatul companiei inainte de oferta, a ajuns la circa 7% in cazul companiei Marley, membra a grupului belgian Aliaxis, 10% pentru SIF Banat-Crisana (SIF1) si 32% in cazul omului de afaceri Dorel Goia.
Viciu, prezent luni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu ocazia intrarii la tranzactionare a drepturilor de alocare Teraplast, a apreciat ca pretul din deschiderea sedintei, cand cotatia crescuse cu 9% la 1,09 lei, reprezinta un inceput bun si a spus ca asteapta sa vada ce se intampla pe termen lung.
Totodata, Laurentiu Ciocarlan, directorul departamentului de oferte primare din cadrul Raiffeisen Capital&Investement (RCI), compania care a intermediat oferta Teraplast, a declarat ca este bine ca pretul drepturilor de alocare „a deschis pe teren pozitiv”. Acesta a mentionat ca „munca la acest proiect (listarea Teraplast prin IPO-n.r.) a durat opt luni”.
Fiecare minut din urmatorii 3-5 ani conteaza
Ciocarlan a explicat de ce conducerea Teraplast a ales sa iasa pe bursa in conditiile nefavorabile actuale. Directorul general al Teraplast a preferat intrarea companiei la Bursa in aceasta perioada pentru a nu pierde startul cresterilor accelerate pe pietele care activeaza, estimate pentru urmatorii ani.
„Nu-mi pot permite sa ratez niciun minut din urmatorii 3-5 ani. Prefer sa iesim acum pe Bursa”, i-a spus Viciu lui Ciocarlan, conform acestuia din urma.
Intrarea la Bursa a fost comparata de catre Viciu cu iesirea la un spectacol, in conditii de ploaie abundenta. „Ce ai prefera, sa astepti sa treaca ploaia si sa pierzi primul act, sau sa iei o umbrela si sa infrunti ploia, dar sa vezi spectacolul de la inceput?”, a intrebat retoric directorul Teraplast, potrivit lui Laurentiu Ciocarlan.
Emanoil Viciu a mentionat ca banii obtinuti din piata de capital vor fi folositi in programul investitional al companiei, care se ridica la circa 65 milioane euro, si urmeaza a fi realizat in urmatorii cinci ani. Viciu estimeaza ca pana la finele acestui an va fi indeplinit 40% din program, prin alocarea a 24 milioane euro. De asemenea, in aceeasi perioada, 85% din programul de relocare al companiei la 10 km de Bistrita, cuprins in planul total de investitii, va fi indeplinit, a mai spus Viciu.