BRD SocGen a propus actionarilor un dividend brut de 0,728 lei/actiune, iar randamentul la pretul de inchidere al sedintei de marti este de 11,28%, cel mai mare din sectorul financiar de la BVB, in prezent. Cotatiile titlurilor din sectorul financiar au crescut puternic din momentul publicarii convocatoarelor cu privire la propunerile de dividend, ceea ce a coborat randamentele pe care investitorii le mai pot obtine din achizitionarea acestor actiuni.
„Cresterea care a inceput in martie pe Bursa a fost sustinuta si de potentialele dividende care poate fi acordate de multe societati lichide de la Bursa si, din aceasta cauza, remarcam aprecieri mai puternice pentru actiunile companiilor care acorda un dividend bun, in sensul unui randament ridicat”, a declarat pentru NewsIn Mihai Muresian, trader la Intercapital Invest.
Tot in sectorul bancar, Erste Bank (EBS) vrea sa acorde dividende cu un randament de 4,92%, calculat la ultimul pret din sedinta de marti. Cotatia EBS a crescut cu circa 78% incepand din 27 februarie, data la care banca a anuntat ca ar putea distribui un dividend brut de 0,65 euro/titlu.
„Erste este o actiune solida, cu perspective destul de bune, in ciuda problemelor care au lovit sectorul bancar la nivel global. De aceea, cred ca au fost multi investitori care au cumparat titlurile bancii pentru dividende, chiar daca nu erau cele mai mari din piata”, a explicat un broker din piata.
In cazul Bancii Transilvania (TLV), care a anuntat distribuirea pentru prima data de la listare a unui dividend de 0,047 lei/actiune, randamentul este de 4,87%.
„Totusi, nu cred ca sunt multi investitori care, daca au cumparat in momentul in care s-au anuntat dividendele, mizeaza pe faptul ca vor ramane cu actiunile in portofoliu pana aceste dividende vor fi distribuite”, a adaugat Muresian.
Actionarii SIF Oltenia ar putea primi cel mai mare dividend dintre SIF-uri, cu un randament de aproape 10%
Pana saptamana trecuta, SIF Oltenia era singura din sectorul SIF care nu propusese distribuirea de dividende din profitul obtinut anul trecut, dar un grup de actionari care au totalizat 5% din drepturile de vot au introdus vineri pe ordinea de zi a adunarii generale propunerea de acordare a unui dividend de 0,06 lei/unitate.
Astfel, actionarii SIF Oltenia ar putea obtine un randament de 9,9% la dividende, cel mai mare din tot sectorul societatilor de investitii financiare (SIF), caculat la cotatia de inchidere din sedinta de marti.
„Cred ca au fost foarte multi speculatori care au intrat in piata in momentul in care au fost anuntata posibilitatea de acordare a unui dividend si cel mai probabil vor fi primii care sa iasa din piata in momentul in care piata da semne ca nu mai are forta sa creasca”, a mai spus brokerul citat.
De asemenea, actiunile SIF Moldova ofera in prezent un randament de circa 9% la dividendul brut propus, de 0,045 lei, iar actionarii SIF Transilvania (SIF3) ar putea obtine un randament de 9,37%, la dividendul de 0,03 lei, supus aprobarii actionarilor.
In acelasi timp, in special pe sectorul SIF, nu sunt multi investitori care isi asuma riscul de a sta pentru o perioada mai mare de timp cu actiunile in portofoliu pentru a astepta distribuirea dividendelor, in contextul de piata destul de instabil.
SIF Muntenia (SIF4) propune un dividend brut de 0,04 lei/actiune, ceea ce corespunde unui randament de 7,84%, iar dividendele pe care ar putea sa le acorde SIF Banat-Crisana (SIF1), de 0,03 lei/titlu, au in prezent cel mic randament, de 4,76%.