La nivel mondial, în anul 2023, 86% dintre companiile listate fie au crescut dividendele, fie le-au menţinut. Microsoft, Apple şi Exxon Mobil au fost cei mai mari plătitori de dividende din lume în 2023.
Janus Henderson vede încă o creştere de 5% a dividendelor corporative în acest an, până la 1.720 miliarde de dolari.
Chiar dacă creşterea rapidă a dividendelor bancare este probabil să încetinească, scăderile rapide din sectorul minier ar putea fi, de asemenea, mai puţin afectatee, a spus Lofthouse.
”Preţurile energiei rămân ferme, astfel încât dividendele din sectorul petrolului par bine susţinute, iar sectoarele mari defensive, cum ar fi sănătatea, alimentele şi bunurile de consum de bază, ar trebui să continue să facă progrese constante”, a arătat acesta.
„Fluxul de numerar al corporaţiilor a rămas puternic în majoritatea sectoarelor şi acest lucru a oferit o mulţime de putere pentru dividende şi răscumpărări de acţiuni”, arată raportul Janus Henderson Global Dividend Index (JHGDI), conform News.ro.
Impactul pozitiv al dividendelor bancare mai mari a fost aproape în întregime compensat de reducerile din sectorul minier, arată raportul, deoarece preţurile mai scăzute ale mărfurilor au afectat profiturile din minerit.
Reduceri semnificative de dividende de către cinci companii importante – companiile miniere BHP şi Rio Tinto, precum şi Petrobras şi Intel a redus rata de creştere a dividendelor globale în 2023 cu 2 puncte procentuale.
”Dincolo de aceste două sectoare (bancar şi minerit), al căror impact a fost neobişnuit de mare, am observat o creştere încurajatoare din industrii la fel de variate precum vehiculele, utilităţile, software-ul, alimentaţia şi inginerie, demonstrând importanţa unui portofoliu diversificat”, se arată în raport.
Europa (cu excepţia Regatului Unit) a fost un motor cheie de creştere, contribuind cu două cincimi la creşterea globală, deoarece plăţile au crescut cu 10,4%, la 300,7 miliarde dolari.
Japonia a avut, de asemenea, o contribuţie majoră, deşi a fost oarecum temperată de un yen slab, se arată în raport.
Statele Unite au avut cea mai semnificativă contribuţie la creşterea dividendelor globale datorită dimensiunii sale, o rată de creştere de 5,1% a fost în concordanţă cu media globală.
Dividendele pieţelor emergente au rămas neschimbate, Janus Henderson subliniind reduceri abrupte în Brazilia şi creştere slabă în China.