„Sunt foarte multumita ca am reusit sa reducem la minim timpul in care investitorii au banii blocati in actiuni achizitionate, de la peste doua luni la cateva zile”, a declarat Dana Mirela Ionescu, director general Raiffeisen Capital&Investment.
Conform prospectului de emisiune, RCI este obligata sa returneze sumele nealocate ca urmare a suprasubscrierii ofertei, in ordine alfabetica, in maxim 10 zile lucratoare de la data decontarii (respectiv pana la 28 decembrie).
„Vestea buna pentru toti investitorii la Transgaz este ca isi vor primi banii mult mai devreme. In cursul saptamanii viitoare vom returna toti banii aferenti actiunilor nealocate, chiar daca am inregistrat cel mai mare numar de subscriitori din istorie”, a adaugat Dana Mirela Ionescu.
Banii vor fi restituiti in ordine alfabetica investitorilor, in conturile pe care le-au mentionat pe formularul de subscriere.
In cazul ofertei publice Transgaz, este prima data cand se tranzactioneaza in Romania drepturi de alocare. Pentru a-si putea tranzactiona drepturile de alocare, un investitor trebuie sa aiba un contract de brokeraj incheiat cu o societate de servicii si investitii financiare (SSIF) si sa solicite, direct sau prin SSIF, un extras de la Depozitarul Central care sa ateste numarul de actiuni pe care le detine.
„Drepturile de alocare permit scurtarea perioadei intre intre inchiderea ofertei si tranzactionarii la bursa de la 2 luni la numai sapte zile lucratoare. In cazul Transgaz, de la inchiderea ofertei publice initiale, de pe 7 decembrie, drepturile de alocare ar putea fi tranzactionate pe 19 decembrie”, declara presedintele Raiffeisen Capital Investment inaintea derularii ofertei publice initiale Transgaz..
Dreptul de alocare reprezinta valoarea mobiliara negociabila, emisa pe terme scurt, care certifica dreptul detinatorului acestuia de a ii fi atribuita o actiune nou emisa, la momentul inregistrarii la Depozitarul Central a majorarii de capital.
In perioada 26 noiembrie – 7 decembrie s-a desfasurat oferta publica Transgaz pentru 1,177 milioane de actiuni, cu drepturi de alocare atasate, la un pret de 191,92 lei/actiune. Oferta Transgaz a fost cea mai mare oferta publica initiala de vanzare de actiuni realizata pana acum de o companie romaneasca, iar valoarea subscrierilor a fost de aproximativ 1,8 miliarde de euro.
„RCI vede aceasta oferta ca pe un suflu nou pe piata de capital, care ar putea readuce optimismul pe Bursa. In anul 2008 exista toate premisele pentru un numar de peste 5 IPO-uri. RCI pregateste deja 2 IPO-uri: Teraplast Bistrita pentru luna februarie – martie 2008 si Adeplast Oradea pentru mijlocul anului 2008.� a declarat Dana Mirela Ionescu.
Raiffeisen Capital&Investment (RCI) a fost implicat, pe langa Transgaz, in listarea Transelectrica si Flamingo precum si unele dintre cele mai mari oferte de obligatiuni municipale sau corporatiste.