„O companie de investitii care ia in calcul companiile mici Est- Europene nu trebuie sa aiba incredere doar in cifrele raportate de acestea: trebuie sa viziteze companiile, sa cunoasca personalul, sa vada facilitatile de productie (daca este cazul) si sa-si faca propriile analize”, arata Karine Hirn, Managing Director la East Capital.
East Capital, cu sediul in Suedia, este una din cele mai mari companii de investitii specializate pe piata est europeana.
Reprezentantii East Capital considera ca societatile mici, pornite in general ca afaceri de familie, nu au exercitiul raportarilor care reflecta corect fluxurile financiare si ca, nefiind constransi sa furnizeze rapoarte actionarilor, antreprenorii uita ca o buna evidenta financiara arata, in ultima instanta, starea de sanatate a afacerii.
Nici in cazul societatilor de dimensiuni medii situatia nu este foarte diferita, lipsind procedurile specifice guvernarii corporatiste, in opinia celor de la East Capital. Doar in cazul marilor societati, in special, a acelora care fac parte din multinationale sau care deja au ca actionar un fond de investitii, incepe sa se constientizeze importanta acuratetii cifrelor.
Aceasta stare de fapt ii determina pe investitori sa faca o evaluare proprie a afacerii in care vor sa investeasca.
[quote=Karine Hirn, managing director East Capital]Adesea actionarii si managerii sunt suspiciosi si neincrezatori; trebuie sa le explicam ca un fond nu vine doar cu investitia, ci si cu expertiza sa in dezvoltarea unei afaceri[/quote]
„Facem vizite pe teren, pentru a ne convinge asupra calitatii gestiunii companiei. Avem interviuri atat cu managementul, cat si cu lucratorii din companie, pentru a verifica directia in care evolueaza afacerea. De multe ori, aceste vizite se transforma in adevarate cercetari de detectiv”, spune Karine Hirn.
Pe acest fond, in Romania, companiile de investitii se confrunta si cu reticenta actionarilor majoritari in a vedea in fondul de investitii un partener.
„Adesea actionarii si managerii sunt suspiciosi si neincrezatori; trebuie sa le explicam ca un fond nu vine doar cu investitia, ci si cu expertiza sa in dezvoltarea unei afaceri. Trebuie sa le castigam increderea pentru a coopera la realizarea analizelor financiare si a ne ajuta sa le cunoastem compania”, spune reprezentantul companiei de investitii East Capital.
Ea considera ca aceste probleme isi au originea intr-o traditie saraca in cultura investitionala, dar mai ales tin de ritmul in care au fost derulate reformele catre o economie capitalista. Aceasta se vede bine in gradul de deschidere al acelor economii din Est care s-au dovedit a fi cele mai reformatoare. Dar nici chiar acestea nu ajuns la un nivel de receptivitate precum cel al Turciei, spre exemplu, tara unde antreprenorii nu au avut experienta economiei centralizate.
„East Capital s-a specializat pe pietele est europene: intelegem atat specificul regiunii si al fiecarei tari in parte, cat si mentalitatile. Consideram ca investitorii straini trebuie sa-si asume rolul lor in dezvoltarea culturii investitionale a acestor state, beneficiile fiind reciproce si pe termen lung”, conchide Karine Hirn.
In Romania, East Capital a investit peste 115 milioane de dolari (circa 88 milioane de euro), in peste 25 de companii. In portofoliul sau se numara companii mari, precum Petrom, Oil Terminal si Societatile de Investitii Financiare, dar si societati mai mici, din diverse domenii, cum ar fi Impact (imobiliare), Dafora Medias (servicii pentru industria extractiva si constructii) sau Condmag Brasov (constructii pentru industria de gaze).