- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Erste Bank: E momentul sa investiti in petrol si aur

14 Mar, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Cele mai profitabile investitii in actuala conjunctura economica internationala, sunt cele in materiile prime, cum ar fi petrolul sau metalele pretioase, estimeaza analistii Erste Bank.
Erste Bank: E momentul sa investiti in petrol si aur

Analistii bancii austriece Erste au dat publicitatii joi o analiza in care incearca sa identifice cea mai buna strategie investitionala pentru urmatoarele luni.

„Prudenta” ar trebui sa fie cuvantul de ordine in conditiile in care economia americana se indreapta cu pasi repezi spre recesiune, pe fondul deprecierii puternice a monedei americane si a cresterii fara precedent a cotatiei petrolului, considera analistii Erste Bank. Acestia recomanda astfel reducerea ponderii actiunilor in portofoliile de investitii.

Cele mai bune investitii, in actuala conjunctura economica, sunt cele in materiile prime (commodities), in special cele din sectorul minier aurifer care vor continua probabil sa evolueze pozitiv, considera analistii Erste Bank.

Un alt pont de investitii, sugerat de Erste, il reprezinta companiile din domeniul industriei cu o calitate ridicata a produselor si un grad redus de indatorare care vor oferi probabil bune oportunitati de cumparare in etapele de recesiune. Interesante sunt si actiunile institutiilor financiare europene, in special ale celor care nu au expunere pe piata creditelor neperformante si cu perspective de crestere ofera oportunitati bune de intrare pentru investitorii pe termen lung.

In ceea ce priveste evaluarile negative, analistii Erste considera ca majoritatea actiunilor institutiilor financiare din SUA vor avea un indicator risc/profit puternic negativ si ar trebui sa fie evitate pe termen mediu.

Alte domenii de evitat sunt sectoarele cu cerinte intensive de capital (de exemplu inalta tehnologie, in special semiconductori) sunt dezavantajate de cresterea inflatiei comparativ cu cele care necesita mai putin capital (de exemplu farmaceutice, biotehnologie, productia de utilaje).

Investitiile pe piata americana sunt de evitat

In ceea ce priveste ponderea pe regiuni, analistii Erste Bank recomanda Europa, America Latina si Asia care in opinia lor se afla intr-o situatie mult mai buna decat SUA.

„Criza de lichiditate afecteaza in special SUA, unde se inregistreaza un grad de indatorare ridicat, inflatia este in crestere iar somajul are un efect de temperare asupra consumului privat”, a declarat Hans Engel, analist in cadrul Pietelor internationale de capital ale Erste Bank.

„In Germania, cea mai mare economie europeana, somajul este in scadere si companiile nu intampina in general probleme la obtinerea de imprumuturi. Investitorii ar trebui sa reduca substantial ponderea actiunilor companiilor din SUA si sa majoreze in portofoliile lor ponderea actiunilor la companii de pe pietele emergente (in special America Latina, Europa de Est si tarile selectate din Asia precum India si Tailanda) si Europa”, a adaugat Engel.

Analistii Erste Bank sustin ca atat ratele de crestere actuale, cat si cele preconizate sunt superioare in aceste regiuni, ofera evaluari atractive, in special comparativ cu SUA, in vreme ce monedele lor nationale sunt mult mai stabile pe termen lung.

„In general,investitorii nu ar trebui sa aloce prea mult timp analizei problemelor din regiuni indepartate (de exemplu SUA), ci sa identifice numeroasele oportunitati oferite de pietele pe care sunt prezenti si de cele emergente”, a afirmat Hans Engel.

Analistii Erste Bank declara ca evolutia cursului de schimb va avea o mai mare influenta asupra performantei investitiilor in actiuni, in lunile care urmeaza.

Atat timp cat politica monetara a Rezervei Federale vizeaza in special stimularea economiei SUA si acorda aparent o mai mica importanta stabilitatii monetare, slabiciunea dolarului este previzibila, spun acestia.

Actiunile firmelor europene – o alegere buna pe termen lung

In opinia lor, actiunile companiilor europene reprezinta o alegere mai buna decat actiunile companiilor din SUA pe termen lung, chiar daca in prezent nu pare realist faptul ca pietele bursiere europene se vor decupla complet de evolutiile din SUA.

Referitor la investitorii ingrijorati de cresterea preturilor la energie, analistii Erste Bank arata ca Austria, Elvetia, Germania, Franta, Italia si majoritatea tarilor europene sunt mult mai putin dependente de costurile energiei per unitate din PIB decat SUA.

Media pentru UE-25 este de numai 16% input de energie per unitate din produsul intern brut (PIB). In comparatie, pentru SUA, aceasta valoare este de 22%. Chiar si tari precum Mexic, Brazilia, India si Turcia inregistreaza un indicator mai atractiv si se afla la un nivel inferior sau apropiat de cel mediu al UE privind eficienta energetica.

China, care are un nivel ridicat al consumului de resurse, este chiar cu putin inaintea SUA, cu un input energetic de 23% per unitate din PIB.

Urmărește Daily Business pe Google News