Erste Bank, OMV, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, sunt pe lista celor mai asteptate companii ce ar putea fi listate la bursa anul acesta, estimeaza, pentru DailyBusiness, specialistii din piata.
Anul 2008 ar putea aduce la Bursa de Valori Bucuresti cel putin cinci oferte publice initiale din randul companiilor semnificative din economia romaneasca, dar si un numar crescut de investitori straini. Erste Bank, OMV, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt pe lista celor mai asteptate companii ce ar putea fi listate la bursa anul acesta, estimeaza, pentru DailyBusiness, specialistii din piata.
Piata de capital romaneasca are nevoie de un numar mai mare de emitenti, spun brokerii, care explica lichiditatea scazuta din ultima parte a anului 2007 prin lipsa unei oferte diversificate si atractive.
Perspectivele pentru 2008 sunt insa pozitve, succesul major inregistrat de catre oferta publica initiala a companiei Transgaz, care a adunat o suma record de 1,8 miliarde de euro, determinand specialistii sa mizeze pe o dezvoltare semnificativa a pietei de capital.
Vosganian: „Energeticele”, pe bursa in 2008
Titlurile Transgaz se vor lista in luna februarie 2008 si ar putea fi urmate de cele ale companiilor Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si a Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO). Cel putin asta promite ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, care a declarat, urmare a succesului inregistrat de oferta publica initiala a Transgaz, ca listarea „energeticelor” va avea loc cu siguranta in 2008.
Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica, spune ca asteapta cu interes listarea companiilor din sectorul energetic, mai cu seama ca IPO-ul Transgaz a reliefat interesul investitorilor pentru companiile strategice din economia romaneasca, dar ca principala tinta a BVB pentru 2008 este atragerea firmelor straine, listarea Erste Bank fiind vazuta drept cel mai important moment din istoria bursei.
„Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si-a dat avizul pentru listarea Erste. Va fi prima listare a unei companii internationale. Prezenta titlurilor Erste pe BVB va aduce credibilitate, un plus de „marfa” in piata, un plus de experienta si un numar mai mare de tranzactii”, a explicat Stoica, pentru DailyBusiness. „In plus, listarea Erste va aduce mai multi investitori si intermediari in piata si, de ce nu, va deschide drumul marilor companii internationale prezente in Romania sau care vor sa intre pe piata romaneasca”, a mai spus presedintele BVB.
Septimiu Stoica spune ca dupa listarea Erste, ce ar urma sa aiba loc in intervalul decembrie 2007 – ianuarie 2008, BVB va incerca sa atraga un alt investitor important austriac, compania OMV.
„OMV face afaceri in Romania dupa acelasi model ca si Erste. A cumparat o mare companie romaneasca, genereaza profit si are in plan dezvoltarea serviciilor pe piata din Romania. O listare la bursa este cat se poate de normala”, a explicat Stoica.
El a adaugat ca, in urmatorii trei ani, mizeaza pe listarea la Bursa a principalelor companii de stat si private din Romania, care vor aduce o crestere a volumului de tranzactii si a capitalizarii bursiere.
Morgan Stanley ar putea aduce peste 70 de companii pe piata de capital
Dincolo de planurile legate de listarile Erste sau OMV, estimarile optimiste ale conducerii BVB se bazeaza pe semnalul pe care intrarea in piata, in 2007, a bancii de investitii Morgan Stanley, cea de-a doua institutie financiara ca marime din lume, l-ar putea transmite in mediul international de capital.
„Sunt peste 70 companii de investitii internationale, in special din Uniunea Europeana, care vor sa intre pe piata romaneasca de capital si care au solicitat avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM)”, a precizat Stoica. „Estimez ca anul 2008 va insemna pentru BVB trecerea la un alt nivel, in care lichiditatea din piata, numarul tranzactiilor si mai ales jucatorii din piata vor fi de un nivel superior”, considera Stoica.
„Ma astept ca si alte firme straine sa urmeze exemplul bancii de investitii Morgan Stanley si sa vina in piata, in aceasta toamna, sau anul viitor”, declara, pentru DailyBusiness, Stere Farmache, directorul executiv al BVB.
Pe lista firmelor autorizate se afla zeci de firme importante pe plan international, printre ele fiind JP Morgan, Lehman Brothers, Citigroup sau Bear Stearns, cele mai multe companii autorizate fiind din Marea Britanie.
Cinci IPO-uri sunt deja in pregatire pentru 2008
Dincolo de sperantele conducerii BVB privind atragerea unor companii straine, confirmarile vin tot din piata autohtona. Societatea de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment a anuntat ca anul acesta, la Bursa de Valori Bucuresti vor fi listati intre cinci si 10 emitenti noi.
Raiffeisen va aduce la bursa producatorul de profile PVC Teraplast, din Cluj, si producatorul de materiale de constructii Adeplast, din Oradea. Pe de alta parte, compania IFB Finwest a anuntat ca are in proiect patru oferte publice initiale, a caror valoare depaseste 20 milioane de euro.
Una dintre ele, anuntata deja, este producatorul de contoare de apa Contor Grup, din Arad. SIF 3 Transilvania a anuntat, de asemenea, listarea a doua companii din portofoliu, compania hoteliera Aro Palace Brasov si compania de leasing Transilvania Leasing.
In piata mai sunt asteptate, cu deosebit interes, listarea Romtelecom, ce ar putea avea loc in 2008, o ipotetica listare a Fondului Proprietatea si a altor opt companii de stat, aflate in administrarea Ministerului Transporturilor, patru aeroporturi si patru administratii portuare fluviale si maritime.
In plus, in 2008 sau 2009, am putea asista la listarea unor importante companii din IT, precum Axigen, dezvoltata de Gecad, RDS-RCS, ce a renuntat in 2007 sa se listeze la Londra, o posibila listare a companiei BitDefender dar si a retailerului Altex, pentru care omul de afaceri Dan Ostahie nu exclude varianta de a cauta bani pe bursa.
2008:Un prim pas spre piata de capital unica europeana
Anul 2008 va insemna, pentru piata romaneasca de capital, dincolo de listarile companiilor romanesti si straine, si momentul conectarii la piata de capital europeana.
Listarea Erste pe piata de la Bucuresti, ce va avea loc in primavara anului 2008, va fi realizata printr-un procedeu numit „passporting”. Acesta implica aprobarea, de catre autoritatea de supraveghere a pietei din tara de origine a emitentului (Austria, in cazul Erste Bank), a unui prospect care sa fie acceptat de autoritatea altui stat membru al Spatiului Economic European (Uniunea Europeana, Islanda, Lichtenstein si Norvegia), ca suport al unei oferte publice, sau pentru admiterea la tranzactionare a titlurilor pe o piata reglementata, potrivit definitiei publicate pe pagina de internet a London Stock Exchange. Notiunea de „passporting” a fost introdusa printr-o directiva europeana, cu scopul de a stimula formarea unei piete europene unice a serviciilor financiare.
„Practic prin aceasta masura, vom fi conectati la fluxurile de capital europene care vor putea cumpara si vinde, pe piata autohtona de capital. Se vor elimina multi pasi care acum par greoi, accesul investitorilor va fi unul simplu, asa ca ne asteptam ca passportingul sa aduca un adevarat reviriment pentru bursa de valori”, a declarat Stere Farmache, directorul executiv al Bursei de Valori Bucuresti.
Conectarea BVB la piata de capital unica europeana ar putea aduce o crestere a capitalizarii bursei pana la 100 de miliarde de euro pana in 2010, de 3,8 ori mai mare decat in prezent, a precizat Septimiu Stoica, presedintele BVB.
Totodata, in urmatorii trei ani, valoarea tranzactiilor va ajunge la 80-100 milioane de euro zilnic, de patru ori mai mare decat in prezent, a declarat Stoica.
„Vizam o dezvoltare sustinuta a bursei, pe fondul cresterii numarului investitorilor, a companiilor listate si a valorii capitalului pus in joc pe bursa. O medie zilnica de 80-100 milioane de euro, in urmatorii trei ani, nu o sa mai mire pe nimeni, in conditiile in care capitalizarea bursiera, estimam ca va ajunge la 100 miliarde de euro”, a declarat presedintele BVB.
In prezent, valoarea medie a tranzactiilor la BVB nu depaseste 20 milioane de euro.