Conducerea Erste a decis sa listeze actiunile bancii si la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pentru indeplinirea promisiunilor catre angajatii Bancii Comerciale Romane (BCR), la care grupul austriac detine pachetul majoritar, dar si in vederea atingerii unor obiective de business precise.
DailyBusiness: De ce ati ales sa va listati la BVB?
Arjen Janmaat: Am luat aceasta decizie in primul rand pentru a ne indeplini promisiunile facute angajatilor BCR, care in noiembrie 2006 au ales sa-si schimbe actiunile BCR in titluri Erste. Prin listarea la BVB, acesti angajati pot sa-si valorifice mai usor detinerile, prin vanzarea lor pe piata locala. Noi am achizitionat Banca Comerciala Romana in 2005, iar angajatii au primit si ei 8% din capital.
DB: Cati romani detin actiuni Erste?
AJ: Peste 1% din capitalul social al Erste, adica aproximativ 3 milioane de actiuni, este detinut de circa 6.500 de investitori persoane fizice din Romania, cei mai multi dintre ei fiind angajati BCR.
DB: Ce obiective aveti prin listarea bancii pe piata de capital romaneasca?
AJ: Vrem sa atragem pe langa investitori persoane fizice si investitori institutionali suplimentari, de pe piata locala. Printre acestea mentionez in primul rand fondurile de pensii private, precum si companiile de asigurari si fondurile de investitii in piete emergente, focalizate pe regiunea de sud-est a Europei.
[quote=Arjen Janmaat, senior manager pentru strategie, Erste Bank]Prin venirea noastra in Romania, noi fiind de altfel prima companie straina care se listeaza la BVB, consider ca le oferim o mare oportunitate de investitii acestor fonduri de pensii, care pot cumpara mai multe actiuni Erste[/quote]
DB: Acesti investitori institutionali locali nu puteau fi atrasi si la Viena?
AJ: Ba da, dar in cazul fondurilor de pensii private din Romania este o situatie diferita, pentru ca acestea puteau cumpara actiuni Erste Bank de la Bursa din Viena intr-o anumita limita. Legislatia romana le impune fondurilor de pensii sa-si investeasca majoritatea banilor pe piata locala.
DB: Credeti ca alte companii va vor urma exemplul si se vor lista la BVB pentru a atrage banii fondurilor de pensii private?
AJ: Nu stiu. Cert e ca noi suntem primii si intentionam sa beneficiem cat mai mult de acest avantaj. Ramane de vazut daca vom avea concurenta pe acest segment. Vorbim peste o jumatate de an si vedem care este situatia.
DB: Dar companiile austriece prezente deja in Romania, ca OMV, spre exemplu?
AJ: Oamenii de afaceri austrieci se cunosc intre ei la fel ca si cei din comunitatea oamenilor de afaceri romani. Nu stiu insa ce intentii au cei de la OMV. Cred insa ca e o idee buna pentru ei sa se listeze la BVB.
DB: Ce asteptari aveti privind tranzactionarea actiunilor Erste la BVB?
AJ: Speram ca volumul de tranzactionare al actiunilor Erste la BVB sa fie similar celui din Praga in urmatorii ani. Circa 20-25% din actiunile Erste se tranzactioneaza la Bursa din Praga, iar restul la Bursa din Viena. Erste a fost de asemenea prima companie straina care s-a listat la bursa din Cehia, in 2002. Pe aceasta piata sunt prezente acum sapte companii straine, iar tranzactiile cu aceste titluri au generat in 2007 40% din cifra de afaceri a Bursei de la Praga. Circa 9% din cifra de afaceri a acestei burse s-a realizat in urma tranzactiilor cu titluri Erste in 2007. Speram sa avem o contributie semnificativa si la BVB.
DB: Cand estimati ca se va lista BCR la BVB?
AJ: Potrivit contractului incheiat cu AVAS, listarea BCR ar urma sa aiba loc undeva in anul 2009. Ramane insa de vazut cum vom realiza aceasta listare. In contract sunt mentionate doua modalitati. Una prin listare administrativa, asa cum s-a listat si Erste, si una prin oferta publica initiala (IPO).
DB: Care varianta de listare credeti ca este cea mai probabila?
AJ: Stiti cum vor arata lucrurile in 2009? Eu nu, asa ca raspunsul depinde de cum va evolua situatia economica in ansamblu.
DB: In ce situatii veti opta pentru listarea BCR prin oferta publica initiala?
AJ: Listarile prin oferte publice initiale presupun diminuarea participatiilor actionarilor initiali, asa ca vom analiza cu mare atentie aceasta varianta. Daca BCR va avea nevoie de mai multa capitalizare, pentru ca va acorda multe credite, de exemplu, se va opta pentru lansarea prin oferta publica initiala. Vor fi emise noi actiuni, cu care se va majora capitalul social.