De administrarea Fondului Proprietatea sunt interesate 37 de companii internationale, miza afacerii fiind capitalul social al fondului, de peste 4 miliarde de euro.
Giovanni Ravasio, noul presedinte al consiliului de supraveghere al Fondului Proprietatea, spera ca listarea sa aiba loc pana cel tarziu in iunie 2009. Noul termen il depaseste cu circa 6 luni pe cel anuntat anterior.
„Nu am analizat pana in prezent nicio varianta pentru listarea Fondului Proprietatea la Bursa, insa ambitia mea este sa listam Fondul Proprietatea in primul semestru din 2009”, a spus Ravasio.
„Listarea Fondului Proprietatea la Bursa trebuie sa o faca un manager de fond. Fondul Proprietatea este una din cele mai importante companii, iar selectia administratorului de fond este procesul cem mai important in activitatea Fondului”, a mai declarat presedintele consiliului de supraveghere al Fondului.
Sebastian Vladescu, presedintele comisiei pentru alegerea administratorului de fond, a explicat ca orizontul de timp pentru desemnarea administratorului este de 9-12 luni, iar contractul cu acesta nu va fi semnat inainte de doua luni de la desemnarea pe functie.
„Comisia pentru alegerea administratorului Fondului Proprietatea ar putea sa inceapa lucrul in plin cel mai devreme in jurul datei de 15 mai 2008, cand speram sa definitivam si numirea consultantului financiar”, a afirmat Vladescu, avansand primele termene.
„Speram ca, la inceputul lunii august, sa avem pregatit caietul de sarcini pentru alegerea administratorului, insa acest termen poate fi extins. Cel tarziu in septembrie va incepe procesul de angajare a administratorului de fond”, a adaugat Sebastian Vladescu.
Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,2 miliarde lei (circa 4 miliarde euro). In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic.
Din 28 ianuarie, actionarii Fondului Proprietatea isi pot vinde participatiile in mod direct, fara a mai trebui sa astepte listarea la bursa, in baza unei hotarari de guvern care a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea. Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari pot opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 lei din sumele cuvenite.
Planurile Guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York.