Programul va fi derulat in perioada 25 ianuarie 2011 – 1 martie 2012, potrivit unui comunicat transmis luni Bursei de Valori Bucuresti (BVB), citat de Mediafax.
Dupa incheierea programului, capitalul social al Fondului va fi redus cu valorea nominala a actiunilor rascumparate.
Diminuarea capitalului va fi propusa, ulterior, actionarilor, se spune in comunicat.
Titlurile rascumparate vor fi platite din profitul distribuibil pe care-l are FP sau din alte rezerve inscrise in ultima situatie financiara anuala.
Programul de rascumparare a fost aprobat de actionarii FP in luna septembrie.
In AGA din 6 septembrie, presedintele executiv al Franklin Templeton, Mark Mobius, i-a informat pe actionarii
Fondului ca programul de rascumparare s-ar putea derula numai in cazul in care pretul actiunilor FP la Bursa ar fi mai mic decat valoarea unitara a activul net. La finalul anului trecut activul net al Fondului era de 15,328 miliarde lei, respectiv de 1,1124 lei/actiune.
Conform unor surse care au intermediat tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea prin cesiune la Depozitarul Central ultimele operatiuni pe „piata gri” au fost realizate la preturi care au variat intre 0,48 0,52 lei/titlu. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1 leu.
Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea direct la Depozitarul Central au fost oprite din 22 decembrie 2010 si vor fi reluate marti. Vanzarea actiunilor FP este permisa, prin lege, incepand din luna martie 2008.
Fondul va fi listat direct la categoria I a BVB, fara oferta publica initiala pentru vanzarea de actiuni.
Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.
La finalul anului trecut, statul detinea, prin Ministerul Finantelor Publice, 38,88% din actiunile FP, iar restul titlurlor erau in portofoliile a 175 de companii si fonduri de investitii (19,49%) si a 5.196 de persoane fizice (41,63%).