- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Fondurile de actiuni au \”batut\” Bursa in ultimele cinci luni

13 Dec, 00:00 • Redactia DailyBusiness
Fondurile mutuale de actiuni au inregistrat in perioada iulie-noiembrie un randament mediu de circa 30%, iar cele diversificate au castigat in medie 17%, in conditiile in care indicele BET a crescut in aceasta perioada cu 14%, iar indicele BET-C a avut un avans de 18,6%.
Fondurile de actiuni au \batut\ Bursa in ultimele cinci luni

Singurul indice bursier care a depasit ca performanta fondurile mutuale in perioada studiata a fost indicele SIF-urilor, BET-FI, care a crescut cu peste 62% de la inceputul lunii iulie pana la finele lunii noiembrie.

De altfel, SIF-urile au tras in sus si fondurile de actiuni, in conditiile in care majoritatea administratorilor au mizat pe SIF-uri.

Fondurile de actiuni au cea mai mare parte a capitalurilor plasate in actiuni listate la Bursa, ponderea investitiilor la Bursa in activul total variind, de obicei, intre 60% si 100%.

„Este evident ca majoritatea administratorilor de fonduri au avut o expunere suficient de mare pe SIF-uri, care au inregistrat cea mai mare crestere in ultimele cinci luni, astfel ca randamentele fondurilor s-au situat intre cel al indicelui BET si cel al BET-FI”, a declarat pentru DailyBusiness, Marius Olteanu, directorul general al SIRA.

Randamentele fondurilor de actiuni s-au situat, in perioada iulie-noiembrie, intre 17% si 47%, cel mai performant fiind Active Dinamic, administrat de Swiss Capital Asset Management, ale carui titluri au crescut cu 47%. Alte doua fonduri au obtinut cresteri apropiate de 40%: Napoca, administrat de Globinvest, cu un avans de 41%, si Premio, administrat de Pioneer Asset Management, cu o urcare de 39,3%.

Inca trei fonduri au inregistrat cresteri de peste 30%: Omninvest, administrat de SIRA, BT Maxim, administrat de BT Asset Management, si Intercapital, administrat de Certinvest.

[quote=Marius Olteanu, director general SIRA]Dezvoltarea si marirea numarului de tranzactii pe Sibiu a facut posibila implementarea unor strategii de investitii care pana acum cateva luni nu erau disponibile[/quote]

Cresterea fondurilor mutuale a fost favorizata si de o intensificare a activitatii pe piata futures de la Sibiu, care a oferit administratorilor de fonduri posibilitatea de a se proteja impotriva riscurilor de la Bursa prin operatiuni de hedging si de a obtine castiguri semnificative din operatiuni de arbitraj. Prin aceste operatiuni, administratorii au putut sa-si conserve mai bine castigurile obtinute pe piata spot, inregistrand performante superioare celor de anul trecut, raportate la evolutia indicilor bursieri.

„Cred ca evolutia buna a fondurilor din ultimele doua luni are doua explicatii. Prima ar fi faptul ca administratorii au folosit mai des operatiunile de acoperire a riscurilor si chiar speculatiile pe piata futures de la Sibiu, lucru care in urma cu un an nu se intampla din cauza lichiditatii reduse”, a declarat pentru DailyBusiness, Laurentiu Rosoiu, consultant de investitii la Swiss Capital Asset Management.

„O alta explicatie este ca o parte dintre administratori s-au reorientat catre fosta piata Rasdaq, unde exista o serie de companii care au avut o crestere constanta in ultimul an”, a explicat Rosoiu.

Pe langa oportunitati de castig si protejare impotriva riscului, cresterea pietei din Sibiu a adus si unele riscuri pentru fondurile mutuale, si pentru investitori in general, cum ar fi cresterea puternica a volatilitatii la Bursa de Valori.

„Dezvoltarea si marirea numarului de tranzactii pe Sibiu a facut posibila implementarea unor strategii de investitii care pana acum cateva luni nu erau disponibile. Pe de alta parte, cresterea volumului de contracte pe Sibiu a adus un comportament nou si pe spot, urcand volatilitatea”, a explicat Marius Olteanu.

[quote=Florin Dolea, director executiv Pioneer Asset Management]Explicatia pentru cresterile din ultimele luni este si una conjucturala, data de anumite malformatii ale pietei, cum ar fi intrarea de dividende sau actiuni gratuite[/quote]

Pe langa oportunitatile oferite de piata, o contributie la cresterile inregistrate de fondurile de actiuni au avut-o si evenimentele caracteristice pentru a doua jumatate a anului, cum ar fi incasarea dividendelor de la societatile detinute in portofolii sau inregistrarea actiunilor gratuite.

„Explicatia pentru cresterile din ultimele luni este si una conjucturala, data de anumite malformatii ale pietei, cum ar fi intrarea de dividende sau actiuni gratuite, care sunt inregistrate in activele fondurilor in momentul incasarii. Aceste evenimente au afectat insa randamentele din prima jumatate a anului”, a precizat Florin Dolea, directorul executiv al Pioneer Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a grupului Unicredit.

Unii administratori sustin ca astfel comparatii pe termene scurte, chiar de cateva luni, nu sunt foarte relevante pentru piata, avand in vedere ca investitiile in fonduri mutuale sunt investitii pe termen lung. Totusi, avand in vedere ca de la inceputul anului au intrat pe piata patru fonduri de actiuni noi din cele 12 existente in prezent, o astfel de comparatie, desi pe termen mai scurt, este mai relevanta pentru structura pietei.

Evolutia fondurilor de actiuni, mai buna din punct de vedere calitativ fata de 2005

Cele opt fonduri de actiuni care existau pe piata la sfarsitul anului trecut, au inregistrat in primele 11 luni ale acestui an un randament mediu de 18%, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). In aceeasi perioada, indicele BET a crescut cu 22%, BET-C a crescut cu 27,6%, iar BET-FI a inregistrat un avans de 26,2%, potrivit datelor disponibile pe BVB.

Chiar si asa, fondul Active Dinamic a reusit sa bata toti indicii bursieri in primele 11 luni, cu un randament de 28,3%, iar alte doua fonduri, Napoca si Omninvest, ultimul administrat de SIRA, au inregistrat cresteri de peste 21%. Omninvest si Napoca au fost primele doua fonduri ca performanta si in 2005.

[quote=Marius Olteanu, director general SIRA]Administratorii au reusit sa se adapteze mult mai repede la conditiile de piata si sa foloseasca in avantajul lor oportunitatile aparute atat pe Bursa cat si pe Sibiu[/quote]

Administratorii sustin ca anul acesta performantele fondurilor au fost mai bune raportate la performantele indicilor bursieri fata de cele din 2005, cand fondurile de actiuni au crescut in medie cu 35%, in conditiile in care BET a inregistrat un randament de 50%, iar BET-FI a avansat cu 175%.

„Cred ca randametele obtinute in acest an de fondurile de actiuni sunt foarte bune daca avem in vedere conditiile de piata, cu scaderile puternice din prima jumatate a anului si volatilitatea ridicata din ultimele luni si consider ca aceste evolutii demonstreaza o crestere din punct de vedere calitativ a administrarii fondurilor. Administratorii au reusit sa se adapteze mult mai repede la conditiile de piata si sa foloseasca in avantajul lor oportunitatile aparute atat pe Bursa cat si pe Sibiu”, considera Marius Olteanu de la SIRA.

Din punct de vedere cantitativ, fondurile de actiuni si-au atins obiectivele in acest an, reusind in mare parte sa depaseasca randamentele oferite de alte instrumente de plasament al economiilor, cum sunt depozitele bancare sau obligatiunile municipale.

Dobanda medie oferita de un depozit constituit in decembrie 2005 pe termen de un an este de 6,7%, potrivit datelor BNR, de circa 3 ori mai mica decat randamentul mediu al fondurilor de actiuni.

Fondurile diversificate au tinut si ele pasul cu Bursa

Fondurile diversificate au inregistrat in perioada iulie-noiembrie cresteri medii ale titlurilor cuprinse intre 10% si 28%, potrivit datelor UNOPC.

Cel mai performant a fost Fortuna Clasic, administrat de Target Asset Management din Cluj, cu o crestere de 28%. Cresteri de peste 20% au inregistrat mai inregistrat FCEx, administrat de SIRA, si Transilvania, administrat de Globinvest.

Fondurile diversificate plaseaza intre 20% si 60% din capitaluri in actiuni listate la Bursa. Categoria fondurilor diversificate este mai eterogena decat cea a fondurilor de actiuni, structura plasamentelor acestor fonduri putand diferi mult in functie de strategiile adoptate de administratori.

In primele 11 luni ale anului, fondurile diversificate au castigat, in medie, aproape 11%, potrivit UNOPC.

De la inceputul anului, fondurile diversificate au inregistrat randamente cuprinse intre 7% si 16%. Primul este fondul Transilvania, cu o crestere de 15,7%, urmat de Fortuna Clasic, cu 13,2%, si FCEx, cu un randament de 12,6%.

Activele fondurilor diversificate se ridicau la finele lunii noiembrie la 230 de milioane de lei (67 de milioane de euro), iar cele ale fondurilor de actiuni erau de 190 de milioane de lei (55,4 milioane de euro). Investitiile in fonduri de actiuni au atins un nivel record de 19 milioane de lei (5,54 milioane de euro).

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cel mai scump cimitir din România. Investiții de milioane de euro pentru locurile de veci
Cel mai scump cimitir din România. Investiții de milioane de euro pentru locurile de veci
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii posibile!
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii ...
Test de inteligență. Corectează ecuația 10-12=8 mutând un singur chibrit. Ai doar 10 secunde la dispoziție
Test de inteligență. Corectează ecuația 10-12=8 mutând un singur chibrit. Ai doar 10 secunde la ...
COD RUTIER 2025. Ce nu au voie să facă șoferii pe pod. Amenzile sunt uriașe
COD RUTIER 2025. Ce nu au voie să facă șoferii pe pod. Amenzile sunt uriașe
Dacia a anunțat prețurile pentru cel mai sofisticat model din istoria mărcii. Prețul de pornire pentru noul Bigster este de 23.000 de euro
Dacia a anunțat prețurile pentru cel mai sofisticat model din istoria mărcii. Prețul de pornire pentru ...
Ministrul Sănătății, reacție după ce primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV a fost confirmat în România: „Este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii”
Ministrul Sănătății, reacție după ce primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV a fost confirmat ...
Gara legendară, locul unde milioane de tineri și-au trăit amintirile, va fi relocată pentru totdeauna
Gara legendară, locul unde milioane de tineri și-au trăit amintirile, va fi relocată pentru totdeauna
Cum arată garsoniera de 5.000 euro. Are o suprafață de 28,4 metri pătrați
Cum arată garsoniera de 5.000 euro. Are o suprafață de 28,4 metri pătrați
Dani Mocanu nu s-a mai putut feri de gardă. Manelistul a fost condamndat la 6 ani și 5 luni de închisoare
Dani Mocanu nu s-a mai putut feri de gardă. Manelistul a fost condamndat la 6 ani și 5 luni de închisoare
Surpriză uriaşă pentru Dana Rogoz la revenirea din vacanţă. Ce s-a întâmplat chiar în avion
Surpriză uriaşă pentru Dana Rogoz la revenirea din vacanţă. Ce s-a întâmplat chiar în avion
Alertă meteo. Cod galben de ninsori, viscol și vijelii. Jumătate din țară va fi afectată de furtuni extreme!
Alertă meteo. Cod galben de ninsori, viscol și vijelii. Jumătate din țară va fi afectată de furtuni ...
Regulă secretă la benzinării. Șoferii din România riscă amenzi masive fără să știe!
Regulă secretă la benzinării. Șoferii din România riscă amenzi masive fără să știe!
Cele două ZODII care vor avea grave probleme de sănătate în 2025. Echilibrul emoțional al nativilor va fi zdruncinat puternic
Cele două ZODII care vor avea grave probleme de sănătate în 2025. Echilibrul emoțional al nativilor ...
O femeie din Constanța a rămas fără aragaz și mașină de spălat, după ce casa i-a fost  prădată de hoți. Printre suspecți se numără și un copil de 13 ani
O femeie din Constanța a rămas fără aragaz și mașină de spălat, după ce casa i-a fost prădată ...
Traian Băsescu a șocat România. Nimeni nu l-a mai văzut niciodată așa pe fostul președinte!
Traian Băsescu a șocat România. Nimeni nu l-a mai văzut niciodată așa pe fostul președinte!
Teorii șocante pentru 2025. FogVID-24, răspândit prin ceața de Revelion și ordinele lui Trump pentru arestarea românilor!
Teorii șocante pentru 2025. FogVID-24, răspândit prin ceața de Revelion și ordinele lui Trump pentru ...
Daniel Pavel, anunț despre Survivor România 2025. Ce se întâmplă cu show-ul de la ProTV: „Ne pregătim să plecăm. Nu a fost niciodată un concurs de popularitate”
Daniel Pavel, anunț despre Survivor România 2025. Ce se întâmplă cu show-ul de la ProTV: „Ne pregătim ...
De la ministerul Educației la un job călduț. Cum și-a găsit locul Ligia Deca, după ce Daniel David i-a luat funcția
De la ministerul Educației la un job călduț. Cum și-a găsit locul Ligia Deca, după ce Daniel David ...