„Fondurile de pensii au o contributie mai degraba pe termen lung la consolidarea cererii institutionale pe piata financiara romaneasca, insa ele in sine nu pot intoarce sau determina un trend de bursa, ci in cel mai bun caz pot atenua volatilitatea excesiva a pietei”, a declarat pentru DailyBusiness Cristian Tudorescu, analist piete de capital.
Tudorescu a dat ca exemplu in acest sens piata de la Varsovia, unde fondurile de pensii si mutuale au o marime considerabila si cu toate acestea fluxul de bani indreptat catre actiuni conform politicii lor de investitii nu a putut impiedica deprecierea de ansamblu a bursei in ultimele luni.
[quote=Cristian Tudorescu, analist]Efectul asupra lichiditatii nu este unul mare, deoarece aportul venit dinspre plasamentele in actiuni ale fondurilor de pensii este de ordinul a cateva milioane de euro pe luna[/quote]
Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), a declarat pentru DailyBusines ca din cele circa 20 milioane euro care au intrat in conturile administratorilor fondurilor de pensii private, doar 10-15% vor intra pe Bursa in prima luna. Aceasta pentru ca administratorii vor porni de la investitii cu grad scazut de risc, care vor asigura un randament minim.
„Pe viitor, odata cu diversificarea portofoliilor, gradul de investii in actiuni ar putea creste”, apreciaza Oancea.
Mihai Chisu, broker IFB Finwest, condidera ca cele circa 3 milioane euro estimate ca vor fi investite la BVB in luna mai, reprezinta o suma mica chiar si pentru Bursa de la Bucuresti. „Aceste investitii nu vor crea un trend ascendent”, spune Chisu.
Intrarea fondurilor la Bursa, totusi benefica si pe un trend favorabil
Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj, este de parere ca daca fondurile de pensii intra si investesc cat au anuntat, influenta nu poate fi decat benefica pentru bursa. „Acestea ar putea creste volumele de cumparare si, implicit, pretul actiunilor”, estimeaza Prunea.
La randul sau, Mihai Chisu apreciaza ca, oricum, intrarea acestor fonduri va fi benefica, iar BVB va resimti pozitiv acest lucru.
Analistul Cristian Tudorescu adauga ca „fondurile de pensii intra intr-un moment de piata bun dupa o scadere ampla a bursei, astfel incat riscul ca ele sa inceapa cu stangul este relativ mic fata de cum era in urma cu 6 luni”.
Pe de alta parte, „efectul asupra lichiditatii nu este unul mare, deoarece aportul venit dinspre plasamentele in actiuni ale fondurilor de pensii este de ordinul a cateva milioane de euro pe luna”, puncteaza Tudorescu.
SIF-urile si bancile, cele mai atractive pentru fondurile de pensii
Ioan Vreme, directorul general al Generali Fond de Pensii, a declarat pentru DailyBusiness ca, pana la finele lunii mai, compania pe care o conduce va plasa cu siguranta primii bani pe Bursa.
„Suntem interesati de actiuni din zona financiar-bancara. In functie de evolutia pietei de capital, vom decide cresterea sau nu a ponderii investitiilor in actiuni”, a precizat oficialul Generali Fond de Pensii.
Vreme a explicat intrarea imediata pe Bursa prin faptul ca este un moment favorabil de investit in aceasta piata. „30% din fond va fi investit in actiuni dar si in obligatiuni corporatiste. Investitiile in actiuni vor reprezenta insa peste 20%”, a mentionat Ioan Vreme.
Mihai Chisu recomanda si el investitiile in actiunile financiar-bancare. „Actiunile SIF-urilor si bancare sunt cele mai lichide. Numai SIF-urile realizeaza jumatate din valoarea tranzactiilor zilnice. Daca adaugam si bancile, rezulta ca aceasta totalizeaza cam 70% din rulaj”, apreciaza Chisu.
El este de parere ca un fond trebuie sa-si plaseze investitiile astfel incat sa nu sufere din cauza lipsei lichiditatilor. „Primele aspecte pe care trebuie sa le ia in calcul cand vor sa investeasca intr-o companie listata sunt lichiditatea actiunilor si bonitatea acesteia”, a precizat brokerul IFB Finwest.
Fondurile de pensii vor acumula, nu specula
Mihai Chisu crede ca rolul fondurilor de pensii administrate privat este de a acumula intr-o prima faza. „Adica vor cumpara actiuni si le vor pastra pentru o perioada, nu vor face speculatii”, anticipeaza Chisu.
Eugen Voicu, seful Aviva Fond de Pensii, companie care are cea mai mare expunere pe actiuni, explica pentru DailyBusiness de ce a facut aceasta optiune.
„Am ales sa investim (o parte mai mare din portofoliu decat ceilalti concurenti-n.r.) in actiuni listate pentru ca pe termen lung acestea genereaza cele mai mari randamente”, a precizat seful Aviva Fond de Pensii.
Voicu a mentionat insa ca exista situatii in care pe termen scurt nu poti mentine strict aceste proportii, de exemplu cand nu exista titluri de stat in care sa investesti sau cand situatia de pe bursa este prea volatila. „Vom incerca sa respectam proportiile promise in prospect”, a precizat Voicu.
Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii, a precizat ca societatea pe care o conduce va investi banii veniti in cont imediat ce vor intra. „Nu ne-am decis inca asupra instrumentelor”, a precizat oficialul ING Fond de Pensii.
Mihai Chisu atrage atentia ca randamentul este cel care atrage sau indeparteaza clientii. „BVB s-a dovedit a fi investitia cea mai buna dintre instrumentele financiare”, a conchis Mihai Chisu, de la IFB Finwest.
Resurse suplimentare:
– Venim la BVB pentru banii fondurilor de pensii, interviu cu strategul Erste, Arjen Janmaat, in februarie 2008
– Nu toti administratorii de pensii vor obtine profit, interviu cu Ioan Vreme, director Generali Fond de Pensii, martie 2008