Cele mai mari 86 de fonduri de risc noi lansate in 2006 au strans 31 de miliarde de dolari (circa 23 de miliarde de euro), fata de 34 de miliarde de dolari (26 de miliarde de euro), cat au strans cele mai importante 82 de fonduri infiintate in 2005. In 2004, primele 81 de fonduri stransesera 40 de miliarde de dolari (30 de miliarde de euro), potrivit Bloomberg.
Scaderea interesului pentru fonduri de risc s-a produs pe fondul reducerii randamentelor oferite de acestea, in conditiile in care pietele emergente de capital au inregistrat corectii importante in prima parte a anului trecut. De asemenea, preturile instrumentelor derivate care au la baza marfuri au inregistrat scaderi in a doua jumatate a lui 2006, dupa ce atinsesera valori record in prima parte a anului.
„Cele mai multe lansari de fonduri s-au realizat in primele sase luni ale anului trecut. Corectiile pietei de capital din primavara si vara lui 2006, care au afectat randamentele fondurilor de hedging, dar si prabusirea Amarath Advisors, au facut ca noile fonduri sa stranga bani tot mai greu”, se arata intr-un studiu citat de Bloomberg.
Fondurile de hedging au inregistrat randamente medii de 13% anul trecut sub cresterea de 15,8% inregistrata de indicele Standard&Poor’s 500, care urmareste cele mai importante 500 de companii listate pe piata americana.
Fondurile cu capital de risc sunt fonduri inchise, adresate investitorilor institutionali sau persoanelor fizice care dispun de sume mari de bani. Acestea investesc intr-o gama larga de instrumente, de la actiuni si obligatiuni, la contracte futures pe valute si marfuri. Aceste fonduri isi asuma adesea riscuri foarte mari in vederea obtinerii unor castiguri superioare, fapt care a starnit in ultima perioada ingrijorarea analistilor de pe pietele de capital.
Fondurile de hedging vor fi una din principalele teme de discutie in cadrul intalnirii ministrilor de finante din tarile G7, care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani in Germania. Principala problema discutata este lipsa de transparenta a fondurilor de risc si reglementarile foarte permisive cu privire la activitatea acestora.
Un semnal de alarma cu privire la riscurile pe care la prezinta fondurile de hedging a fost dat de prabusirea in septembrie 2006 a Amaranth Advisors. Fondul a pierdut circa 6,6 miliarde de dolari (5 miliarde de euro) in doua saptamani, din cauza unor pariuri gresite pe pretul gazelor naturale.
Cu toate acestea, sase fonduri noi lansate anul trecut au strans peste 1 miliard de dolari, recordul fiind stabilit de Convexity Capital Management, care a reusit sa atraga 6,3 miliarde de dolari (4,84 miliarde de euro).
La finele anului trecut, activele totale ale fondurilor de risc se ridicau la 1,43 trilioane de dolari (circa 1,1 trilioane de euro), in crestere cu 29% fata de finele anului precedent.