- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Fondurile mutuale de actiuni, afectate de scaderea bursei in noiembrie

12 Dec, 10:31 • Redactia DailyBusiness
Fondurile mutuale cu plasamente preponderent in actiuni au suferit o corectie a activelor nete de 10,4% in noiembrie si o reducere drastica a randamentelor anuale, ca urmare a scaderilor inregistrate pe piata bursiera romaneasca, releva un studiu dat publicitatii de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Fondurile mutuale de actiuni, afectate de scaderea bursei in noiembrie

Activele nete ale fondurilor deschise de investitii (FDI) au ajuns in luna noiembrie la 885 milioane lei (253 milioane euro), cu 0,87% mai putin fata de luna anterioara si in crestere cu 39,84% fata de sfarsitul anului 2006, potrivit UNOPC.

La sfarsitul lunii octombrie, activul net al fondurilor mutuale era de 893 milioane lei (266,6 milioane euro), iar la sfarsitul anului 2006 activul net era de 633 milioane lei (187,2 milioane euro).

Numarul total de investitori care au plasat banii in fonduri de investitii deschise si inchise a ajuns la sfarsitul lunii noiembrie la 82.600 persoane, cu 0,3% mai mare fata de sfarsitul lunii octombrie, cand acesta era 82.353 investitori.

Fondurile de actiuni au scazut cu 10,4%

Fondurile de actiuni cu cea mai mare expunere pe piata bursiera au inregistrat o puternica scadere a activelor nete fata de octombrie, de 10,4%, de la 388 milioane lei la 348 milioane lei, desi numarul investitorilor care au ales aceste plasamente a crescut cu aproape 100.

Tinand cont ca fondurile de actiuni detin suprematia privind cota de piata pe ansamblul FDI, de 39,3%, la finalul lunii noiembrie, acestea au tras in jos toata industria fondurilor mutuale, ale carei active nete au coborat cu 0,87%.

Celelalte categorii de fonduri au inregistrat cresteri ale activelor nete – cu 4,1% (13 milioane lei) in cazul fondurilor diversificate, cu 20,4% (12 milioane lei) la fondurile de obligatiuni, cu 4,8% (6 milioane lei) pentru fondurile monetare si cu 15,3% (circa 1 milion lei) la alte fonduri (Raiffeisen Confort – fond cu capital protejat).

Fondurile diversificate, active nete de 328 milioane lei

La finalul lunii noiembrie, fondurile diversificate aveau active nete de 328 milioane lei, cele de obligatiuni de 72 milioane lei, cele monetare de 131 milioane lei, iar activul net al Raiffeisen Confort a ajuns la 6 milioane lei.

Fondurile mutuale sunt, insa, de obicei judecate prin performanta pe ultimele 12 luni anterioare. In luna noiembrie, Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pe care fondurile de actiuni au o expunere ridicata, a inregistrat serioase corectii negative.

Totusi, mai multe fonduri de actiuni au „reusit” in premiera in ultimele 12 luni sa coboare cu randamentele sub performantele fondurilor monetare, iar unul dintre ele chiar sa inregistreze un randament negativ.

Fondul de actiuni Premio, administrat de Pioneer Asset Management, figureaza in ultimele 12 luni (decembrie 2006-noiembrie 2007) cu o pierdere de 7,6%, coborand de la un randament de 7,3% in perioada anterioara ((noiembrie 2006-octombrie 2007).

De asemenea, in ultimele 12 luni, BT Index, administrat de BT Asset Management, are un randament de 2,9%, BCR Expert, administrat de BCR Asset Management, are un randament de 5,6%, Intercapital, administrat de Certinvest, are o performanta de 5,8%, iar Raiffeisen Prosper, administrat de Raiffeisen Asset Management, are un randament de 6,4%, toate cu performante inferioare celei a fondului monetar Simfonia 1, administrat de SG Asset Management BRD, de 6,4%.

KD Maximus, lider in top cu un randament de 24,4%

Dintre fondurile de actiuni, in topul randamentului pe ultimele 12 luni, conduce KD Maximus, administrat de KD Investments Romania, cu 24,4%, fata de 36,8% in perioada anterioara, urmat de Active Dinamic, administrat de Swiss Capital Asset Management, cu un randament de 23,9%, fata de 38,4% in intervalul precedent. Pe pozitia a treia din punct de vedere al randamentului anual s-a clasat fondul de actiuni Omninvest, administrat de SIRA, cu o performanta de 21,3% (28,5% la finalul lui octombrie). urmat de BT Maxim, administrat de BT Asset Management, cu un randament de 16,9% (fata de 31,1% cu o luna in urma), de Star Next, administrat de Star Asset Management, cu 15,7% (31% in octombrie), si de Napoca, administrat de Globinvest, cu 15,1% (29,7% la finalul lui octombrie).

Daca se analizeaza evolutia din noiembrie a fondurilor de actiuni in functie de indicele VaR (valoarea la risc), se observa ca unele fonduri de actiuni cu un VaR mare (adica mai riscante) au pierdut mai putin (procentual) din randamentul pe 12 luni decat fonduri cu un VaR mai mic (mai putin riscante), astfel ca intr-o perioada de corectie negativa destul de accentuata pe piata bursiera, indicele VaR (care incearca sa reprezinte pierderea potentiala) are o relevanta scazuta.

In clasamentul fondurilor diversificate privind performantele din ultimele 12 luni, conduce Fortuna, administrat de Target Asset Management, cu un randament de 12,1% (fata de 23,7% in luna precedenta), la egalitate (12,1%) cu BT Clasic, administrat de BT Asset Management (15,7% in intervalul anterior), urmate de Capital Plus, administrat de Certinvest, cu 11,3% (14,8% in perioada precedenta), si de Star Focus, adminsitrat de Star Asset Management, cu un randament anual de 8,3% (17,7% la finalul lunii octombrie).

Simfonia 1, lider la categoria fonduri monetare

La categoria fondurilor monetare, in ultimele 12 luni, Simfonia 1, administrat de SG Asset Management BRD, are un randament de 6,4%, iar Bancpost Plus, administrat de EFG Asset Management, are o performanta de 5,9%.

La fondurile de obligatiuni, in ultimele 12 luni, Orizont, administrat de Certinvest, a inregistrat o crestere cu 7,5%, iar Stabilo, administrat de Pioneer Asset Management, are un randament de 6,9%. Podiumul e completat de BCR Clasic, administrat de BCR Asset Management, cu o performanta de 5,6%, urmat de Vanguard Protector, administrat de Vanguard Asset Management, cu un randament de 5,4%.

In clasamentul institutiilor care administreaza cele mai mari active din industria fondurilor muntuale, la finalul lunii noiembrie, BCR Asset Management a urcat pe primul loc, de pe pozitia a patra ocupata in octombrie, cu active de 146 milioane lei, cu 35 milioane mai mult, si o cota de piata de 16,5%.

Pe pozitia secunda a coborat Raiffeisen Asset Management, cu active de 128 milioane lei si o cota de piata de 14,5%. Pe pozitia a treia s-a plasat BT Asset Management, cu active administrate de 125 milioane lei si o cota de piata de 14,1%. In clasament au urmat EFG Mutual Funds Management, cu 113,1 milioane lei (12,8% cota de piata), SG Asset Management-BRD – cu 99,2 milioane lei (11,2%), Globinvest – cu 65 milioane lei (7,3%), Certinvest – cu 44,1 milioane lei (5%), KD Investments Romania – cu 42,1 milioane lei (4,8%).

Totalul activelor fondurilor deschise de investitii si fondurilor inchise de investitii a ajuns in noiembrie la 1,053 miliarde lei, in crestere cu 2,63% fata de luna octombrie, cand totalul activelor era de 1,043 miliarde lei.

Urmărește Daily Business pe Google News