„Castigul nu este impozabil pentru actiunile dobandite prin conversia titlurilor de despagubire pentru fostii proprietari, insa daca cineva a cumparat actiunile inainte de listarea pe piata secundara va plati impozit pe castig. Fiecare persoana care a cumparat actiuni prin cesiuni la Depozitarul Central a semnat un contract de vanzare-cumparare in care este inscris pretul de cumparare. Depozitarul nu a stiut niciodata acest pret”, a declarat, luni, Dana Mirela Ionescu, directorul general si presedintele CA al Raiffeisen Capital&Investment.
Ea a adaugat ca in cazul in care investitorii nu mai au contractul de vanzare-cumparare pretul de achizitie va fi considerat 0 lei, astfel ca acestia vor plati impozit pe toata valoarea tranzactiei, relateaza Mediafax.
„Daca cineva a cumparat actiuni la 0,4 lei si le va vinde la 1 leu, el va plati impozit pe castigul de 0,6 lei. Insa daca nu poate dovedi la ce pret a cumparat actiunile va plati impozit pentru pretul de 1 lei/unitate”, a exemplificat Ionescu.
Castigul pe piata de capital este impozitat cu 16% indiferent de perioada de detinere.
In luna decembrie 2010, la Depozitarul Central au fost inregistrate 571 de conversii de titlurile de despagubire in actiuni, in urma carora au rezultat 434 de noi actionari, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Fondului.
Noii actionari au primit de la stat, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, 2,26% din actiunile Fondului. Astfel, numarul de persoane fizice care detin sub 1% din actiunile FP a crescut de la 4.757 la 5.193, iar participatia acestora a avansat de la 32,04% la 33,68%.
Totodata, in luna decembrie au fost realizate 469 de tranzactii cu actiunile FP la Depozitarul Central, prin care au fost cesionate 2,69% din actiunile Fondului.
La finalul lunii decembrie, trei persoane fizice detineau cumulat 7,95% din actiuni. Potrivit prospectului de listare, trei urmasi ai industriasului interbelic Nicolae Malaxa detin cumulat 7,35% din titluri.
Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea direct la Depozitarul Central au fost oprite din 22 decembrie 2010 si vor fi reluate numai dupa listarea societatii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), programata pentru 25 ianuarie.
Conform unor surse care au intermediat tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea, ultimele operatiuni pe „piata gri” au fost realizate la preturi care au variat in jurul nivelului de 0,48 lei/titlu. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1 leu. Vanzarea actiunilor FP este permisa, prin lege, incepand din luna martie 2008.
Fondul Proprietatea va fi listat direct, fara oferta publica initiala pentru vanzarea de actiuni.
Procedura de conversie a titlurilor de despagubire in actiuni va fi suspendata cu zece zile lucratoare inainte de prima sedinta de tranzactionare si se va relua la doua saptamani dupa primele 60 de sedinte de tranzactionare. Astfel, actiunile nu vor mai fi acordate la valoarea de nominala, de 1 leu, ci la pretul mediu ponderat aferent primelor 60 de sedinte de tranzactionare.
Fondul Proprietatea avea la finalul lunii noiembrie active nete de 15,9 miliarde lei, in crestere cu aproape 18% fata de luna precedenta, avansul fiind determinat in principal de schimbarea modului de evaluare al activelor, de la standardele locale la cele internationale. Valoarea activului net pe actiune este de 1,1541 lei. Valoarea afisata la finele lunii octombrie era de 0,9792 lei.
FP este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.