Anuntat cu surle si trambite de catre autoritati, proiectul infiintarii celor doi mamuti energetici – Electra si Hidroenergetica – este in prezent blocat, printre altii, si de Fondul Proprietatea, prin procesele intentate in instanta, odata cu trecerea sub administrarea Franklin Templeton.
Paradoxul consta in faptul ca statul este actionar atat in companiile care ar urma sa formeze cei doi mamuti cat si in cadrul Fondul Proprietatea, unde mai detine inca cea mai mare participatie, de aproape 37%.
Daca actionarii Fondului decid sa rezilieze contractul incheiat cu Franklin Templeton, atunci ar trebui sa achite compensatii de circa 4 milioane euro, au spus pentru DailyBusiness.ro oficiali ai administratorului FP.
Suma reprezinta comisionul incasat pe 6 luni de Franklin Templeton pentru administrarea Fondului Proprietatea.
Oficialii Franklin Templeton apreciaza ca procesul cu cea mai mare miza pentru FP este cel privind obtinerea unei participatii suplimentare de peste 9% in cadrul Nuclearelectrica. Acest proces a fost insa initiat inainte ca Franklin Templeton sa devina administratorul FP.
Un alt proces intentant de FP, sub administrarea Franklin Templeton, este cel impotriva Romgaz, privind donatia de 400 milioane lei catre statul roman.
De ce se opune administratorul FP infiintarii Electra si Hidroenergetica
„Actualul plan de infiintare a Electra si Hidroenergetica are deficiente majore. Niciuna dintre aceste companii nu are politici adecvate si eficienta operational necesara pentru indeplinirea cu succes a unui astfel de proiect de fuziune”, au spus oficialii Franklin Templeton.
Potrivit acestora, centralele termoelectrice vor inregistra pierderi incepand cu 2013 din cauza certificatelor CO2.
„Romania are deja doi campioni energetici: Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Daca se infiinteaza cei doi giganti, am putea ramane cu doi loseri (perdanti – n.r.)”, au spus reprezentantii Franklin Templeton.
Planul alternativ sustinut de FP prevede listarea Hidroelectrica si Nuclearelectrica la bursa, ceea ce ar atrage in total suma de 3,5 mld. euro pentru investitii.
FP, la 3 luni de la listarea la Bursa de Valori Bucuresti
Un numar de 2,6 miliarde de actiuni ale Fondului au fost tranzactionatela BVB in primele 3 luni de la listare, echivalent cu 19% din capitalul FP.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni FP a depasit 1,6 miliarde lei. Discountul (diferenta dintre valoarea nominala si cea de piata a unei actiuni) a scazut de la peste 58% in noiembrie 2010 la peste 47% dupa listare.
Fondul are in prezent 125 de investitori institutional straini care detin 20,4% din capitalul social, in crestere de la 13,6% inainte de listare.
FP nu va cumpara actiuni in cadrul ofertei secundare de vanzare a 9,84% din Petrom, intrucat are deja o expunere semnificativa.
Separat, Franklin Templeton, administratorul FP, ar putea cumpara actiuni Petrom in cadrul acestei oferte.
FP intentioneaza sa-si mareasca in schimb expunerea pe sectorul financiar, inclusiv prin investitii in actiuni BRD.
De asemenea, Fondul vrea sa-si majoreze participatia in cadrul producatorului de aluminiu Alro.
Aceasta desi administratorul Fondului a criticat in mai multe randuri contractele preferentiale incheiate intre Hidroelectrica si companii precum Alro.
„Este mai bine sa joci la ambele capete, pentru a iesi bine”, a spus mai in gluma, mai in serios Mark Mobius, presedintele executiv al companiei Franklin Templeton.
Cum vrea Franklin Templeton sa listeze Fondul pe alta bursa
Administratorul FP evalueaza in prezent eventualele beneficii ale unei listari secundare a Fondului Proprietatea pe o alta bursa de valori.
Potentialele destinatii pentru listarea secundara sunt Londra, Varsovia sau Viena.
„Suntem in discutii cu mai multe banci de investitii. Pana la finele lui iunie vrem sa facem o propunere actionarilor privind o a doua listare”, au spus reprezentantii Franklin Templeton.
Ei au adaugat ca pentru realizarea acestui obiectiv au propus ca statul roman sa-si mai vanda din participatia in cadrul Fondului.
Desi statul ar putea iesi in pierdere, prin vanzarea actiunilor la un pret de aproape doua ori mai mic fata de valoarea nominala a acestora, reprezentantii Franklin Templeton apreciaza ca pe viitor va avea de castigat, intrucat valoarea Fondului va creste.
Fondul Proprietatea a fost infiintat de Guvernul Romaniei in decembrie 2005, pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost expropriate, in mod abuziv, de regimul comunist. Astfel, in cazurile in care restituirea in natura nu este posibila, despagubirea se face prin acordarea de actiuni la Fondul Proprietatea, in functie de pierderi.
Franklin Templeton si-a inceput mandatul de 4 ani ca administrator al Fondului Proprietatea incepand din septembrie 2010.
Franklin Resources, Inc. este o organizatie globala de administrare a investitiilor, cunoscuta sub numele de Franklin Templeton Investments. Sediul companiei este situat la sud de San Francisco, in San Mateo, California. Aceasta detine birouri in peste 30 de tari pe tot globul si ofera solutii si servicii de investitii in peste 150 de tari.