Impact a incheiat primele noua luni ale anului cu un profit net de 7,04 mil. lei (2 mil. euro), fata de un castig de 11,2 mil. lei (3,17 mil. euro) raportat la finele primului semestru. Comparativ cu primele trei trimestre ale anului trecut, profitul companiei a scazut cu circa 45%.
Reprezentantii Impact sustin ca diferenta negativa aparuta intre profitul la noua luni si cel raportat pe primul semestru are drept cauza schimbarea standardelor contabile pe baza carora s-a realizat raportarea.
„Raportarea la sase luni s-a realizat pe baza IAS (standardele internationale de contabilitate – n.red.) in timp ce raportarea la noua luni s-a realizat in baza Ordinului Ministerului de Finante din 2005 care modifica modul de aplicare al IAS pentru activitatea de constructii, care nu ne lasa sa luam in calcul veniturile viitoare. Pana la clarificarea situatiei, societatea va intocmi doua situatii financiare”, a declarat pentru DailyBusiness, directorul general adjunct al Impact, Carmen Sandulescu.
Ea sustine ca rezultatele raportate pe Bursa la noua luni nu sunt compatibile cu cele de pe primul semestru.
Potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori miercuri, profitul net al Impact pe primele noua luni, calculat pe baza standardelor internationale de contabilitate, este de 10,4 mil. lei (2,93 mil. euro), in scadere cu 20% fata de perioada similara a anului trecut. Chiar si asa, Impact a inregistrat in trimestrul al treilea o pierdere de circa 0,8 mil. lei (0,22 mil. euro).
Cifra de afaceri a companiei pe primele noua luni se ridica, conform IAS, la 99,8 mil. lei (28,2 mil. euro), cu 3% mai mare fata de perioada similara a anului trecut, cand Impact a realizat afaceri de 96,2 mil. lei (26,5 mil. euro). Cifra de afaceri calculata pe baza OMF este de 89,7 mil. lei (25,3 mil. euro).
Cea mai mare parte a cifrei de afaceri realizata in primele noua luni se datoreaza vanzarii in prima parte a anului a imobilului de birouri Construdava, pentru suma de 19 mil. euro.
In trimestrul al treilea, compania a incheiat peste 100 de contracte si rezervari de locuinte in valoare de peste 37 mil. lei (10,45 mil. euro). De asemenea, compania a achizitionat 25 de hectare de teren in Bucuresti, in Prelungirea Ghencea, unde intentioneaza sa dezvolte un proiect care sa cuprinda spatii rezidentiale dar si spatii comerciale si de birouri. Pentru achizitia terenului, compania a contractat un credit de 13 mil. euro.
Impact si-a majorat in acest an capitalul social pana la nivelul de 100 mil. lei (circa 28,5 mil. euro). Compania este controlata de catre Dan Ioan Popp si alti cativa manageri, care detin peste 40% din actiuni, potrivit ultimelor raportari disponibile. In actionariatul companiei au intrat in acest an si o cateva fonduri straine de investitii.
Actiunile Impact sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti. Titlurile companiei au inregistrat o scadere de peste 6% in prima jumatate a sedintei de tranzactionare de miercuri, dupa prezentarea rezultatelor financiare. Acestea se tranzactionau in jurul pretului de 0,54 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de circa 154 mil. euro.