Presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci, deputatul PSD Viorel Stefan, a afirmat ca amendamentul votat permite doar modificarea modului de colectare a impozitului, respectiv la retinerea la sursa.
„Cred ca am rezolvat o problema pe care o sesizeaza cei din piata de capital, ca de o jumatate de an s-a produs o oarecare bulversare in materie. Pana la aparitia ordonantei 58 veniturile realizate pe piata de capital erau impozitate prin retinere la sursa de catre societatile de intermediere financiara, iar o societate facea aceasta declaratie pentru toti clientii sai. Dupa aparitia OUG 58 s-a introdus o prevedere care spune ca aceasta plata a impozitelor se face personal de catre fiecare persoana fizica ce realizeaza venituri din piata de capital”, a spus Stefan.
El a mentionat ca prevederea potrivit careia regularizarea se face trimestrial a fost mentinuta.
Totodata, deputatii au respins un amendament potrivit caruia castigurile realizate pe termen lung pe bursa ar fi fost impozitate diferentiat.
Anterior intrarii in vigoare a OUG 58/2010, impozitul a fost de 1% pentru castigurile realizate din vanzarea instrumentelor financiare detinute mai mult de un an si de 16% pentru tranzactiile cu titluri pastrate in portofoliu mai putin de un an. Totodata, firmele de brokeraj retineau la sursa anticipat 1% din castigurile realizate de investitori, iar regularizarea era efectuata la finele anului.
Pe de alta parte, deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci au respins toate amendamentele de neimpozitare a tichetele de cresa, de vacanta sau de masa.
„S-au respins aceste amendamente pentru ca propunerea pe care Guvernul o face prin OUG 58 este ca avantajele de aceasta natura sa fie asimilate ca venituri de natura salariala si sa intre in baza de impozitare ca si veniturile realizate in numerar din salariu”, a spus Stefan.
Totodata, deputatii au mai votat un amendament prin care 2% din impozitul datorat pentru veniturile din dobanzile bancare sa poata fi directionat catre entitati non-profit, la fel ca in cazul altor impozite pe veniturile persoanelor fizice.