Potrivit unui comunicat al AIPC, dat publicitatii duminica, initiativa este menita sa simplifice si sa urgenteze procedurile aferente majorarilor de capital social.
Astfel, hotararile AGA care au drept efect modificarea capitalului social ar trebui sa poata fi atacate in justitie, pentru motive ce atrag nulitatea relativa sau absoluta, in termen 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, de oricare dintre actionarii care nu au luat parte la adunarea generala sau care au votat contra si au cerut sa se insereze aceasta in procesul-verbal al sedintei.
Actiunile in anulare ar urma sa fie solutionate de urgenta de catre sectiile comerciale ale tribunalelor, intr-un termen de maxim 30 de zile de la data introducerii cererii de chemare in judecata.
Initiativa legislativa a Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital, elaborata impreuna cu firma Dutescu si Asociatii, vine in contextul diferendului privind majorarea de capital social la SIF Transilvania.
In opinia investitorilor, posibila anulare a actiunilor rezultate din majorarea de capital social la SIF Transilvania, dupa ce acestea au fost tranzactionate o perioda de timp de catre investitori de buna-credinta, reprezinta un eveniment de o gravitate extrema, fara precedent, motiv pentru care este necesara modificarea legislatiei.
Investitorii considera vinovata de aceasta situatie CNVM care era datoare sa prevada aceasta situatie.
Proiectul legislativ va fi depus atat la Parlament, cat si la Guvern, cu solicitarea adoptarii sale prin intermediul unei ordonante de urgenta.