- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Investitorii futures, cu ochii pe evolutia cursului euro/leu si a aurului

04 Jan, 18:05 • Redactia DailyBusiness
La Sibex, cea de-a doua sedinta de tranzactionare din an a readus scaderile cotatiilor, acestea inregistrandu-se pe toate segmentele pietei. Deprecierile nu i-au speriat insa pe speculatori care au manifestat un apetit in crestere pentru acumularile de pozitii futures, relateaza Sibex, intr-un comunicat de presa.
Investitorii futures, cu ochii pe evolutia cursului euro/leu si a aurului

In ceea ce priveste numarul contractelor, acesta se situa, la ora 17:30 la nivelul de 3100, valoarea aferenta tranzactiilor fiind de peste 11 milioane lei. Printre cele mai interesante aspecte ale sedintei a fost cresterea intensitatii transferurilor pe derivatelor valutare respectiv pe cea a derivatelor pe aur. Pe segmentul spot s-au remarcat transferurile cu 247.400 de actiuni Sibex la un pret de 1,46 lei/actiune, in scadere cu 17 bani.

Pe piata futures, desi a avut o parte de o evolutie nehotarata a cotatiei, perechea EUR/RON s-a bucurat de un interes crescut fiind tranzactionata pe trei scadente, inregistrandu-se un numar de aproape 500 de contracte EUR/RON, in crestere semnificativa fata de media ultimei perioade.

Pe langa imbunatatirea volumului, sedinta a fost caracterizata si de sporirea numarului de pozitii deschise, ce reflecta interesul in crestere al investitorilor fata de asumarea de noi expuneri pe evolutia leului. Evolutia nehotarata a cotatiei contractului futures Euro/Ron s-a manifestat printr-o crestere usoara de 0,05% pentru scadenta Martie 2011, o scadere la fel de nesemnificativa de 0,02% pentru Iunie si o stagnare a acesteia pentru septembrie, conform datelor de la ora 17.15.

Pe segmentul derivatelor pe aur, pretul unciei s-a depreciat, sub influenta pietelor externe. Cotatia futures a metalului galben a scazut la New York pe fondul speculatiilor ca cererea de metal pretios se va reduce in urma datelor care vor reliefa imbunatatirea situatiei economice.

De asemenea, actiunile din Europa au crescut dupa publicarea rapoartelor care arata cresterea productiei in regiune. In aceste conditii, pe piata de la Sibiu, la ora 17.30, se inregistrau tranzactii pe scadenta februarie 2011 pretul unciei fiind cu 32,1 dolari mai mic fata de inchiderea precedenta. Pe acest fond de scadere, numarul contractelor SIBGOLD incheiate era de169, adica nu mai putin de 1690 uncii de aur.

Pentru DESIF5, dupa cresterile generoase din prima sedinta a anului, sesiunea a readus scaderile in raport cu toate scadentele. Desi sedinta s-a deschis pe plus pe scadenta martie 2011 tendinta de apreciere usoara mentinandu-se in prima ora, ulterior deprecierile s-au impus accentuandu-se in partea a doua a zilei cand a fost atins nivelul minim al preturilor. Traseul descendent al cotatiilor DESIF5 a venit pe fondul corelarii cu piata suport unde actiunea SIF5 a inregistrat pierderi iar indicele BET-Fi s-a aflat, de asemenea, pe “rosu”. In pofida scaderilor, numarul pozitiilor DESIF5 deschise pe scadenta decembrie a crescut. Si lichiditatea s-a mentinut una buna participantii ruland echivalentul a 2 milioane de actiuni SIF5 prin contractele incheiate. La ora 17:30 cotatia DESIF5 martie 2011 se deprecia cu 1,52 % in timp ce pentru iunie anul curent pretul scadea cu 0,9 %. Pe termen mai lung, anume scadentele septembrie si decembrie din acest an DESIF5 scadea cu 2,39 si 2,2 %.

Pe segmentul indicilor la ora 17:30, investitorii tranzactionau indicele DJIA pe trei scadente, evolutia indicelui fiind una mixta. Pe martie cotatia DEDJIA_RON se deprecia cu 19 puncte, numarul contractelor fiind de 326 iar pe iunie crestea cu 44 puncte. Dupa cresterea de 0.81% inregistrata luni de DJIA la NYSE, cotatia futures a indicelui precum si indicii burselor europene au crescut si astazi, investitorii asteptand datele din economia americana privind comenzile industriale si vanzarile de automobile.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...