Investitorii straini sau nerezidentii, cum sunt cunoscuti in piata, au scos in luna noiembrie din piata de capital autohtona peste 58,2 milioane de euro, rezulta din datele BVB. Nerezidentii au cumparat luna trecuta actiuni de 93,59 milioane de euro, dar au vandut de 151,82 de milioane de euro.
„Luna noiembrie a fost intr-adevar o perioada de scadere pe piata de capital”, a declarat Septimiu Stoica, presedintele BVB. „Cred ca de vina a fost situatia internationala, care a determinat investitorii straini sa isi reconfigureze portofoliile de investitii, mizand mai mult pe plasamente mai sigure. In plu,s a fost o perioada in care toata piata a asteptat oferta publica initiala a Transgaz, iar multi investitori au vandut actiuni pentru a avea bani lichizi, pentru a investi in IPO-ul Transgaz, dovada ca, in prezent, exista o suprasubscriere”, a mai spus Stoica.
Comparativ cu luna octombrie, in noiembrie plasamentele investitorilor strainilor pe BVB au scazut cu 32,3%. In octombrie, investitorii straini au cumparat actiuni in valoare de 182 milioane euro, dublu fata de luna septembrie, cei mai activi fiind luxemburghezii, care au plasat peste 50,8 milioane euro, de trei ori mai multi bani decat in septembrie.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anuntat ca raportul dintre achizitiile si vanzarile nerezindentilor, in luna octombrie, a fost unul pozitiv, diferenta fiind evaluata la 32 milioane de euro.
„Strainii au cea mai mare forta la bursa, ei actioneaza concentrat si impun anumite trenduri, iar atunci preturile actiunilor cresc. Romanii au bani, dar nu au aceeasi forta de a impune un trend”, a explicat, pentru DailyBusiness, Mihai Chisu, analist la Egnatia Securities.
Pierderi de 4,8 miliarde de euro pentru BVB
Deprecierea bursei s-a simtit puternic, iar interesul investitorilor fata de titlurile tranzactionate a fost foarte slab, spun brokerii. Reducerea activitatii bursiere este reliefata poate cel mai bine de capitalizarea BVB, care a coborat in luna noiembrie cu 4,8 miliarde de euro, pana la 22,8 miliarde de euro. In plus, indicii BET, BET-FI si BET-C au cunoscut corectii extrem de severe, intre 9% si 11,6%.
„Semnalele de alarma reprezentate de inrautatirea conjucturii pietelor financiare la nivel international, pe de-o parte, si adancirea unor dezechilibre macroeconomice la nivelul Romaniei, pe de alta parte, se materializeaza in acest moment in piata prin posibile reduceri de expuneri ale investitorilor straini”, au declarat Gabriel Aldea si Nicu Grigoras, analisti la Intercapital Invest.
Petru Prunea, presedintele societatii de servicii si investitii financiare SSIF Broker, a declarat ca scaderile de pe bursa sunt normale, in conditiile in care „unele titluri sunt supraevaluate, ca actiunile Bancii Transilvania, listate la prima categorie a BVB, si actiunile Dafora Medias, tranzactionate pe Rasdaq”.
Brokerii: Bursa, in curs de „insanatosire”
Conducerea bursei si brokerii spun insa ca perioada „rosie” a bursei a trecut si ca, impulsionata de cele doua IPO-uri, Transgaz si Casa de Bucovina, bursa va trece pe „verde”, adica isi va reveni in acest sfarsit de an.
„In perioada urmatoare, revenirea unor fonduri ulterioare ofertei Transgaz, corelata cu preturile scazute ale emitentilor si cu rezultate pozitive pe trimestrul al treilea, mai ales pe domeniul financiar bancar si petrolier, pot constitui premise pozitive pentru reluarea unui trend crescator”, a estimat Daniela Ropota, analist la Intercapital Invest.
Analistul Mihai Chisu, de la Egnatia Securities, a aratat ca prin scaderea pretului actiunilor, acestea vor deveni mai tentante si se vor realiza volume mai mari de tranzactionare, care in continuare vor duce la cresterea cotatiilor titlurilor.
„Piata ar putea cunoaste o apreciere si in acest an sau la inceputul anului viitor, in cazul in care conjunctura internationala va fi favorabila, fara turbulente. Daca pietele emergente vor avea de suferit din cauza iesirilor de bani, noi nu vom scapa”, a declarat recent Mihai Chisu, analist Egnatia Securities.
Primele semnale ale insanatosirii bursei au si aparut. In aceasta saptamana, valoarea tranzactionata a crescut, in special pe actiunile lichide (blue chips).
O apreciere semnificativa a fost consemnata chiar joi, cand lichiditatea actiunilor tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a crescut cu 22%, la 55 milioane lei (15,6 milioane euro), pe fondul aprecierii ample a titlurilor societatilor de investitii financiare (SIF), al caror indice BET-FI, a urcat cu 5,02%.
„Ramane insa de vazut care va fi amploarea acestor reveniri, piata romaneasca fiind inca extrem de sensibila la informatiile ce vin de pe marile piete de capital”, au concluzionat brokerii.