- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

IPO-urile ar putea atrage 400 de milioane de euro in 2008

03 Apr, 00:01 • razvan.codorean
Intr-o piata in care criza de lichiditate este la ordinea zilei, creditele devin tot mai scumpe, iar bancile cer tot mai multe garantii, speriate de valul de depreciere venit de peste Ocean, firmele romanesti au gasit in IPO-uri (oferte publice initiale-n.r.) sansa de a face rost de bani repede, fara sa isi gireze activele si, in plus, reusind sa pluseze la capitolul imagine.
IPO-urile ar putea atrage 400 de milioane de euro in 2008

Spre deosebire de 2007, cand a fost derulat un singur IPO-Transgaz, anul 2008 se dovedeste a fi cel mai bogat din istorie in oferte publice initiale, solutia finantarilor bursiere fiind vazuta, in actualele conditii economice internationale, drept cea mai buna pentru dezvoltarea business-ului.

In acest an, au fost derulate deja trei IPO-uri, in valoare totala de circa 12 milioane de euro.

Oferta publica initiala a companiei hoteliere Casa de Bucovina – Club de Munte a fost suprasubscrisa cu 42,15%, investitorii plasand 12,93 milioane de lei (3,5 mil. euro) pentru cele 64,68 milioane de actiuni subscrise, potrivit datelor intermediarului financiar.

Contor Group Arad a incheiat, de asemenea, cu succes oferta publica initiala pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti, dupa ce investitorii au subscris 101% din cele 31 milioane oferite spre subscriere, in valoare totala de circa 11,7 milioane lei (circa 3,16 mil. euro).

In cazul fondului inchis de investitii STK Emergent, investitorii au subscris numai 42,8% din titlurile puse in vanzare pe Bursa, in valoare de 5,8 mil. euro, fiind descurajati de conjunctura internationala nefavorabila. In ciuda gradului mic de subscriere, presedintele STK Financial, Nicolae Pascu s-a declarat multumit de rezultat, estimand ca, dupa listarea STK Properties, cotatia titlurilor va urca de trei ori fata de active. Adica, mai pe romaneste, cine nu a subscris, a ratat un profit destul de bun.

IPO-ul Teraplast, o afacere de 19 milioane de euro

Seria IPO-urilor din 2008 va continua, saptamana viitoare, cu o alta oferta, cea a companiei Teraplast Bistrita, cu o valoare cuprinsa intre 13 si 19 milioane de euro.

Compania vine pe bursa cu planuri mari, cautand finantare pe piata de capital pentru planurile sale extrem de ambitioase de expansiune la nivel regional.

In urma IPO-ului, ce se va derula intre 7 si 17 aprilie, care cuprinde 49,6 milioane actiuni, ofertate la un pret de achizitie de 1-1,4 lei/actiune, Teraplast ar putea atrage circa 50-70 milioane lei.

O alta oferta publica initiala ar putea fi lansata, in acest an, de compania de constructii Pomponio, o firma ce a anuntat recent un profit de 11,7 milioane de lei in 2007. Producatorul de beton vrea sa aduca pe bursa 25% din capitalul social.

Luca Anversa, presedintele Pomponio, a declarat ca motivul lansarii ofertei l-a reprezentat atragerea de fonduri necesare dezvoltarii companiei, suma estimata fiind de 13 milioane de euro. Pentru consiliere si intermediere in procesul de listare, Pomponio a optat pentru serviciile EFG Eurobank Finance si EFG Eurobank Securities.

Pe bursa ar urma sa ajunga in acest an, printre altele, si companiile Adeplast, Romcolor, Aro Palace, Transilvania Leasing, iar lista continua.

Printre performerii IPO-urilor se afla SIF Transilvania, societate de investitii care vrea sa aduca in piata trei societati din portofoliu.

„In prezent se afla in curs operatiunile pregatitoare listarii la cota BVB a 3 societati din portofoliul SIF Transilvania, respectiv Aro-Palace Brasov, Transilvania Leasing Brasov si Comcm Constanta”, a declarat pentru DailyBusiness Mihai Fercala, presedintele si directorul general al SIF Transilvania.

Stere Farmache, presedintele director general al Bursei de Valori Bucuresti crede ca IPO-urile lansate pana acum si cele anuntate pentru perioada urmatoare dovedesc faptul ca piata de capital are un potential real de finantare.

„Dincolo de cine si cum se va lista, un lucru este sigur. Oferta Transgaz a demonstrat ca din piata de capital romaneasca se pot aduna destul de rapid sume de ordinul sutelor de milioane de euro si chiar mai mult. Asta inseamna ca avem capital investitional si ca exista un interes pentru tranzactiile pe piata de capital”, a spus Farmache.

„Toate masurile ce le-am anuntat in aceste zile, de la modificarile pe indici si pana la posibila prelungire a programului bursei, au un singur scop – sa atraga cat mai multi investitori in piata si sa creasca nivelul pietei de capital autohtone”, a mai spus presedintele BVB.

Companiile de stat, miza asteptata de piata

Pe langa firmele private care vad in bursa cea mai buna sursa de finantare in actualele conditii economico-financiare, pe piata de capital ar putea fi listate,in acest an, si o serie importanta de firme de stat pe care Guvernul vrea sa le vanda, in conditiile in care nevoia de fonduri generata de constrangerile bugetare este din ce in ce mai mare.

Pe lista oficialilor guvernamentali se afla CFR Marfa, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si unele unitati termoelectrice. Numai din listarea unui pachet de pana la 10% din Hidroelectrica, statul ar putea atrage fonduri de pana la 300 de milioane de euro, iar listarea a 5% din business-ul aeroportuar Henri Coanda ar aduce, conform estimarilor din piata, in jur de 45 de milioane de euro.

„Consider ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor fi cele mai pregatite pentru listarea la bursa, dar si Romgaz este pregatit de listare, in privinta interesului de piata si a rezultatelor finale. Incercam sa listam pe bursa si unitati termoelectrice, pentru atragerea de investitii, dar si a SNLO. Nu trebuie sa avem nici o ezitare in a lista sectorul energetic la bursa”, a declarat anterior, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

„O listare a companiilor energetice va determina un impact puternic asupra lichiditatii si numarului tranzactiilor, reusind sa atraga tot mai multi investitori. IPO-urile intr-adevar atrag foarte multe investitii si, din pacate, daca anul trecut am avut doar unul singur, cel al Transgaz, sper ca in 2008 sa avem mai multe companii de stat pe bursa”, a declarat fostul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica.

Pe piata de capital mai sunt asteptate, cu deosebit interes, listarea pachetului detinut de statul roman la Romtelecom, listarea Fondului Proprietatea si a altor opt companii de stat, in special aeroporturi, administratii portuare fluviale si maritime.

In plus, in 2008 sau 2009, am putea asista la listarea unor importante companii din IT, precum Axigen, dezvoltata de Gecad, RDS-RCS, ce a renuntat in 2007 sa se listeze la Londra, o posibila listare a companiei BitDefender dar si a retailerului Altex, pentru care omul de afaceri Dan Ostahie nu exclude varianta de a cauta bani pe bursa.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Șoferii români, educați cu forța. Își pot pierde programările la RAR, dacă nu respectă o condiție esențială
Șoferii români, educați cu forța. Își pot pierde programările la RAR, dacă nu respectă o condiție ...
Concurență crescută la rezidențiat. 10.500 de absolvenți au concurat pentru 5.000 de locuri
Concurență crescută la rezidențiat. 10.500 de absolvenți au concurat pentru 5.000 de locuri
Programul Tomata 2025. Cum vor fi susținuți fermierii în următorul an
Programul Tomata 2025. Cum vor fi susținuți fermierii în următorul an
Câştigurile din criptomonede, scutite de impozitul de 10% pe venit 
Câştigurile din criptomonede, scutite de impozitul de 10% pe venit 
Câți bani câștigă membrii secțiilor de votare la alegerile prezidențiale și parlamentare 2024. Un președinte de secție ar putea primi chiar de două ori salariul minim net pe economie
Câți bani câștigă membrii secțiilor de votare la alegerile prezidențiale și parlamentare 2024. ...
Mierea de albine se scumpește. Nici experturile nu mai merg. România a pierdut trei poziții între statele UE, după o scădere a livrărilor cu peste 50%
Mierea de albine se scumpește. Nici experturile nu mai merg. România a pierdut trei poziții între ...
Exportul de ovine către țările tradiționale a fost reluat. 13.000 de oi au plecat deja spre Maroc, ciobanii speră să mai exporte încă 100.000 până la sfârșitul anului
Exportul de ovine către țările tradiționale a fost reluat. 13.000 de oi au plecat deja spre Maroc, ...
Goana după aur modernă. Ungaria depăşete România la rezervele de aur. Top 10 ţări cu depozite uriaşe
Goana după aur modernă. Ungaria depăşete România la rezervele de aur. Top 10 ţări cu depozite uriaşe
Criză de personal în spitalele din România. Pacienții lăsați de izbeliste într-o situație disperată!
Criză de personal în spitalele din România. Pacienții lăsați de izbeliste într-o situație disperată!
Zona din România care ar putea suferi un mare cutremur! Ce trebuie să știi
Zona din România care ar putea suferi un mare cutremur! Ce trebuie să știi
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt prezenți la altă dezbatere prezidențială
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt prezenți la altă dezbatere prezidențială
Cât costă fasolea, sarmalele sau vinul fiert la Târgul de Crăciun de la Craiova. Prețurile au explodat în ultimul an
Cât costă fasolea, sarmalele sau vinul fiert la Târgul de Crăciun de la Craiova. Prețurile au explodat ...
PPC, gigantul care a preluat Enel, raportează un profit uriaș de 305 milioane de euro
PPC, gigantul care a preluat Enel, raportează un profit uriaș de 305 milioane de euro
România în prag de colaps financiar în 2025. Avertismentul teribil al unui economist de renume
România în prag de colaps financiar în 2025. Avertismentul teribil al unui economist de renume
Ludovic Orban se retrage din cursa electorală! Anunță că o susține pe Elena Lasconi
Ludovic Orban se retrage din cursa electorală! Anunță că o susține pe Elena Lasconi
Confruntarea președinților la prezidențiale. Decizii esențiale privind cursa spre Cotroceni
Confruntarea președinților la prezidențiale. Decizii esențiale privind cursa spre Cotroceni