Valoarea mentionata include si transferurile cu actiuni realizate pe piata Rasdaq, iar firma de brokeraj a avut o cota de piata de 14,07%, scrie Mediafax.
In octombrie, prima pozitie in clasament a fost ocupata de Raiffeisen Capital&Investment, care realizase tranzactii de 120,75 milioane lei (28,2 milioane de euro), din care peste 60% din opratiuni au fost derulate pe segmentul de obligatiuni.
KBC a ocupat, in octombrie, locul al saptelea in clasament, cu transferuri de 42,8 milioane de lei realizate pe pietele spot si futures administarte de BVB.
Firma de brokeraj a realizat, de la inceputul anului, cele mai multe transferuri cu actiuni si unitati de fond la BVB si pe piata Rasdaq, cu o valoare cumulata de 1,23 miliarde de lei, respectiv 10,49% din totalul tranzactiilor.
Pe locul secund in topul lunii noiembrie s-a plasat firma de brokeraj EFG Eurobank Securities, care a intermediat transferuri cu actiuni si unitati de fond de 57,7 milioane de lei, avand o cota de piata de 10,91%.
Pe acelasi segment, BT Securities a ocupat locul al treilea, cu tranzactii de 36,94 milioane de lei, respectiv o cota de piata de 6,98%, iar urmatoarele trei pozitii au fost ocupate de ING Bank, Unicredit CAIB Securities si Carpatica Invest, cu rulaje de 30,6 milioane de lei, 26,2 milioane de lei si respectiv 23,4 milioane de lei.
Pe segmentul obligatiunilor, OTP Bank a fost cel mai activ intermediar in noiembrie, cu tranzactii de 29 milioane de lei, respectiv o cota de piata de aproape 40%, urmat de Carpatica Invest, care a realizat transferuri cu titluri cu venit fix de 20,2 milioane de lei, sau 27,8% din total.
Cel mai mare volum de obligatiuni a fost transferat, de la inceputul anului, de divizia de brokeraj a BRD, care a realizat tranzactii de 1,9 miliarde de lei cu titluri cu venit fix. In noiembrie insa, BRD a ocupat pozitia a treia pe acest segment, dupa ce a intermediat tranzactii de circa 12 milioane de lei.
Cumulat, respectiv luand in considerare toate transferurile realizate pe pietele spot si futures ale BVB si pe Rasdaq, primele doua pozitii au fost ocupate tot de KBC Securities si EFG Eurobank Securities, insa locul al treilea i-a revenit firmei de brokeraj Carpatica Invest, care a realizat transferuri totale de 44,54 milioane de lei.
Bursa a continuat si in luna noiembrie sa evolueze decorelat de pietele externe, insa temerile investitorilor cu privire la extinderea crizei datoriilor suverane la alte state din zona euro au avut impact si pe bursa locala. Totodata, in absenta unor investitori de portofoliu care sa intre la cumparare speculatorii care au vrut sa iasa din piata sau sa isi reduca expunerea s-au vazut nevoiti sa duca preturile mai jos.
Cea mai severa corectie din aceasta luna a fost consemnata de actiunile celor cinci SIF-uri, care au coborat cumulat cu 14,9%, accentuand declinul indicelui BET-FI din acest an la 13,14%.
Primele zece actiuni in functie de lichiditate au scazut in medie cu 3,56%, iar indicele general al bursei, BET-C, a inregistrat un recul de 3,37%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET este inca in crestere, cu 8,6%, iar indicele general al bursei are un plus de 10,3%.