Analistii de la KBC Securities considera ca pretul corect al actiunilor Petrom se situeaza in jurul valorii de 0,528 lei/actiune, cu circa 12% sub cotatia de 0,6 lei/actiune, pe care titlurile o aveau la data publicarii raportului, respectiv 24 ianuarie. Unii analisti romani sustineau la inceputul acestui an ca titlurile Petrom se numara printre actiunile cu potential ridicat de crestere de la Bursa.
„Consideram ca actiunile Petrom se tranzactioneaza cu un premium foarte ridicat in comparatie cu alte companii petroliere din Europa Centrala si de Est”, se arata in raportul KBC Securities.
Titlurile companiei petroliere au pierdut, marti, 3,25%, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 0,595 lei/actiune, scaderea putand fi legata si de publicarea raportului. Capitalizarea bursiera a companiei este de 9,91 miliarde de euro, in timp ce valoarea considerata corecta de KBC Securities este de circa 8,8 miliarde de euro.
Analistii KBC Securities estimeaza ca Petrom va raporta un profit net pe 2006 de 2,354 miliarde de lei (668 milioane de euro), in crestere cu 66% fata de anul precedent. Pentru 2007, prognoza de profit net este de 2,522 miliarde de lei (circa 740 milioane de euro), iar pentru 2008 se estimeaza o scadere a profitului net la 2,473 miliarde de lei (727 milioane de euro).
Cifra de afaceri estimata pentru 2006 este de 14,034 miliarde de lei (3,98 miliarde de euro), in crestere cu 30% fata de 2005. Petrom nu a publicat inca rezultatele financiare preliminare pe 2006, raportarea urmand sa se realizeze pe data de 6 martie.
La nivelul primelor noua luni ale anului, Petrom a raportat un profit net de aproape 2 miliarde de lei (564 milioane de euro), cu 42% mai mare comparativ cu profitul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri la noua luni a crescut cu 23% pana la 9.67 miliarde de lei (2,16 miliarde de euro).
KBC: Rezultatele Petrom sunt sensibile la evolutia pretului titeiului pe plan international
Printre factorii de risc identificati de KBC Securities pentru Petrom se numara dependenta puternica a rezultatelor de segmentul upstream (de explorare si extractie), ceea ce determina o sensibilitate ridicata a rezultatelor fata de evolutia pretului petrolului pe piata internationala. De asemenea, analistii KBC estimeaza ca pierderile de pe segmentul downstream (de rafinare si distributie) vor continua sa afecteze profitul Petrom, acest segment urmand sa devina profitabil abia din 2010.
O eventuala vanzare a pachetului minoritar de 40% din actiunile Petrom, detinut de stat, ar putea afecta negativ evolutia actiunilor, determinand o presiune ridicata la vanzare, mai arata raportul KBC Securities. AVAS, care a preluat participatia de 40% din Petrom, detinuta anterior de OPSPI, a anuntat ca intentioneaza sa vanda pachetele minoritare la societatile pe care le are in portofoliu.
Analistii KBC Securities mai considera ca potentialul dat de restructurarea Petrom poate fi accesat de catre investitori la un pret mult mai bun prin intermediul actiunilor OMV, pentru care compania recomanda cumparare. Pretul tinta pentru titlurile companiei austriece OMV este de 50 euro/actiune, fata de un pret de piata de 40,71 euro/actiune.
Grupul belgian KBC a cumparat la inceputul acestui an societatea de brokeraj Swiss Capital, urmand sa intre astfel pe piata romaneasca a serviciilor de brokeraj.