- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Lichiditatea Bursei din Sibiu s-a dublat saptamana trecuta

23 Jul, 10:27 • Redactia DailyBusiness
Investitorii pe bursa instrumentelor derivate de la Sibiu au plasat in intervalul 16-20 iulie circa 236 milioane lei (75,4 milioane euro), valoare dubla fata de saptamana anterioara, iar euro a fost cotat la 3,17 lei la sfarsitul lui septembrie.
Lichiditatea Bursei din Sibiu s-a dublat saptamana trecuta

Numarul contractelor la termen incheiate in saptamana analizata a fost de 56.000, dublu fata de saptamana anterioara. In saptamana precedenta, 9-13 iulie, valoarea contractelor a fost de 115 milioane lei (36,74 milioane euro).

Sfarsitul primei luni de primavara din 2008 ar putea aduce, in opinia investitorilor de la Sibiu, o usoara depreciere pentru leu. Astfel, de la preturi de cotare de 3,2400 – 3,2710 lei, tranzactiile au fost realizate joi la 3,2100 lei, mai sus cu circa 2,5% fata de cursul actual.

Pentru sfarsitul lui septembrie, saptamana a inceput cu preturi de 3,1750 – 3,1775 lei, marti fiind atins minimul de 3,1622 lei. Urmatoarele doua sedinte au fost calme, tranzactiile fiind realizate la 3,165 lei, pentru ca vineri euro sa revina la 3,17 lei.

Pentru decembrie, primele tranzactii ale saptamanii au fost realizate la 3,2 lei, in crestere cu un ban fata de sedinta precedenta. Urmatoarele zile au adus aprecieri ale monedei nationale, marti euro coborand la 3,1921 – 3,195 lei. Urmatoarele sedinte au adus noi scaderi pentru euro, tranzactiile fiind realizate la 3,17 – 3,18 lei.

Pe piata derivatelor, nota definitorie a sesiunilor din saptamana analizata a fost cresterea interesului investitorilor pe fondul unor miscari mai ample ale preturilor. „In urma aprecierilor inregistrate pe piata la vedere de la Bucuresti, bursa derivatelor a reactionat si ea, astfel incat am asistat la o crestere a cotatiilor resimtita mai ales pe sectorul financiar. Volatilitatea a determinat, cum era si firesc, o reactie pe masura a investitorilor. Acestia au fost foarte activi, indeosebi in prima parte a perioadei 16-20 iulie”, a declarat un broker din piata.

In ultima sesiune a intervalului analizat, au fost incheiate aproape 7.100 contracte din 1.198 tranzactii, iar valoarea rulajului a urcat la 29 milioane de lei. Tot vineri, piata a inregistrat cateva deprecieri pe segmentul petrolier, la contractele DERRC decembrie si DESNP septembrie.

Derivatele pe actiunile SIF 2 s i SIF 5 au fost contracte active, iar cresterea de lichiditate a derivativei asociate titlului bancar Banca Transilvania, DETLV, si celui petrolier Rompetrol, DERRC.

In clasamentul zilei de vineri, s-au impus DESIF 5 cu 4.133 contracte. Pentru scadenta septembrie, derivativa asociata actiunii SIF 5 a crescut cu 4,8 bani, pretul de inchidere fiind 4,797 lei/actiune. Pentru decembrie, derivativele DESIF 5 valorau 4,9 lei/actiune, in urcare cu un 5,2 bani, in timp ce pentru martie 2008 pretul de cotare a beneficiat de o acumulare de 3,49 bani, consemnandu-se o valoare de 5,0749 lei/actiune.

Derivativa DESIF 2 s-au clasat pe locul doi cu peste 1.708 contracte. DESIF 2 septembrie au fost cotate la 3,995 lei/actiune, in crestere cu 2,5 bani, iar DESIF 2 decembrie la 4,08 lei/actiune, in urcare cu 0,65 bani.

Ziua de vineri a prilejuit si tranzactionarea, cu mult mai multa intensitate, a contractelor derivate ce au ca active suport actiunile Banca Transilvania, care dupa o perioada de apatie au reaparut pe „firmament”, plasandu-se pe locul trei, cu un total de 538 contracte. DETLV au cistigat 0,26 bani pentru scadenta apropiata, fiind cotate la 93,75 bani/actiune si 0,85 bani pentru scadenta decembrie, valorand 97,75 bani/actiune. Aprecierea a fost si mai consistenta in raport cu martie 2008, pentru care DETLV au castigat un ban si au fost evaluate la 1,04 lei/actiune.

Derivativele asociate titlului petrolier Rompetrol, DERRC, par a iesi din zona de lichiditate slaba, pe parcursul zilei fiind incheiate 387 contracte pe acest simbol. DERRC septembrie s-au apreciat cu 0,08 bani si au fost cotate la 11,09 bani/titlu, iar DERRC decembrie au pierdut 0,3 bani si au ajuns la 11,7 bani/actiune.

In clasamentul de lichiditate al saptamanii, s-au impus DESIF 5 cu 22.894 contracte, urmate de DESIF 2 cu 28.259 contracte si DETLV cu 2.476 contracte.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...