Impactul listarii Erste, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR) va genera un plus de credibilitate si o crestere a numarului investitorilor din piata romaneasca de capital.
BVB spera ca anul 2008 sa aduca listarea pe piata de capital a marilor companii internationale care fac afaceri in Romania. Septimiu Stoica spune ca dupa listarea Erste, ce ar urma sa aiba loc in intervalul decembrie 2007 – ianuarie 2008, BVB va incerca sa atraga un alt investitor important austriac, compania OMV.
„OMV face afaceri in Romania dupa acelasi model ca si Erste. A cumparat o mare companie romaneasca, genereaza profit si are in plan dezvoltarea serviciilor pe piata din Romania. O listare la bursa este cat se poate de normala”, a explicat Stoica.
Referindu-se la preconizata listare a Erste, pentru care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si-a dat de curand avizul, presedintele BVB a spus ca acest moment va avea un impact major asupra perceptiei asupra investitorilor.
„Este prima listare a unei companii internationale. Prezenta titlurilor Erste pe BVB va aduce credibilitate, un plus de „marfa” in piata, un plus de experienta si un numar mai mare de tranzactii”, explica Stoica. „In plus, listarea Erste va aduce mai multi investitori si intermediari in piata si, de ce nu, va deschide drumul marilor companii internationale prezente in Romania sau care vor sa intre pe piata romaneasca”, a mai spus presedintele BVB.
Marile firme, asteptate la BVB
El a adaugat ca, in urmatorii trei ani, mizeaza pe listarea la Bursa a principalelor companii de stat si private din Romania, care vor aduce o crestere a volumului de tranzactii si a capitalizarii bursiere.
Strategia institutiei vizeaza, pe de alta parte, consolidarea Grupului Financiar al BVB, din care fac parte Depozitarul Central, Fondul de Compensare a Investitorilor, Institutul de Guvernanta Corporativa, Casa de Compensare Bucuresti si Casa Romana de Compensare.
Pe piata de capital din Bucuresti vor fi listate toate cele aproximativ 316,28 milioane de actiuni emise de Erste Bank, care sunt acum tranzactionate pe pietele de la Viena si Praga. Listarea actiunilor Erste va fi realizata in lipsa, masura ce se aplica doar in cazul emitentilor internationali listati la BVB.
„Procedura a fost avizata la inceputul lui octombrie. Investitorii vor putea vinde actiunile pe care nu le au, iar responsabilitatea privind existenta actiunilor la decontare va reveni intermediarului care a introdus respectivul ordin, precum si intermediarului care presteaza activitati de custodie pentru vanzator”, a precizat Stoica.
In momentul in care Erste Bank se va lista la Bucuresti, investitorii straini vor putea tranzactiona prin conturi deschise la depozitarul central pe numele unei case de brokeraj (conturi agregate). Casele de brokeraj vor tine o evidenta a persoanelor care detin actiuni.
Stoica: Listarea Erste va schimba Codul Bursei
CNVM a decis ca Erste Bank indeplineste toate conditiile in vederea admiterii la Bursa de Valori Bucuresti. Masura va necesita insa cateva modificari in reglementarile Depozitarului Central si la Codul Bursei.
Conform presedintelui BVB, modificarile in cazul Codului Depozitarului Central vizeaza renuntarea la prevalidare, imprumutul de actiuni si contul agregat. Pe de alta parte, principalele modificari ale Codului Bursei de Valori Bucuresti vor viza institutia market maker-ului si se vor aduce precizari in ceea ce priveste raportarile financiare.
„Aceste modificari pe care le avem in vedere pentru listarea Erste Bank, prima listare internationala la Bursa de Valori Bucuresti, sunt aproape finalizate si estimam ca vor trimise cat de curand catre CNVM”, a mai declarat Stoica.
Legislatia pentru intrarea firmelor straine la BVB se afla in pregatire. „CNVM lucreaza pentru finalizarea legislatiei necesare pentru listarea companiilor straine pe piata de capital din Romania, cea mai apropiata fiind listarea Erste Bank”, a declarat, anterior, vicepresedintele CNVM, Paul Miclaus.
Un prim pas spre piata de capital unica europeana
Listarea Erste pe piata de la Bucuresti va fi realizata printr-un procedeu numit „passporting”. Acesta implica aprobarea, de catre autoritatea de supraveghere a pietei din tara de origine a emitentului (Austria, in cazul Erste Bank), a unui prospect care sa fie acceptat de autoritatea altui stat membru al Spatiului Economic European (Uniunea Europeana, Islanda, Lichtenstein si Norvegia), ca suport al unei oferte publice, sau pentru admiterea la tranzactionare a titlurilor pe o piata reglementata, potrivit definitiei publicate pe pagina de internet a London Stock Exchange. Notiunea de „passporting” a fost introdusa printr-o directiva europeana, cu scopul de a stimula formarea unei piete europene unice a serviciilor financiare.
Pana in 2010, valoarea capitalizarii Bursei e estimata sa creasca la 100 miliarde de euro, de 3,8 ori mai mare decat in prezent, a precizat Septimiu Stoica, presedintele BVB.
Totodata, in urmatorii trei ani, valoarea tranzactiilor va ajunge la 80-100 milioane de euro zilnic, de patru ori mai mare decat in prezent, a declarat Stoica.
„Vizam o dezvoltare sustinuta a bursei, pe fondul cresterii numarului investitorilor, a companiilor listate si a valorii capitalului pus in joc pe bursa. O medie zilnica de 80-100 milioane de euro, in urmatorii trei ani, nu o sa mai mire pe nimeni, in conditiile in care capitalizarea bursiera, estimam ca va ajunge la 100 miliarde de euro”, a declarat presedintele BVB.
In prezent, valoarea medie a tranzactiilor la BVB nu depaseste 20 milioane de euro.