Aceasta oferta ar ridica pretul grupului bursier italian, care este detinut de mai multe banci italiene, peste nivelul de 1,2-1,4 miliarde dolari, estimat pentru anul 2006, cand era analizata posibilitatea unei oferte publice initiale.
Oferta, care va fi discutata cu ocazia intrunirii consiliului de administratie al LSE de joi, va consta in actiuni, a afirmat sursa, adaugand ca anumiti investitori ai Borsa Italiana vor primi sume in numerar.
Ambele grupuri bursiere au refuzat sa comenteze aceasta informatie.
Au existat multe speculatii despre viitorul grupului bursier londonez dupa esuarea ofertei de preluare venita din partea grupului american Nasdaq, care detine 30% din LSE.
„Vedem anumite asemanari insa din punctul nostru de vedere mai raman doua probleme”, a declarat un analist al WestLB.
„Cum vor plati aceasta preluare ? In al doilea rand, italienii au purtat discutii cu Deutsche Boerse si Euronext insa le-au abandonat din cauza rolului minor care l-ar fi avut in acest parteneriat. Si in cazul LSE putem vorbi tot de acelasi lucru”, a adaugat analistul.
Un alt potential obstacol in calea finalizarii acestei tranzactii ar putea fi cel mai mare actionar al LSE, Nasdaq, care are puterea de a bloca orice actiune de amploare.
Nasdaq este implicat momentan in preluarea operatorului bursier nordiv OMX AB.
Tendinta de consolidare in industria bursiera este alimentata de necesitatea de a oferi investitorilor posibilitatea de a realiza schimburi pe plan transfontalier, de presiunea pentru reducerea tarifele de tranzactionare si de aparitia de tehnologie de noua generatie, ce au fortat scaderea preturilor.
Una din marile provocari cu care sunt confruntate bursele o reprezinta directiva europeana MiFID(Directiva privind Pietele de Instrumente Financiare), care, conform analistilor, va avea drept efect atragerea lichiditatii din sectorul bursier catre sectorul bancar iar bancile vor putea sa isi creeze propriile platforme de tranzactionare asemanatoare burselor.
Uniunea Europeana va schimba, din 1 noiembrie, reglementarile pietei financiare astfel incat noile reguli sa permita intermediarilor, caselor de brokeraj sau burselor de valori sa faca tranzactii in orice alt stat membru al UE.