Veniturile LSE din activitatile de listare au crescut cu 35%, pana la nivelul record de 19,4 miliarde dolari. A doua performanta a grupului bursier britanic a fost inregistrata de serviciile de brokeraj care au acumulat aproape jumatate din veniturile totale, in crestere cu 18%, pana la 47,5 miliarde lire sterline.
Intre aprilie si iunie, volumul mediu de tranzactionare prin intermediul sistemului electronic SETS a crescut cu 51% pana la 501.000 actiuni, a anuntat London Stock Exchange. Media zilnica de tranzactionare a crescut cu 27% pana la 8,4 miliarde lire sterline.
Grupul bursier londonez, care a acceptat recent sa preia grupul bursier Borsa Italiana, a atribuit aceasta performana remarcabila volumelor record tranzactionate si efervescentei ofertelor publice initiale.
„Pentru lunile ce vor urma, intentionam sa finalizam fuziunea cu Borsa Italiana pentru a da nastere celui mai mare grup european diversificat de tranzactionare”, a declarat Clara Furse, directorul executiv al LSE, intr-un comunicat emis miercuri.
LSE a anuntat preluarea grupului bursier Borsa Italiana la data de 23 iunie, aceasta tranzactie urmand sa genereze tranzactii de 40 milioane de lire sterline, contribuind la majorarea cu cel putin 10% a castigurilor inregistrate in anul fiscal ce va lua sfarsit in martie 2009.
In primul trimestru s-au inregistrat 128 de noi listari in valoare totala de 10,2 miliarde lire sterline (15,51 miliarde euro), de peste doua ori mai mult fata de nivelul de 4,7 miliarde lire sterline, obtinut din 138 de listari, inregistrat in aceeasi perioada a anului fiscal precedent.
Tendinta de consolidare in industria bursiera este alimentata de necesitatea de a oferi investitorilor posibilitatea de a realiza schimburi pe plan transfontalier, de presiunea pentru reducerea tarifele de tranzactionare si de aparitia de tehnologie de noua generatie, ce au fortat scaderea preturilor.
Una din marile provocari cu care sunt confruntate bursele o reprezinta directiva europeana MiFID (Directiva privind Pietele de Instrumente Financiare). Analistii considera ca aceasta va avea drept efect atragerea lichiditatii din sectorul bursier catre sectorul bancar, iar bancile vor putea sa isi creeze propriile platforme de tranzactionare asemanatoare burselor.
Uniunea Europeana va schimba, de la 1 noiembrie, reglementarile pietei financiare, astfel incat noile reguli sa permita intermediarilor, caselor de brokeraj sau burselor de valori sa faca tranzactii in orice alt stat membru al UE.