Aceasta decizie vine in contextul in care bursele din intreaga lume creeaza aliante si servicii globale pentru clientii lor.
Dupa anuntul ca Nasdaq nu va prelua LSE, actiunile bursei din Londra au scazut usor cu 1,03%, valoarea ramanand totusi cu 1,8% mai mare decat era dispusa sa ofere bursa new-yorkeza.
Mai putin de 0,5% din investitorii bursei britanice au fost de acord cu ultima oferta de 5,3 miliarde de dolari (2,7 miliarde de euro) a Nasdaq. Pentru a fi incheiata tranzactia, ar fi fost nevoie de 22% din voturi.
Presiunile la care va fi supusa bursa londoneza nu se opresc doar la pretentiile sporite din partea investitorilor, dupa ce acestia au refuzat in mod repetat ofertele de preluare din partea Nasdaq. Conform Reuters, mai multe banci de investitii, precum Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc. si Deutsche Bank AG au obtinut deja mijloacele legislative de care aveau nevoie pentru a-si pune in aplicare planurile de a crea platforme paralele de tranzactionare.
Ca reactie la aceste presiuni, LSE a anuntat ca intentioneaza sa mareasca dividendele cu 50% in timp ce numarul total de tranzactii bursiere din Marea Britanie a atins cifra record de 9,8 milioane fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresteri fiind inregistrate si pe alte platforme de tranzactie.
Pentru Nasdaq, esecul in incercarea de a achizitiona LSE i-ar putea dauna imaginii de jucator global de elita, sunt de parere analistii economici, fara sa aibe insa vreun efect negativ in planul profiturilor.
In ce priveste bursa din Tokyo, acordul cu bursa britanica este doar unul din seria de proiecte viitoare de colaborare cu Chicago Mercantile Exchange, bursele din Shanghai, Singapore si alte burse asiatice.