„Problema de baza este ca guvernele care s-au perindat la conducerea Romaniei nu au subventionat agricultura, iar taranul roman nu are bani sa cumpere utilaje agricole. Prin urmare, lipsa de vanzari a dus la sistarea activitatii temporar pana in 28 februarie”, a declarat liderul de sindicat, citat de NewsIn.
Mecanica Ceahlau SA a adoptat inca din luna decembrie o serie de masuri in vederea reducerii activitatii. Astfel, cateva zeci de salariati au fost disponibilizati si indemnizatiile membrilor Consiliului de Administratie au fost reduse cu 25%, in conditiile in care s-a decis ca acestea sa fie platite in functie de performantele societatii.
Pentru anul in curs, Mecanica Ceahlau SA a estimat o cifra de afaceri de aproximativ 10 milioane euro, cu 30% mai mica decat in 2008. In primele 9 luni ale anului trecut, societatea a inregistrat un profit de 551.000 lei (150.000 euro).
In decembrie 2008, actionarii Mecanica Ceahlau (MECF) au aprobat mentinerea a doar 60% din personalul direct productiv in 2009, ca urmare a reducerii activitatii, estimand totodata reducerea profitului brut cu mai mult de jumatate in 2009, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat in AGA.
Compania nemteana, infiintata in 1921 si transformata in societate pe actiuni in 1990, este unul dintre cei mai cunoscuti producatori de utilaje agricole din tara. Produsele firmei se adreseaza in mare parte pietii interne.
Mecanica Ceahlau are un capital social de aproape 16 milioane lei, divizat in circa 160 milioane de actiuni.
Potrivit ultimei raportari, actionarul majoritar al companiei este SIF Moldova (SIF2), cu 55,18% din actiuni, in vreme ce clienti nerezidenti ai Citibank detin 9,66% din capital, iar fondul de investitii MEI Roemenie En Bulgarije NV are o participatie de 7,81%. Totodata, casa de brokeraj SSIF Broker Cluj (BRK) detine mai putin de 5% din actiuni.