- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Noul Guvern vrea sa dubleze numarul investitorilor activi pe Bursa pana in 2012

16 Dec, 16:18 • Redactia DailyBusiness
Cresterea capitalizarii bursiere cu 30% anual, listarea de companii nationale pe Bursa, precum si dezvoltarea culturii pietei de capital sunt cateve din masurile care ar duce la dublarea numarului investitorilor activi de pe piata de capital locala pana in 2012, potrivit programului de guvernare al PD-L - PSD.
Noul Guvern vrea sa dubleze numarul investitorilor activi pe Bursa pana in 2012

In prezent, numarul investitorilor activi, de 75.000 persoane, este mult inferior tarilor vecine.

In viziunea noului Guvern, Romania va deveni cea mai performanta piata de capital din regiune, bazata pe dimensiunea si atractivitatea unei economii in expansiune.

Pentru aceasta, Executivul propune ca directii de actiune aplicarea unei cote de impozitare de 1%, pentru o perioada limitata la 3 ani, asupra castigurilor obtinute din tranzactionarea instrumentelor financiare pe piata de capital, indiferent de durata detinerii.

De asemenea, noul Guvern sustine listarea pe piata de capital a companiilor romanesti pentru a facilita atragerea de resurse financiare neinflationiste. In plus, propune listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a cel putin 10% din principalele 100 de societati de stat si vanzarea de catre stat a unor pachete de cel putin 20% din cele mai importante companii ale sale prin oferta publica initiala (IPO).

Alte solutii constau in adoptarea de masuri fiscale pentru incurajarea listarii companiilor private, incurajarea Fondurilor Private de Pensii sa investeasca in actiuni listate pe piata de capital, contribuind astfel la consolidarea acesteia si stimularea economiilor populatiei prin investitii in piata de capital.

CNMV, luata in vizor

Un alt set de masuri speciale pentru piata de capital vizeaza scaderea costurilor de operare prin eficientizarea Comisiei Nationale a Valorilo Mobiliare (CNVM).

„Contributiile platite de investitori si de institutiile pietei pentru finantarea CNVM sunt excesiv de mari – absorbind circa 40% din costurile de operare pe piata romaneasca de capital – si au condus la abuzuri grave”, se precizeaza in documentul PD-L – PSD.

Se urmareste „depolitizarea” CNVM si cresterea credibilitatii institutiei, ca o garantie a independentei acestei institutii fata de participantii la piata, in conformitate cu prevederile Directivelor UE.

De asemenea, imbunatirea operativitatii Comisiei ar urma sa se realizeze prin flexibilizarea structurii institutiei si reducerea numarului de comisari din conducere de la 7 la 5, precum si prin desemnarea a 2 comisari permanenti si a 3 comisari independenti (neangajati ai CNVM).

Alta masura se refera la prevenirea practicilor neloiale, monitorizarea lor consecventa si inasprirea sanctiunilor pentru infractiunile de pe piata de capital.

Urmărește Daily Business pe Google News