Irlandezul adus de Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu, sa preia fraiele Sibex, n-are de gand sa renunte prea usor la functie, de dragul fuziunii dintre bursele din Bucuresti si Sibiu.
Patrick Lyle Young spune ca a ales sa vina la Sibex pentru a dezvolta ceea ce el numeste cea mai promitatoare platforma de derivate din Europa.
„Cred in potentialul spectaculos de dezvoltare a Sibex si de accea am acceptat oferta presedintelui”, spune Young.
Pana sa vina la Sibiu, irlandezul a lucrat peste 20 de ani in diverse piete de capital, de la compania de brokeraj Tullet & Tokyo, unde a condus Departamentul de Analiza Piete, la Eurex, Chicago Mercantile Exchange, la Liffe si Montreal Exchange, unde a oferit consultanta.
A condus, printre altele, Derivatives Vision Advisors & DV Books si firma poloneza Projekt Vistula, iar in 2010 a coordonat Comitetul de Investitii al fondului de investitii New World Value Fund, cu plasamente de 320 mil. dolari in Europa Centrala si de Est.
„Am experienta destula, am ajutat o serie de proiecte de fuziune, din America pana in Africa de Sud, insa nu vad cu ce ar ajuta fuziunea BVB cu Sibex”, intra direct in problema managerul irlandez.
„M-am uitat pe cifrele Sibex si pe cele ale BVB, pe planurile celor de la Bucuresti si nu am vazut nicio compatibilitate. Noi, la Sibiu, pe derivate, avem o serie intreaga de oportunitati, nu vad de ce este nevoie ca in Romania sa avem un monopol pe piata de capital. Piata de derivate creste mult mai repede decat cea clasica, cum e cea de la Bucuresti”, a declarat Young, intr-o declaratie la TMC.
„Trebuie sa ne mentinem independenta, pentru ca doar asa ne putem dezvolta. Avem o oportunitate uriasa”, a mai spus viitorul sef de la Sibex.
[quote= Patrick Lyle Young, director desemnat Sibex]Nu vad nici macar un singur motiv pentru care Sibex sa intre sub tutela BVB[/quote]
Managerul irlandez spune ca are un plan de 100 de zile, pe care il va prezenta actionarilor, la sedinta din 29 aprilie, atunci cand se va decide si daca SIBEX va agrea planurile de fuziune cu Bursa din Bucuresti.
„Le voi spune clar. Sibex valoreaza acum 12 milioane de euro. Eu cred ca in 4-5 ani, o pot aduce la 50 de milioane. Cand vom creste valoarea pietei, va merita o analiza pe ofertele de preluare. Pana atunci nu cred ca merita „, a declarat Young.
Irlandezul spera sa ii convinga pe actionari sa il sustina. De altfel, acestia va trebui sa decida daca sunt de acord ca Young sa preia fraiele bursei. Pana atunci, el are calitatea de director numit de Consiliul de Administratie. Odata cu avizul CA Sibex si cel al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, isi va incepe, oficial, activitatea.
[img=1398]Teodor Ancuta[/img]
„Stiu pe ce ma bazez. Daca primesc unda verde, voi realiza o strategie care va prezenta, foarte clar, pasii pe care trebuie sa ii urmam pentru a creste piata derivatelor si a ne diversifica activitatea”, a spus irlandezul.
In tentativa de a convinge actionarii sa nu voteze fuziunea cu BVB, are, se pare un suporter important. Actualul manager al Sibex, Teodor Ancuta, omul care a condus bursa din Sibiu de la infiintare, a anuntat ca se va retrage la sedinta AGA si ca mizeaza pe experienta si entuziasmul lui Young.
Ionescu spera la fuziune
In timp ce de la Sibiu vin tot mai multe semnale de „independenta”, sefii bursei de la Bucuresti incearca sa ramana calmi si asteapta sedintele AGA din 29 aprilie.
[quote=Valentin Ionescu, director general BVB]E in interesul ambelor parti sa fuzionam, pentru a deveni mai atractivi intr-o piata in dezvoltare[/quote]
„Consiliul de Administratie a luat o decizie, aceea de a sustine fuziunea”, spune Valentin Ionescu, directorul general al BVB. „Cele doua burse sunt complementare, noi pe spot, ei pe derivate. Fuziunea ar fi benefica pentru ambele burse”, afirma Ionescu care nu poate insa sa nu constatate ca „dansii (Sibex-nr.) si-au schimbat denumirea, sigla, si-au adus un nou director. Noi ne-am continuat business-ul, inclusiv pe partea de derivate, pe care vrem sa o crestem. Speram ca planurile de fuziune sa continue, efort care este in interesul intregii piete de capital”.
[img=1397]Valentin Ionescu[/img]
Asul din maneca lui Ionescu il reprezinta privatizarile companiilor de stat. Managerul de la BVB mizeaza pe promisiunile autoritatilor privind listarea la bursa a actiunilor companiilor energetice, de la pachetul suplimentar de la Petrom, la Transelectrica, Transgaz si Romgaz.
In demersul sau, Ionescu este sustinut de americanii de la Franklin Templeton, firma care administreaza Fondul Proprietatea si care are tot interesul sa aduca in piata cat mai multe firme de stat la care FP este actionar.
In tabara lobby-stilor s-a inscris, mai nou, si Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti, care a afirmat raspicat ca este nevoie ca statul sa se implice in dezvoltarea pietei de capital, iar principala masura vizeaza listarea pe piata a energeticelor. Unde? Bineinteles la BVB.
Vor rezista actionarii Sibex acestei situatii? Isi permite bursa din Sibiu sa absenteze de la „festinul ” privatizarilor de stat? Ancuta, care a militat pentru privatizarea Romgaz pe bursa din Sibiu, pare sa fi pierdut batalia cu BVB. Noul manager irlandez va incerca sa ii convinga pe actionari, pe 29 aprilie, ca e mai bine sa se dezvolte dupa principiul „prin noi insine”.
Young este optimist si promite castiguri de 5 ori mai mari pentru actionari, in urmatorii 5 ani. Un plan ambitios, dar ramane de vazut cat va fi de fezabil.