In luna martie, actionarii vor aproba cererea de listare la bursa, iar in luna mai va fi selectata firma de brokeraj care va intermedia oferta publica primara. Societatea Nuclearelectrica administreaza centrala nucleara de la Cernavoda.
„Listarea efectiva a companiei Nuclearelectrica pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) urmeaza a avea loc spre sfasitul anului. In acest moment, se desfasoara procesul de evaluare interna a companiei, evaluare ce poate dura pana la cateva luni. Acesta este primul pas al listarii. Apoi, aprobarea cererii de listare a Nuclearelectrica de catre Adunarea Generala a Actionarilor, ce va avea loc in luna martie. Insa acum la companie toate fortele noastre sunt concentrate asupra unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda”, a declarat Teodor Chirica.
Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) SA a fost constituita in iulie 1998, avand ca actionar statul roman, care detine 90,28% din actiuni prin Ministerul Economiei si Finantelor si Fondul Proprietatea cu 9,72% din actiuni.
Investitii de 490 milioane de lei in 2008
Dincolo de preconizata listare la Bursa, Nuclearelectrica a anuntat ca va investi in acest an 490 milioane de lei (133 mil.euro) pentru modernizare si reabilitare
„Pe parcursul anului 2008, avem planificate investitii curente pentru mentinerea nivelului de securitate nucleara si protectia mediului (statie de detritiere, depozite de combustibil nuclear uzat s.a.). Se va continua derularea proiectelor aflate pe rol si se vor initia activitati de investitii noi”, a declarat, anterior, directorul general al Nuclearelectrica.
Investitiile planificate pentru acest an au ca obiectiv marirea capacitatii de stocare a combustibilului ars in Depozitul de Combustibil Ars cu inca un Modul, modernizarea sistemului de supraveghere si control acces in incinta Centralei Nuclearelectrice (CNE) Cernavoda si a sistemului de retea de calculatoare (PC) si dezvoltarea unui sistem de calcul pentru managementul integrat al activitatilor centralei. De asemenea, este luata in calcul si modernizarea instalatiilor tehnologice si de monitorizare radiatii (cum sunt separatorii de umiditate a aburului, monitorii ficsi de gama, calculatoarele de proces ale unitatii nucleare, compensatorii de dilatare termica a conductelor din circuitul termic si termoficarea urbana).
Totodata, vor fi reabilitate unele instalatii de detectie si stins incendiu, instalatiile de tratare a apei si se vor initia lucrari de realizare a unei instalatii de extragere a tritiului din apa grea din reactoare si lucrari de modernizare a fluxului tehnologic si a microclimatului din halele de lucru si inceperea lucrarilor pentru constructia noii hale pentru prelucrari mecanice la FCN Pitesti.