Pentru derivatul pe cel mai cunoscut indice american, (n.r. -Dow Jones) investitorii prezenti pe piata au incheiat pana la ora 17:30 peste 1100 contracte. Intensitatea la tranzactionare pe acest produs a crescut semnificativ dupa deschiderea NYSE, numarul contractelor triplandu-se intr-o ora. Cotatia futures a indicelui DJIA a crescut astazi in SUA, aratand o deschidere pozitiva a sedintei de tranzactionare a indicelui la NYSE, pe fondul stirilor pozitive.
Guvernul american a publicat nivelul evolutiei vanzarilor din sectorul de retail la nivelul lunii noiembrie. Nivelul total al vanzarilor din sectorul retail a crescut in noiembrie cu 0.8 procente, mai mult decat nivelul estimat de +0.6 %, marcand astfel o crestere pentru a 5-a luna consecutiva. Indicatorul lunar PPI care exprima evolutia in preturile de vanzare la producatori ale bunurilor si serviciilor, arata o crestere in noiembrie cu 0.8% in raport cu luna precedenta. La Sibex indicele DJIA a trecut pe plus dupa deschiderea NYSE astfel ca la ora 17,30 se observa aprecieri pe doua din cele trei scadente tranzactionate. Pe scadenta decembrie 2010 indicele DJIA crestea cu 41 puncte fata de ultima inchidere, in timp ce pe scadenta martie 2011 se inregistra o apreciere cu 24 puncte.
Derivatul pe actiunile SIF5 Oltenia a atras aproape 1000 contracte realizate pana cu o ora si jumatate inaintea inchiderii. Cotatiile futures ale actiuni SIF5 au fluctuat, testand atat scaderile cat si cresterile, pe fondul unui volum de transfer mult mai bun decat in prima zi a saptamanii. Desi data scadentei decembrie se apropie vertiginos, numarul pozitiilor futures deschise nu s-a schimbat in mod hotarator, neobservandu-se strategii masive de roll-over de pe aceasta pe martie 2011. Totusi, s-a detectat cresterea numarului de contracte pe scadenta din primavara anului viitor, schimburile cu DESIF5 martie echivaland cu 315.000 actiuni SIF5. Si numarul pozitiilor futures deschise pe martie 2011 a depasit pragul de 4000.
Pe decembrie transferurile totalizau 626.000 actiuni ale emitentului SIF Oltenia. In ceea ce priveste pretul de cotare, sesiunea s-a deschis cu cresteri care au durat pana in jurul pranzului, moment dupa care scaderile s-au impus, minimele fiind atinse in partea a doua a zilei. La ora 17:30, DESIF5 decembrie se depreciau cu 0,55 % iar DESIF5 martie si iunie 2011 cu 0,22 si 0,37 %.
In ceea ce priveste aurul, dupa ce in majoritatea timpului cotatia futures a metalului pretios a stat pe plus pe piata de la Sibiu, situatia s-a schimbat dupa ora 16,30 cand cotatiile au intrat usor pe minus atat pentru decembrie 2010 cat si pentru martie 2011.
Leul a avut parte de o sedinta linistita astazi pe piata interbancara, lichiditatea si volatilitatea paritarii EUR/RON fiind una relativ scazuta. Usoara apreciere a leului vine in contextul unei evolutii pozitive a valutelor din regiune si a cresterii apetitului pentru risc al investitorilor.Si pe piata derivatelor de la Sibiu, contractul futures EUR/RON, ce urmareste evolutia cursului leului fata de euro a evoluat in corelatie cu evolutia de pe piata interbancara. Astfel, pentru finalul anului curent, investitorii estimeaza un leu mai puternic fata de euro cu 0,31 bani, iar pentru scadentele indepartare martie si septembrie 2011, intarirea leului era la ora 17:30 de 0,58, respectiv 0,5 bani pentru un euro.