- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Octombrie-rosu, luna de cosmar la Bursa de Valori Bucuresti

03 Nov, 00:01 • traian.badulescu
Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au scazut agresiv, cu peste o treime, in decurs de numai o luna, perioada in care sedinta a si fost suspendata de trei ori. Reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si analistii pietei de capital au incercat sa explice pentru DailyBusiness.ro ce solutii ar putea fi aplicate pentru a se evita scaderea drastica a indicilor intr-o perioada atat de scurta.
Octombrie-rosu, luna de cosmar la Bursa de Valori Bucuresti

Criza financiara internationala a accelerat scaderea indicilor BVB in luna octombrie, cel mai afectat fiind indicele SIF-urilor.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 33,26%, de la nivelul de 4.327,59 puncte, consemnat in sedinta din 1 octombrie, pana la 2.888,19 puncte in sesiunea de vineri, 31 octombrie.

Indicele general al pietei BET-C, a scazut la randul sau cu 33% in perioada analizata.

Cel mai afectat a fost insa indicele SIF-urilor, BET-FI, care s-a depreciat cu circa 58% in luna octombrie.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de actiuni, a pierdut 41% iar BET-NG, indicele societatilor din energie, a coborat cu 42% in luna octombrie.

In conditiile in care acest ritm alert de scadere ar continua, valoarea nominala a indiclor ar tinde catre 0 puncte, intr-o perioada determinabila.

Reprezentantii BVB au explicat ca „ipoteza in care indicele BET-FI (sau oricare alt indice bursier) ar ajunge la zero puncte este practic imposibila, intrucat ar echivala cu situatia (in opinia noastra absurda) in care toate simbolurile aflate in componenta indicelui ar trebui sa aiba ca pret de tranzactionare valoarea zero” .

Intrebati daca o solutie ar putea fi „cresterea valorii nominale” a unui punct (de exemplu: 10.000 de puncte la BET-FI sa se transforme in 100.000 de puncte), reprezentantii Bursei au spus ca aceasta masura nu ar avea niciun efect, pentru ca ar impune automat si ajustarea corespunzatoare a valorilor istorice.

„Alegerea unui ordin de marime pentru a exprima un indice bursier la un moment dat (in sute de puncte, in mii de puncte sau zeci de mii de puncte) nu este altceva decat o conventie”, au spus acestia.

Ei au atras atentica ca dincolo de modificarile in puncte, mult mai importanta in analiza evolutiei oricarui indice bursier este modificarea sa procentuala.

Scaderile indicilor bursieri sunt limitate, in majoritatea cazurilor, la 15% din valoare pe zi.

Ce spun analistii

Dragos Zogorean, director de investitii la Ventrust Investment, spune ca o asemenea masura (cresterea artificiala a valorii indicilor – n.r.) nu ar face altceva decat sa distorsioneze evolutia pietei.

„In momentul in care se fac analize pe termen lung (ani si zeci de ani) este necesara ca valoarea unui indice sa fie cat mai putin afectata de acest gen de masuri administrative”, a precizat Zogorean.

El a mai spus ca nici consolidarea, nici splitarea valorii unei actiuni nu sunt masuri care sa opreasca bursa din scaderi.

„Acestea sunt masuri de cosmetizare. Numarul de actiuni nu da valoare unei companii, ci domeniul de activitate, managementul, strategia adoptata, etc. Din pacate, de prea multe ori in trecut s-a urmarit numarul de actiuni si nu valoarea acestora, uneori cotatiile crescand cu mult peste ceea ce reprezenta compania, iar corectiile ulterioare au fost la fel de puternice”, a explicat Zogorean.

„Cotatiile vor continua sa scada atata timp cat sentimentul investitorilor este unul negativ. In momentul in care vom asista la o stabilizare a cotatiilor pe pietele externe si o revenire a investitorilor la cumparare, actiunile vor reveni pe cresteri”, estimeaza analistul Ventrust Investment.

[quote=Paul Brendea, analist Prime Transaction]Este ca si cum, pentru a evita sa ni se strice masina in viitor, ii dam foc. Piata e suverana, chiar si atunci cand o ia razna[/quote]
Si Alexandru Gavrila, seful departamentului de analiza de la SSIF Romintrade, apreciaza ca „aceasta metoda nu ar conduce la niciun fel de efecte reale”.

„Piata incearca sa-si gaseasca un echilibru, iar in acest moment ea pare incatusata artificial in interiorul unor marje de variatie zilnica neconforme cu volatilitatea din ultima perioada. Cel mai probabil, o crestere a limitelor zilnice de tranzactionare ar putea conduce la reinstaurarea conditiilor optime de schimb”, a spus Gavrila.

Paul Brendea, analist Prime Transaction, apreciaza ca singurele masuri pe care BVB le poate lua pentru a evita scaderea puternica a valorii indicilor sunt cele pe care le permite Codul Bursei.

„In nici un caz bursa nu poate interveni in raportul cerere-oferta”, a spus Brendea.

El a mentionat ca unele masuri ce ar putea fi teoretic aplicate pentru evitarea scaderilor drastice sunt limitarea scaderilor la un x% pe zi (intr-un procent mai mic decat in prezent-n.r.) sau suspendarea tranzactionarii pentru mai multe zile. Astfel de masuri au fost deja aplicate de alte burse din regiune.

Totusi, Brendea atrage atentia ca aceste masuri intra in contradictie profunda cu conceptul de piata libera, cu modelul cel mai apropiat de piata cu concurenta perfecta.

„Este ca si cum, pentru a evita sa ni se strice masina in viitor, ii dam foc. Piata e suverana, chiar si atunci cand o ia razna”, a explicat Brendea.

Urmărește Daily Business pe Google News