Oferta primara Teraplast Bistrita, derulata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), este cea mai mare de la inceputul acestui an din Romania si a fost subscrisa in proportie de circa 61% de investitorii romani si 39% de investitori institutionali straini, potrivit reprezentantilor RCI.
„Distributia este similara celei de la Transgaz, refelectand increderea investitorilor straini in calitatea Teraplast”, au adaugat oficialii RCI.
IPO Teraplast, cu drepturi de alocare atasate, s-a incheiat joi cu suprasubscriere. „Sumele subscrise au fost de 56,04 milioane lei raportate la o valoare a ofertei de 49,6 milioane lei. Investitorii au subscris un numar de 51,43 milioane de actiuni, fata de 49,64 milioane de actiuni oferite”, au mai spus oficialii RCI.
Acestia au precizat ca pretul de oferta a fost stabilit, potrivit algoritmului descris in prospect, la 1 leu/actiune. Sumele aferente suprasubscrierii vor fi returnate investitorilor pana joi, 24 aprilie.
„Oferta noastra este a treia ca marime de pana acum in Romania, dupa Transgaz si Transelectrica”, a declarat Emanoil Vicu, directorul general al Teraplast.
„Ne bucuram ca o oferta de marimea noastra a fost suprasubscrisa, chiar si pe fondul scaderilor masive de pe pietele de capital inregistrate in prioada de subscriere”, a adaugat Emanoil Vicu.
In urma ofertei, compania a ridicat 49,6 milioane de lei (echivalentul a 13,8 milioane euro), suma ce va fi folosita pentru realizarea programului de investitii al companiei in perioada 2008-2013, inclusiv pentru planul de relocare a facilitatilor de productie.
Din punct de vedere numeric, cei 421 de investitori din cadrul ofertei reprezinta un nivel ridicat pentru contextul actual de piata, de circa 9% din numarul total de conturi active in aceasta perioada la BVB.
„Avem satisfactia ca in pofida contextului de piata defavorabil, investitorii nu s-au lasat descurajati de sentiment si au recunoscut valoarea Teraplast”, a afirmat Dana Mirela Ionescu, presedintele RCI.
„Pe de alta parte, si de aceasta data unii investitori au asteptat pana in ultimul moment ca sa subscrie si din pacate, multe subscrieri nu au mai putut fi acceptate, intrucat au ajuns prea traziu”, a mai spus Ionescu.
Compania din Bistrita preconizeaza pentru 2008 o noua crestere a vanzarilor.
„Am avut o oferta de succes intr-un context dificil si asta datorita potentialului mare de crestere al Teraplast. Anul trecut, cifra de afaceri a cresut cu 40,4% si pentru anul acesta compania estimeaza o creste similara”, a declarat Laurentiu Ciocarlan, director in cadrul Raiffeisen Capital&Investment.
„Profitul net a crescut cu 74,7% in 2007 si compania se asteapta la o crestere de aproximativ 65% in 2008. Astfel, potrivit estimarilor companiei, Teraplast este la un PER de 11 pe 2008 comparativ cu un PER de 21,4 pentru companiile romanesti comparabile ca domeniu de activitate”, a precizat Ciocarlan.