Acest memorandum a fost semnat si de Republica Serbia, reprezentata prin JP Transnafta Pancevo si de Croatia, reprezentata prin Jadranski Naftovod. Slovenia si Italia, alte state care si-au anuntat intentia de a participa la proiect, nu au semnat insa acest act.
De asemenea, in cadrul intalnirii de la Zagreb au fost numiti membrii Consiliului Director din partea fiecarei companii actionare la Proiectul PEOP Constanta -Trieste.
„Urmatoarea intrunire, care se va desfasura in perioada 25 august -5 septembrie 2008, va avea ca obiectiv alegerea directorului companiei de dezvoltare a proiectului Constanta-Trieste”, au mentionat oficialii Oil Terminal.
Proiectul conductei de titei este foarte important, atat pentru Romania, cat si pentru intreaga Europa, facand parte din perspectiva strategica a Uniunii Europene pentru resurse energetice, au reamintit reprezentantii Oil Terminal.
Oil Terminal si Conpet, specializate in depozitarea si transportul titeiului, ar putea avea ca avantaje in urma implicarii in acest proiect cresterea capacitatii de stocare si pompare a titeiului, venituri substantial marite, cresterea cotatiei actiunilor societatilor, largirea ofertei cu privire la clienti si beneficii financiare datorita taxelor de tranzit.
Costurile pentru constructia oleoductului Constanta-Trieste erau estimate, in aprilie 2007, la 4,26 miliarde de dolari (3,18 miliarde de euro), iar beneficiile Romaniei erau evaluate la 3,28 miliarde de euro anual.
Dupa doi ani de discutii, ministrii Economiei din Romania, Serbia, Croatia, Slovenia si Italia au semnat in aprilie 2007, la Zagreb, declaratia de sustinere a proiectului privind constructia oleoductului Constanta-Trieste.
Studiul de fezabilitate a constructiei oleoductului, realizat de un consortiu coordonat de compania de consultanta in constructii Hill International UK, prezinta ca variante de capacitate de transport pentru conducta volume de 40 de milioane, 60 de milioane si, respectiv, 90 de milioane de tone pe an.
Lungimea totala a conductei va fi de 1.360 kilometri, din care 649 kilometri pe teritoriul Romaniei, 208 km in Serbia, 423 de km in Croatia, 29 de km in Slovenia si 10 km in Italia.