In 2008, Prefab Bucuresti (PREH), cel mai mare producator de tuburi de beton din sud-estul Europei, inregistra pe piata Rasdaq una dintre cele mai mari scaderi din istoria pietei, de peste 90% fata de maximele atinse in 2007.
Era momentul in care omul de afaceri Marian Petre Milut, presedintele Prefab, cunoscut mai ales pentru cariera sa politica, de fost presedinte PNTCD, ameninta ca va delista compania, acuzand manevrele de culise ale brokerilor. De atunci, titlurile producatorului de BCA si alte materiale de constructii au evoluat in linie cu piata. In 2010, Milut are ambitia de a transforma actiunea PREH intr-una dintre cele mai atractive de la bursa. De unde atata interes pentru o piata despre care spunea ca este manipulata si supusa intereselor?
”Chestie de oportunitate”, spune Milut. Luni dimineata suna fericit din clopotelul bursei, lasand la o parte acuzele din trecut. ”Cred ca acesta (listarea companiei la cea mai importanta categorie a BVB – n.r.) reprezinta cel mai important moment din istoria companiilor in Romania in ultimii 5 ani. Nicio companie nu a mai indeplinit conditiile sa treaca de pe Rasdaq pe BVB”, a declarat presedintele Prefab.
Dincolo de mesajul auto-promotional, se vede clar ca omul de afaceri joaca la risc. Decizia sa de a lista compania la BVB e cu doua taisuri. Ori reuseste sa atraga bani si credibilitate, ori se duce la vale, odata cu piata constructiilor.
Pana la proba contrarie, a inceput cu dreptul. Actiunile PREH s-au apreciat in debut cu pana in 10%, pana la 2,28 lei. Brokerii au declarat ca performanta este una foarte buna pentru o prima sedinta, insa abia zilele urmatoare vom afla daca vorbim de un interes real al investitorilor sau a fost o intamplare speculativa, tipica unor asemenea evenimente.
[img=754]Milut a deschis sedinta BVB[/img]
Petre Milut a declarat ca este sigur ca intreaga bursa ”se afla foarte jos”, iar pretul actiunilor Prefab este inca redus si nu reflecta valoarea reala a companiei. Capitalizarea Prefab este de circa 23 milioane de euro.
Pe urmele investitorilor strategici
Planul lui Milut sfideaza criza. Intr-o perioada in care cele mai multe companii
sunt setate pe supravietuire, Prefab spera sa gaseasca, prin intermediul bursei, investitori strategici care sa ii sustina dezvoltarea la nivel regional.
[quote=Marian Petre Milut, presedinte Prefab]Criza iti aduce, pe de o parte, o scadere de vanzari, insa iti aduce si costuri mai mici de dezvoltare[/quote]
”Nu exista un moment oportun pentru dezvoltare. Chiar si in criza orice companie trebuie sa isi urmeze drumul si noi am ales sa ne extindem”, a declarat seful de la Prefab.
Omul de afaceri spera ca listarea la BVB sa ii aduca un plus de vizibilitate si credibilitate. Iar acest lucru sa se traduca, bineinteles, in bani. ”Banii sunt destul de volatili pe piata, investitorii cauta oportunitati, noi vrem sa fim acolo. Fie ca e vorba de investitori strategici, de fonduri de investitii, de persoane fizice sau juridice”, spune actionarul Prefab Bucuresti.
Pare a fi sigur de succes. A testat, de altfel, in mai multe randuri piata, pentru a vedea daca investitorii sunt interesati de titlurile sale. Una dintre cele mai interesante tranzactii a facut-o la inceputul acestui an cand a vandut un pachet de 200.000 de actiuni Prefab, in valoare de circa 100.000 de euro, „pentru volatilizarea pietei”. Apoi a cumparat titluri Prefab, in nume propriu si prin intermediul Romerica International (firma care o controleaza si care este principalul actionar al Prefab, cu 80%), tranzactiile fiind intermediate de firma de brokeraj IFB Finwest.
Cert este ca, potrivit brokerilor, ”pe balta au aparut pescarii”. Brokerul Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Vienna Investment Trust, declara, recent, ca in piata si-au facut prezenta fonduri noi de investitii care incep sa isi asume riscuri pe pietele emergente.
Din declaratiile facute la bursa, planul lui Milut este de a creste titlurile pana la un nivel la care sa le vanda la un profit maxim. Un exit care nu ar avea loc, insa, mai devreme de 5 ani.
”Tot timpul avem negocieri cu fonduri de investitii, asta nu inseamna insa ca si vindem. Un lucru este sigur – nu ne intereseaza fondurile speculative (..) In urmatorii 5 ani nu se pune problema cedarii controlului”, a declarat omul de afaceri.
Printre fondurile de investitii interesate de achizitii pe piata romaneasca este Enterprise Investors, fondul polonez care a investit peste 105 mil. euro in afacerea Macon, unul dintre rivalii Prefab Bucuresti.
Decat in Romania, mai bine in Ucraina si Serbia
Milut spune ca in Romania e din ce in ce mai greu sa faci afaceri. ”Ne-am intors in trecut, la vremurile cand se construia in principal in regie proprie. Banii vin de afara, insa investitiile in constructii sunt tot mai putine”, spune omul de afaceri. „Din pacate, nici statul nu vine cu solutii”, spune Milut.
”Cresterea asta de TVA ne va afecta pe toti. In prima faza, vanzarile se vor diminua, insa cred ca pe termen mediu, vor reveni. Prefab va acoperi cresterea de pret”, spune el. Recunoaste ca estimarile sale sunt optimiste, pentru ca mai degraba spera sa fie asa. ”Vom avea daca vom avea piata, vom vedea daca statul va sustine domeniul constructiilor”, afirma omul de afaceri.
Problemele din piata se datoreaza, in mare parte, si firmelor de constructii, care vin cu preturi prea mari, spune omul de afaceri. Milut se judeca in prezent cu producatorul de ciment Lafarge, pe care l-a dat in judecata pentru ca i-a crescut, spune el abuziv, pretul cimentului.
Pe fondul declinului pietei constructiilor din Romania, Prefab se concentreaza pe exporturi. Nu este prima, probabil nici ultima companie care recurge la export ca un colac de salvare. Dacia e cel mai bun exemplu, dovada ca 80% din productie merge la export. Pe piata locala, vanzarile sunt la pamant.
”Suntem prezenti in Bulgaria si Republica Moldova si vom intra cat de curand in Serbia si Ucraina. Vom exporta produse acolo. Am vazut pietele si din experienta de zeci de ani pe care o am (lucreaza in domeniu inca dinainte de 1989 – n.r.), pot spune ca este o oportunitate in domeniul infrastructurii, de la canalizari la sectorul energetic”, spune Milut.
Actionarul majoritar de la Prefab spune ca investitiile sunt cruciale. ”Sa devenim un jucator regional este unul dintre principalele noastre obiective. Fara investitii, fara planuri ambitioase, cum sa atragi capitalul? Oportunitatile in aceasta regiune sunt foarte bune. Investitiile trebuie vazute cu bataie lunga pe viitor”, spune Petre Milut.
Prefab spera la un profit de 4 ori mai mare in 2010
Prefab reprezinta, in acest moment, un numar de noua fabrici si un port de extragere a agregatelor din Dunare. Prefab produce, printre altele, caramizi tip BCA, stalpi de electricitate si tuburi de canalizare. Este unul dintre principalii jucatori dintr-o piata in care mai activeaza Macon, Celco Constanta, Elpreco Craiova, Somaco Grup Prefabricate, Soceram Bucuresti, Prefabricate Vest Bucuresti, Xella (Germania) si Ecoblock Constanta.
[img=755]Evolutia actiunilor Prefab[/img]
Potrivit rezultatelor prezentate pe site-ul BVB, Prefab a avut anul trecut afaceri de 84 mil. lei (in scadere cu 35% fata de 2008, care s-au ridicat la 122 mil. lei) si un profit net de 1,97 mil. lei (466.000 de euro).
Prefab a inregistrat in primul trimestru al acestui an un profit net de 0,26 mil. lei si o cifra de afaceri de 13,5 mil. lei, mai mica cu 32% fata de nivelul din 2009. Compania estimeaza ca va incheia 2010 cu un profit net de de 8,4 mil. lei, de peste patru ori mai mare fata de nivelul atins anul trecut.
Compania estimeaza venituri de 101,3 mil. lei, in crestere cu 15%, si cheltuieli de 91,3 mil. lei, mai mari cu 7% decat in 2009. Prefab estimeaza un buget de investitii de peste 5 mil. lei, avand capitaluri proprii de 208,8 mil. lei (circa 48 mil. euro).