Nici o banca si nici un SIF nu se regaseste anul acesta in topul celor mai profitabile 15 actiuni de la Bursa, fata de anul trecut, cand titlurile din sectorul financiar-bancar au dominat clasamentul celor mai mari castiguri, ocupand 7 din primele 15 locuri.
Topul castigurilor este dominat, in 2006, de companii din sectorul industrial, care ocupa 9 din primele 15 locuri, la care se adauga 2 companii farmaceutice, si cate una din sectorul petrolier, din constructii, din domeniul utilitatilor si din sectorul serviciilor financiare.
Descarcati Top 25 Randamente la Bursa in anul 2006 comparativ cu anul 2005
Ascensiunea in top a companiilor industriale se datoreaza rezultatelor foarte bune raportate de acestea in ultimul an, dar si faptului ca multe dintre acestea erau subevaluate la sfarsitul anului trecut.
De cealalta parte, iesirea din top a companiilor vedeta are drept cauza faptul ca multe dintre ele au ajuns la preturi apropiate de cele considerate corecte de catre analisti, iar cresterea actiunilor este corelata tot mai puternic cu evolutia rezultatelor financiare.
[quote=Razvan Pasol, presedinte Intercapital Invest]O parte dintre investitori incearca sa gaseasca alternative de investitii, in conditiile in care majoritatea blue chips-urilor au ajuns la preturi apropiate de valoarea lor reala[/quote]
Companiile din domeniul industrial au insa ca dezavantaj lichiditatea destul de scazuta a actiunilor, data in cele mai multe cazuri, de o concentrare foarte puternica a actionariatului, care face ca numarul de actiuni disponibile pe piata sa fie foarte redus.
Din acest motiv, investitia in astfel de actiuni implica si un grad destul de ridicat de risc, fata de blue chipsuri (companii vedeta – n.r.), care sunt tranzactionate masiv si permit investitorilor sa-si lichideze pozitiile in orice moment.
„O parte dintre investitori incearca sa gaseasca alternative de investitii, in conditiile in care majoritatea blue chips-urilor au ajuns la preturi apropiate de valoarea lor reala. Investitorii cu un apetit pentru risc ceva mai mare se orienteaza si spre actiuni mai putin lichide, dar este vorba mai mult despre cazuri punctuale decat despre o tendinta”, a declarat pentru DailyBusiness Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Companiile mai putin vizibile pe Bursa, dar cu potential de crestere, sunt cautate in special de investitorii institutionali, cum sunt unele dintre fondurile mutuale, care cauta solutii sa obtina castiguri peste indicii pietei.
„Companiile mai putin lichide ne-au adus randamente mult mai mari in 2006 decat companiile mari. Exista totusi riscuri de lichiditate, care ne impiedica sa ne expunem prea mult pe astfel de emitenti”, a declarat Dorin Danescu, presedintele societatii de administrare a investitiilor Star Asset Management.
Cele mai mari castiguri au venit din industrie
Cea mai mare crestere au inregistrat-o in 2006 an actiunile producatorului de otel Mechel Targoviste, care au adus investitorilor un castig de 721%, in conditiile in care compania a trecut anul acesta pe profit, dupa ani buni de pierderi. Cresterea cea mai puternica a acestor actiuni s-a inregistrat in ultima parte a anului, fiind explicata si prin lichiditatea foarte scazuta a actiunilor.
Producatorul de tevi TMK-Artrom Slatina ocupa pozitia a doua in top, cu o crestere a actiunilor de 242%, dupa ce s-au aflat in top si in 2005, cu un randament de 130%. Artrom a raportat rezultate financiare foarte bune in ultimul an.
Podiumul este completat de Rompetrol Well Services, compania de servicii din cadrul grupului Rompetrol, cu un avans al actiunilor de 239%. Spre deosebire de Rompetrol Rafinare, compania vedeta a grupului petrolier, Rompetrol Well Services nu a fost afectata prea mult de scandalul in care a fost implicat omul de afaceri Dinu Patriciu.
[quote=Adrian Danciu, director departament analiza Broker Cluj]Companiile care au inregistrat cele mai mari cresteri pe Bursa in 2006 se caracterizeaza prin indicatori fundamentali foarte buni[/quote]
Pe locurile urmatoare se situeaza producatorul de aeronave Aerostar Bacau si transortatorul de energie electrica Transelectrica, ambele cu randamente de peste 100%.
Actiunile Aerostar au crescut cu circa 96% de la inceputul anului, la care se adauga un randament de circa 10% din dividende. Compania, care a inregistrat o crestere semnificativa a profitului in primele noua luni ale lui 2006, are o politica stabila de remunerare a actionarilor, fiind una din putinele companii de la Bursa care mai acorda dividende atractive.
Transelectrica, singura companie care s-a listat in acest an la Bursa, a oferit investitorilor un castig de peste 100% in mai putin de 6 luni. Interesul investitorilor pentru aceasta companie, prima din sectorul utilitatilor listata la Bursa, a fost foarte ridicat, oferta publica primara initiala in valoare de circa 35 de milioane de euro a Transelectrica fiind suprasubscrisa de 6,5 ori. Pretul de oferta, semnificativ mai scazut decat pretul stabilit de analisti pe baza rezultatelor financiare ale companiei, a facut ca actiunile sa creasca puternic dupa listare.
„Companiile care au inregistrat cele mai mari cresteri pe Bursa in 2006 se caracterizeaza prin indicatori fundamentali foarte buni. Se pare ca unii investitori folosesc analiza fundamentala si s-au orientat spre companii cu rezultate financiare foarte bune”, a explicat Adrian Danciu, directorul departamentului de analiza al Broker Cluj.
Printre companiile care au raportat rezultate bune in 2006, care au inregistrat si cresteri puternice ale actiunilor se numara si Alro Slatina, cu un avans de aproape 80% al actiunilor, Santierul Naval Orsova, cu o crestere de 70%, sau Carbochim Cluj, cu 61%.
„Sunt si multi investitori care incearca sa speculeze preluarea unor companii care nu sunt controlate in prezent de un actionar majoritar si la care prima de control este foarte mare. Astfel se explica evolutia buna a actiunilor companiilor farmaceutice”, a precizat Danciu.
Printre companiile care ar putea face obiectul unor preluari in viitor se numara producatorii de medicamente Antibiotice Iasi si Biofarm Bucuresti, producatorul de mase plastice Prodplast Bucuresti si producatorul de componente pentru industria aviatica Turbomecanica Bucuresti. Compania de constructii Impact Bucuresti si societatea de brokeraj Broker Cluj au, de asemenea, un actionariat destul de dispersat si ar putea atrage atentia unor investitori mari in urmatorii ani.
[quote=Adrian Danciu, director departament analiza Broker Cluj]Sunt si multi investitori care incearca sa speculeze preluarea unor companii care nu sunt controlate in prezent de un actionar majoritar si la care prima de control este foarte mare[/quote]
Acesta este unul din motivele pentru care actiunile companiilor respective au inregistrat cresteri importante in 2006, desi doar unele dintre ele au raportat si cresteri ale profiturilor.
Actiunile companiilor din industria farmaceutica au repetat si in 2006 evolutia buna din 2005. Actiunile Antibiotice Iasi s-au apreciat cu 78%, in conditiile in care investitorii asteapta privatizarea companiei, care se va produce, cel mai probabil in vara anului viitor.
Titlurile Biofarm au oferit, la randul lor, un randament de 69%, luand in considerare si majorarea de capital cu actiuni gratuite. Analistii vad in continuare un potential ridicat de crestere pentru companiile din sectorul farmaceutic, in conditiile cresterii pietei medicamentelor dupa aderarea la Uniunea Europeana.
Blue chips-urile nu au reusit sa repete performantele din 2005
Actiunile companiilor mari de pe Bursa nu au mai adus investitorilor castigurile spectaculoase din 2005. Titlurile SIF, cele mai tranzactionate de la Bursa in 2006, au inregistrat o crestere medie de 32%, fata de 175% in 2005.
Cel mai mare castig l-au adus titurile SIF Moldova, cu un randament de 48%, luand in calcul si dividendele distribuite in acest an, urmata de SIF Transilvania, cu un randament de 44%, si SIF Oltenia, cu aproape 40%.
Dintre banci, cel mai mare randament l-au adus actiunile BRD Groupe Societe Generale, care au oferit investitorilor un castig de circa 37%, fata de 74% in 2005. Actiunile Bancii Transilvania au adus un castig de circa 30%, in conditiile in care in 2005 dublasera banii investitorilor.
Companiile petroliere au dezamagit din nou, inregistrand performante destul de slabe pe Bursa, in conditiile in care majoritatea analistilor mizau la inceputul anului pe o crestere puternica a sectorului petrolier. Titlurile Petrom, cea mai mare companie de la Bursa, au crescut cu circa 18%, in ciuda profiturilor record raportate. Actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut aproape 20%, in conditiile in care compania a inregistrat pierderi in prima parte a anului.
„Sectorul bancar este macinat de o concurenta tot mai mare si de scaderea marjelor de dobanda, in timp ce companiile petroliere se confrunta cu reducerea marjelor de rafinare. SIF-urile s-au apropiat si ele de valoarea reala si este de asteptat ca evolutia lor sa o imite pe viitor pe cea a bancilor, avand in vedere expunerea lor pe sistemul bancar”, considera Adrian Danciu, de la Broker Cluj.
„In aceste conditii, companiile mai putin lichide reprezinta o solutie pentru investitorii care sunt dispusi sa-si asume riscuri mai mari pentru a obtine castiguri peste media pietei, in timp ce blue-chipsu-rile raman atractive in special pentru speculatori”, sustine Danciu.