- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Paradox la BVB: Profitul companiilor a crescut cu 44% in S1, iar cotatiile au scazut cu 30%

05 Sep, 00:01 • traian.badulescu
Profitul net al companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a crescut in primul semestru al acestui an cu 44,4%, pana la 3,4 miliarde lei (926,4 milioane euro), invers proportional cu pretul actiunilor, care a scazut in medie cu 30%, conform evolutiei indicelui general al pietei, BET-C.
Paradox la BVB: Profitul companiilor a crescut cu 44% in S1, iar cotatiile au scazut cu 30%

Stere Farmache, presedintele BVB, a explicat acest paradox prin faptul ca investitorii au actionat mai mult pe baze emotionale si nu au luat in calcul performantele economice ale companiilor.

In primele sase luni ale acestui an, companiile de la BVB au inregistrat venituri totale de 33,35 miliarde lei (9,1 miliarde euro), in crestere cu 57,3% fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit unor date BVB.

Pe de alta parte, in aceeasi perioada cheltuielile au avut un avans superior, de 59%, pana la 29,26 miliarde lei (circa 8 miliarde euro).

Pe fondul crizei internationale, profitul net al companiilor de la Bursa a crescut mai putin in sectorul financiar si mai mult in cel non-financiar.

Astfel, companiile din sectorul financiar (bancile, SIF-urile si Broker Cluj) au raportat un profit net de 946 milioane lei (258 milioane euro), in crestere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Profitul companiilor din sectorul non-financiar a crescut in primele sase luni cu 60%, pana la 2,45 miliarde lei (667 milioane euro) fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In context regional, indicii BVB au avut aceeasi tendinta de scadere ca si cei de la bursele din regiune, dar au avut o amplitudine mai mare.

„Aceasta amplitudine se explica printr-o prezenta mai slaba a investitorilor institutionali, in special a fondurilor de pensii”, a precizat Farmache.

„In Polonia, fondurile de pensii sunt ‘condamnate’ sa investeasca numai pe bursa poloneza. In Romania, prezenta acestor investitori institutionali (ca fonduri de pensii, companii de asigurari si fonduri mutuale) este mai slaba”, a mai spus Farmache.

El a aratat ca desi BVB are o capitalizare similara cu bursele din regiune, lichiditatea pietei locale este mai mica, de pana la 10 milioane euro/zi, in scadere cu circa 50% fata de media zilnica a anuui trecut.

„Lipsesc investitorii institutionali de calibru, iar free-floatul (ponderea actiunilor tranzactionate la Bursa -n.r.) companiilor listate este limitat”, a explicat Farmache lichiditatea mica de la BVB din primul semestru.

La companii cu free-float redus, Farmache a mentionat societatea Petrom, care are un free-float teoretic de 7%, ce practic e si mai redus.

Totodata, Farmache a mai spus ca unele burse ar fi interesate de achizitia BVB, dar ca operatorul principal al pietei de capital locale analizeaza si posibilitatea extinderii, prin cumpararea unor participatii la bursele din regiune.

BVB a fost una dintre cele noua burse interesate de achizitia unor actiuni la Bursa slovena. In final, pachetul de 81% din actiunile Bursei din Slovenia, scos la vanzare de actionari, a fost cumparat in aceasta vara de Bursa de la Viena.

Urmărește Daily Business pe Google News