- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Paradoxul pietelor emergente de capital: riscul mic aduce profit mai mare

23 Nov, 14:03 • Redactia DailyBusiness
Pe pietele de capital emergente (cum este si Romania - n.r.), fondurile de investitii care urmaresc structura unor indici bursieri au obtinut in ultimul an randamente mai bune decat cele administrate activ, arata un studiu Bloomberg.
Paradoxul pietelor emergente de capital: riscul mic aduce profit mai mare

In ultimii trei ani, randamentul mediu anual al fondurilor de index care investesc pe pietele emergente a fost de 29,9%, in comparatie cu 27,8% in cazul fondurilor administrate activ.

Daca fondurile de index presupun pentru investitori un risc legat doar de evolutia generala a pietei, fondurile active prezinta si un risc suplimentar de administrare al portofoliului specific, ales de fiecare fond in parte.

Fondurile de index (ETF, Exchange-traded funds) urmaresc structura unor indici bursieri compoziti, titlurile acestora putand fi cumparate sau vandute zilnic, la fel ca si actiunile. Unul din principalele avantaje ale acestor fonduri il reprezinta costurile reduse de administrare, avand in vedere ca administratorul nu se implica activ in managementul activelor.

Fondurile administrate activ isi structureaza portofoliul de actiuni pe baza unor analize complexe, avand in vedere atat factori macroeconomici, cat si rezultatele financiare ale companiilor. De regula, fondurile administrate activ urmaresc sa depaseasca performantele indicilor bursieri, mizand pe piete sau pe companii cu potential de crestere peste media pietei.

Cel mai mare fond de index din lume, iShares, structurat pe baza indicelui MSCI Emerging Markets Index, a obtinut in ultimul an un randament de 30,6%, in timp ce 645 de fonduri administrate activ, care investesc pe pietele emergente, au inregistrat un randament mediu de 29%, potrivit datelor centralizate de Bloomberg.

Indicele MSCI Emerging Markets Index este un indice lansat de banca de investitii Morgan Stanley, care urmareste performantele indicilor bursieri de pe 25 de piete emergente, printre care se numara Brazilia, China, India, Rusia, Polonia, Cehia, Ungaria si Turcia.

Indicele ar putea inregistra al patrulea an consecutiv de cresteri de peste 20%, in ciuda corectiilor puternice din lunile mai si iunie. In 2005, indicele a castigat 30%, in 2004, a avut o crestere de 22%, iar in 2003, randamentul oferit de acest indice a fost de 52%.

Cresterile puternice inregistrate in ultimii ani pe pietele emergente au determinat tot mai multi investitori sa-si plaseze banii in fonduri care investesc pe aceste piete, o parte importanta a acestor capitaluri indreptandu-se catre fondurile de index. De la inceputul anului, fondurile care activeaza pe piete emergente au atras investitii nete de 17,4 miliarde de dolari (13,7 miliarde de euro), iar in 2005, intrarile nete s-au ridicat la 20,3 miliarde de dolari (aproape 16 miliarde de euro).

Exista 123 de fonduri de index in lume care urmaresc indici ai pietelor emergente la nivel global, regional, de tara sau de industrie, potrivit Morgan Stanley, iar numarul acestora va creste avand in vedere ca multe dintre statele arabe doresc sa creeze cadrul legal lansarii unor astfel de fonduri.

Unul din motivele pentru care fondurile administrate activ au performante mai slabe este faptul ca nu au libertate deplina in a investi oriunde doresc, din cauza restrictiilor impuse de anumite tari. In plus, piete precum Coreea de Sud, Taiwan si Africa de Sud, preferate de investitorii internationali, au obtinut anul acesta performante mai scazute decat indicele global al pietelor emergente.

Fondurile de index au un avantaj competitional si in costurile de administrare mai scazute decat cele ale fondurilor mutuale obisnuite. Fondurile de index care urmaresc pietele emergente percep comisioane cuprinse intre 0,5% si 1%, in timp ce fondurile administrate activ percep comisioane medii de 2%.

Analistii sustin ca acest lucru va determina tot mai multi investitori sa se orienteze catre fonduri de index pe pietele emergente, in dauna fondurilor administrate activ, in conditiile in care este dificil de gasit un fond administrat activ care sa ofere in mod constant performante mai bune decat indicii.

Pe de alta parte, exista si fonduri administrate activ care au reusit sa depaseasca performantele indicilor si care vor ramane atractive pentru anumite categorii de investitori.

Pe pietele dezvoltate, situatia nu mai sta la fel, pentru ca fondurile administrate activ au reusit sa depaseasca performantele indicilor bursieri. Astfel, in SUA, fondurile administrate activ au obtinut un randament mediu de 17,1% in ultimele 12 luni, in comparatie cu o crestere de 14,6% a indicelui Stadard & Poor’s 500.

Pe piata romaneasca situatia este oarecum similara

Fondurile de index sunt un instrument foarte putin cunoscut pentru piata romaneasca, insa tendinta la nivel global se poate observa si pe piata de la noi, comparand performantele fondurilor mutuale cu cele ale indicilor bursieri.

Fondurile mutuale cu plasamente in actiuni, care investesc cea mai mare parte a capitalurilor atrase de la investitori pe Bursa, nu au reusit in ultimii doi ani sa bata indicii bursieri.

In primele zece luni ale anului, fondurile de actiuni au inregistrat un randament mediu de 15,6%, in conditiile in care indicele BET, principalul indice al BVB a crescut cu 28,5%, iar indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor actiunilor de la BVB, a inregistrat un avans de 31,9%. Cel mai mare randament oferit de un fond de actiuni in perioada ianuarie-octombrie a fost de 26,2%.

Una din cauze este faptul ca fondurile mutuale investesc doar o parte din activele de care dispun pe piata de capital, ponderea actiunilor in activele acestui tip de fonduri fiind de circa 71% la finele lunii octombrie. Aceasta deoarece fondurile trebuie sa dispuna de lichiditati pentru a satisface cererile de rascumparare. La finele lui octombrie existau doar doua fonduri care aveau plasate pe Bursa peste 90% din active.

In luna septembrie, BT Asset Management a lansat primul fond de index, BT Index. Acest fond are portofoliul alcatuit pe baza indicelui ROTX, dezvoltat de BVB impreuna cu Bursa din Viena. In primele zece luni ale anului, indicele ROTX a obtinut un randament de 32,1%.

Administratorii de fonduri de pe piara romaneasca acuza insa lipsa unui indice bursier care sa reflecte structura actuala a Bursei si care sa cuprinda si SIF-urile. Cele cinci SIF-uri, care au fost in ultimele luni cele mai tranzactionate de pe Bursa, au un indice propriu BET-FI, care a crescut cu 19,2% in perioada ianuarie-octombrie.

SIF-urile alcatuiesc o componenta importanta a portofoliilor fondurilor de actiuni, iar din acest motiv administratorii sustin ca raportarea performantei acestora la indicii bursieri nu este foarte relevanta.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ministrul Apărării, Angel Tîlvar: „Execuţia bugetară pe anul trecut se apropie de 100%. Banii au fost cheltuiţi bine şi pe priorităţi”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvar: „Execuţia bugetară pe anul trecut se apropie de 100%. Banii ...
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la rata sărăciei și excluziunii sociale, arată un raport al Băncii Mondiale
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la rata sărăciei și excluziunii sociale, arată ...
Donald Trump solicită ţărilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare
Donald Trump solicită ţărilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile pe care trebuie să le testezi
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile ...
Generația Beta. Copiii născuți între 2025 și 2039 vor experimenta o viață total diferită. Marchează începutul unei noi ere
Generația Beta. Copiii născuți între 2025 și 2039 vor experimenta o viață total diferită. Marchează ...
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și impozitele
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și ...
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești cu ajutorul lor
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești ...
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști în 2025 nu vor putea să se angajeze în spitale și instituții publice
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști ...
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face din luna martie”
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face ...
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani a rămas fără mamă
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani ...
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul pas este să ne stabilim un obiectiv financiar”
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul ...
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea pensiilor
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea ...
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce în ce mai mult
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce ...