„Propunerea apartine comisiilor reunite de buget finante, pentru ca nu am primit nici o propunere din partea grupurilor parlamentare. Mai mult, deciziile in CNVM se iau cu cel putin cinci voturi, iar comisia are sapte membri, prin urmare era nevoie de o solutie”, a declarat presedintele Comisiei buget finante din Senat, Varujan Vosganian, citat de NewsIn.
Mandatele presedintelui CNVM, Gabriela Anghelache, si al Ilenei Agalopol, membru al comisiei, au expirat inca din iunie, insa cu acea ocazie Parlamentul a hotarat sa-l prelungeasca pana la 1 octombrie. In luna septembrie, tot la cererea liberalilor, Parlamentul a mai aprobat o prelungire, pana in 20 noiembrie.
Gabriela Anghelache a fost sustinuta in 2001 de grupurile parlamentare ale PSD pentru obtinerea postului de presedinte al CNVM. Ileana Agalopol a fost sprijinita de PD pentru postul de membru al comisiei.
Surse liberale declarau, saptamana trecuta, pentru NewsIn ca nu au inca o propunere pentru postul de presedinte al arbitrului pietei de capital pentru ca au avut probleme mai importante de discutat in cadrul Aliantei si, cel mai probabil, vor propune prelungirea mandatelor.
Neintelegerile din cadrul Coalitiei pe marginea posturilor din CNVM au pornit de la vehicularea numelui lui Paul Miclaus, actual vicepresedinte, sustinut de PNL pentru ocuparea functiei de conducere a Comisiei. Implicarea penala a lui Miclaus in cazul Rompetrol a condus la contestarea posibilei sale candidaturi, motiv pentru care reprezentantii Coalitiei nu au ajuns la un consens pentru rezolvarea situatiei.
Mai multe nume au fost vehiculate pentru cel care va supraveghea piata de capital timp de cinci ani. Fostul ministru de finante, Ionut Popescu, actualul ministru al sanatatii, Eugen Nicolaescu (care a asigurat interimatul Comisiei in perioada 01.06 – 07.06.2006), si vicepresedintele CNVM, Paul Miclaus, au fost dati ca favoriti in cursa pentru arbitrarea pietei, dar niciunul dintre ei nu este agreat de toti membrii partidului.
Brokerii sunt nemultumiti de decizia Parlamentului de a prelungi cu sase luni mandatul presedintelui CNVM, deoarece considera ca este un gest ilegal, cu pronuntat caracter politic si care mentine un provizoriat nedorit.
„Filozofia de numire a presedintelui CNVM trebuie schimbata. A fost o gresala ca Parlamentul sa faca aceasta numire, iar rolul politicului in cadrul Comisiei ar trebui sa fie mult diminuat”, a spus Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, citat de NewsIn.