- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Parlamentul UE a votat noi reguli cu privire la fondurile speculative

11 Nov, 15:37 • Redactia DailyBusiness
Noile reguli pan-europene cu privire la utilizarea fondurilor de investitii alternative au depasit ultimul obstacol dupa ce Parlamentul European a adoptat joi o directiva care va impune inregistrarea, obligatiile de raportare si cerintele minime de capital. Directiva a fost votata cu 513 voturi pentru, 92 impotriva si 3 abtineri, a anuntat Biroul de presa al Parlamentului European.
Parlamentul UE a votat noi reguli cu privire la fondurile speculative

Parlamentul a obtinut includerea unor capitole despre dezmembrarea activelor si principii de remunerare, influentand regulile asupra sistemului de pasapoarte de comercializare, raspunderea depozitarului, cerintele de capital si utilizarea levierului.

Reprezentantii Parlamentului, sub conducerea lui Jean-Paul Gaus (EPP, FR), au obtinut un numar de concesii din partea statelor membre, pentru a imbunatatii stabilitatea economica si securitatea investitorilor, acestea fiind principalele prioritati ale Parlamentului in acest proces.

Legislatia reglementeaza salariile managerilor de fonduri si introduce restrictii in privinta dezmembrarii activelor. Niciunul din aceste puncte nu fusese adresat de propunerea initiala a Comisiei, statele membre impotrivindu-se cu indarjire ambelor seturi de prevederi.

Legislatia va reglementa si responsabilitatile depozitarilor, care au un rol esential in gestionarea acestor fonduri, asigurand posibilitatea investitorilor de a solicita despagubiri.

Pe urmele activelor

Chiar de la inceputul negocierilor, Parlamentul a insistat asupra nevoii combaterii dezmembrarii activelor, un punct care nu fusese adresat in propunerea initiala a Comisiei si caruia Statele Membre s-au impotrivit.

Directiva acum include un numar de clauze cu privire la limite asupra distributiei sau reducerii capitalului in primii doi ani de cand o companie a fost preluata de catre un fond de investitii private. Acestea au ca scop descurajarea administratorilor de fonduri de investitii care au ca scop preluarea unor companii doar pentru a face un profit rapid.

Administratorii fondurilor de investitii private vor trebui sa comunice intentiile cu privire la activitatea viitoare a societatilor necotate atat actionarilor, cat si angajatilor societatilor si reprezentantilor acestora, o conditie obtinuta de catre Parlament.

Raspunderea depozitarului

Raspunderea depozitarului a crescut in comparatie cu pozitia initiala a Consiliului si Comisiei, asigurand astfel ca un scandal ca cel in care investitorul american Bernard Madoff a fost implicat sa nu mai poata avea loc.

Directiva solicita ca atunci cand un depozitar transfera in mod expres raspunderea asupra entitatii locale unei terte parti sa existe un contract scris intre depozitar si terta parte, astfel oferind administratorului fondului de investitii posibilitatea de a solicita despagubiri de la terta parte. Aceasta prevedere va asigura ca lantul de raspundere sa fie intotdeauna clar. Membrii Parlamentului European au obtinut si conditia ca investitorii FIA sa fie informati cu privire la potentiala delegare a responsabilitatii si motivele pentru aceasta.

Emiterea pasapoartelor de comercializare

Acordul va permite fondurilor de investitii alternative (FIA) si administratorilor FIA din afara Uniunii Europene sa comercializeze in UE fara a trebui sa ceara permisiunea fiecarui Stat Membru, sau sa respecte diferitele legi nationale. Acesta a fost un subiect de disputa intre Parlament si anumite State Membre, Parlamentul solicitand ca pasaportul de comercializare sa fie oferit si unor non-membri. Pentru a linisti Statele Membre, Parlamentul a propus ca FIA si administratorii FIA sa obtina aceste pasapoarte doar daca tara din afara Uniunii unde este localizat fonul de investitii are un acord adecvat de cooperare cu Statele Membre, pentru a asigura un schimb eficient de informatii.

Urmatorii pasi

Prevederile directivei vor fi puse in aplicare pana in anul 2013, iar patru ani mai incolo Comisia va evalua regulamentul. Autoritatea europeana pentru valori mobiliare si piete (AEVMP) si Comisia vor decide asupra detaliilor functionarii directivei, prin orientari generale si legislatie de implementare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...