Din cauza gradului mare de suprasubscriere, alocarea actiunilor se va realiza in sistemul pro-rata, adica proportional cu numarul de actiuni subscrise.
Investitorii au depus ordine de cumparare pentru 96,2 milioane de actiuni, fata de cele 6,25 milioane de actiuni scoase la vanzare de producatorul de profile din aluminiu Alumil, gradul de suprasubscriere de 15,4 ori fiind un record absolut pentru ofertele publice derulate pana acum la Bursa de Valori Bucuresti.
Recordul precedent fusese stabilit de oferta publica primara initiala a transportatorului de energie Transelectrica, derulata la mijlocul acestui an, care a fost suprasubscrisa de aproximativ 7 ori.
„Investitorii au avut in vedere succesul ofertei Transelectrica, iar pretul a fost unul bun. Era normal ca cele mai mari ordine de cumparare sa vina in ultima zi, dat fiind faptul ca alocarea actiunilor se face pro-rata, proportional cu numarul de actiuni subscrise”, a declarat pentru DailyBusiness Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Valoarea totala a actiunilor subscrise in cadrul ofertei Alumil se ridica la 442,5 milioane de lei (129 de milioane de euro), conform datelor preliminare disponibile la inchiderea sedintei de luni de la Bursa. Aceasta suma ar putea insa sa creasca, in conditiile in care marti se finalizeaza introducerea tuturor ordinelor primite de la investitori, urmand sa fie facute publice rezultatele finale.
In aceste conditii, investitorii vor primi maxim 65 de actiuni pentru fiecare 1.000 de actiuni subscrise. Astfel, pentru actiuni subscrise in valoare de 10.000 de euro, de exemplu, le vor fi alocate actiuni in valoare de cel mult 650 de euro.
Gradul ridicat de suprasubscriere se datoreaza cererii ridicate din partea investitorilor pentru instrumente noi, dar si dimensiunii mici a ofertei, de doar 28,75 de milioane de lei (8,38 milioane de euro). Au existat investitori care au subscris pachete de actiuni egale cu intreaga valoare a ofertei sau apropiate pentru a-si asigura un numar cat mai ridicat de actiuni in urma alocarii, in conditiile in care 8 milioane de euro nu este o suma foarte mare pentru investitori de talia SIF-urilor sau a fondurilor de investitii straine.
„Succesul ofertei Alumil se explica prin cererea mare existenta in piata pentru emitenti noi. Bani sunt destui, insa nu prea mai sunt emitenti atractivi pe Bursa. In plus, investitorii s-au obisnuit sa intre pe emitenti noi, avand in vedere succesul pe care l-au ofertele anterioare, in special cea a Transelectrica”, a explicat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Gradul ridicat de suprasubscriere a fost si el un factor de atractie, in special pentru micii investitori, care au in vedere evolutia dupa listare a actiunilor Transelectrica, al caror pret aproape s-a dublat in mai putin de doua luni de la intrarea pe Bursa.
Brokerii se asteapta la o evolutie buna si pentru actiunile Alumil dupa listarea la Bursa, asteptata pentru a doua jumatate a lunii ianuarie.
„Nu stiu daca evolutia actiunilor Alumil va fi chiar atat de spectaculoasa ca in cazul Transelectrica, avand in vedere ca pretul de oferta este mai apropiat de valoarea intrinseca a actiunilor. Totusi, ma astept la o crestere de 15-20% in primele zile de tranzactionare”, a declarat pentru DailyBusiness, Adrian Ceuca.
„Pe termen mediu si lung (minim 6 luni – n.red.), tinta noastra de pret pentru titlurile Alumil este de 6 lei/actiune”, a mai precizat Ceuca.
Pretul din oferta al actiunilor Alumil a fost de 4,6 lei/actiune, la o vaoare nominala de 0,2 lei/actiune.
Alumil Rom Industry este o filiala a firmei grupului grec Alumil Mylonas-Industria Aluminiului, care are operatiuni in industria de prelucrare a aluminiului. Compania este specializata in fabricarea profilelor de aluminiu pentru constructii.