Acesta va fi cel mai important depozit al companiei si va deservi municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Ialomita, Calarasi, Giurgiu si Teleorman.
„Constructia depozitului Jilava ne va costa circa 32 milioane de euro. Am avut in vedere echiparea acestui depozit cu o serie de sisteme de siguranta, astfel incat sa indeplineasca toate normele Petrom si OMV, precum si cerintele Uniunii Europene”, a declarat Tamas Mayer, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de marketing.
Depozitul Jilava va fi construit in locul unui alt depozit al companiei si va avea o suprafata de circa 74.000 metri patrati. Finalizarea constructiei este estimata pentru martie 2009, data pana la care va functiona vechiul depozit.
Noul depozit va avea o capacitate totala de 27.000 metri cubi si va detine cinci linii de incarcare pentru mai multe produse, prin partea superioara si inferioara a cisternelor si o rampa de descarcare pentru 20 de vagoane. Depozitul va fi prevazut cu o unitate de recuperare a vaporilor, cu sistem de protectie impotriva incendiilor si control complet al activitatii din depozit.
Proiectarea noului depozit si supervizarea sunt asigurate de ILF Consulting Engineers, iar constructia de Alpine Romania. Rezervoarele vor fi construite de Confind.
„Avem o strategie clara de modernizare a depozitelor de carburanti, pentru care vom investi peste 200 milioane de euro. Este important sa ne concentram atat asupra aprovizionarii in conditii de siguranta crescuta, cat si asupra impunerii unor standarde ridicate in ceea ce priveste reteaua de benzinarii”, a adaugat Mayer.
Profitul net al Petrom (SNP) in primul semestru din 2007 a scazut cu 38% fata de intervalul similar al anului trecut, pana la 887 milioane lei (381 milioane dolari) din cauza aprecierii puternice a leului si a conditiilor nefavorabile din piata, se arata in raportul publicat de companie la mijlocul lunii august. In primul semestru al anului trecut, Petrom a afisat un profit net de 1,4 miliarde lei.
Petrom estimeaza ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusa cu 18,5% fata de anul trecut, in principal din cauza inchiderii rafinariei Arpechim pentru revizie in luna aprilie si a posibilei reduceri a preturilor internationale ale petrolului.
Actiunile SNP se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) din 3 septembrie 2001.
Compania Petrom a fost privatizata in 2004, iar principalul actionar este societatea austriaca OMV Aktiengesellschaft care detine 51,011%. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are 20,64% din capitalul social, un alt pachet de 20,11% este detinut de Fondul Proprietatea, in timp ce BERD controleaza 2,03%, iar actionarii minoritari detin 6,214%.
Petrom exploateaza rezerve de petrol si gaze estimate la 1 miliard barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si 593 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 211 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.
OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 19 tari pe cinci continente in domeniul de Explorare si Productie, Distributie Gaze precum si Produse Chimice in 27 de tari pe cinci continente.