- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Petrom si Petrofac au incheiat un parteneriat pentru exploatarea zacamintelor de la Ticleni

12 Jul, 10:46 • Redactia DailyBusiness
OMV Petrom (SNP) a incheiat un parteneriat cu Petrofac pentru gestionarea operatiunilor la noua zacaminte din zona Ticleni, contractul vizand cresterea cumulativa a productiei cu cel putin 50%, in urmatorii cinci ani, potrivit Mediafax.
Petrom si Petrofac au incheiat un parteneriat pentru exploatarea zacamintelor de la Ticleni

In cadrul parteneriatului, Petrom va ramane detinatorul contractelor de concesiune si al productiei de hidrocarburi, iar Petrofac va gestiona pe o perioada de 15 ani operatiunile la mai multe zacaminte din zona Ticleni in numele Petrom, se arata intr-un comunicat al Petrom transmis, luni, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Astfel, Petrofac va asigura expertiza si tehnologiile necesare, precum si resursele financiare si umane, in timp ce Petrom va superviza operatiunile si va plati pentru cantitatea de titei produsa, inclusiv un tarif crescut in functie de nivelul productiei suplimentare.

„Pentru a ne atinge potentialul pe segmentul de explorare si productie, avand in vedere complexitatea operarii zacamintelor mature precum si a portofoliul nostru in Romania, ne vom concentra asupra redezvoltarii unui numar de circa sase-opt zacaminte majore pana in 2015. In paralel, pentru a maximiza productia pe alte zacaminte mature, am decis initierea unor parteneriate cu companii cu reputatie pe plan international care au obtinut rezultate remarcabile in acest domeniu(…) Prin acest parteneriat, mizam pe obtinerea celor mai bune rezultate, in conditiile impartirii riscurilor, al reducerii costurilor si cresterii productiei”, a declarat in comunicat directorul executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Petrofac bursei de la Londra, acordul cu Petrom poate fi prelungit cu zece ani, iar veniturile estimate de companie pentru primii cinci ani de derulare a contractului sunt de 270 milioane de dolari.

„Conform cu standardele proprii de contabilitate, Petrofac va inregistra veniturile estimate pentru primii cinci ani din acest contract in portofoliul de comenzi in executie (…) ceea ce echivaleaza cu 270 milioane dolari americani”, se spune in comunicatul companiei britanice.

Contractul are in vedere operatiuni de redezvoltare a zacamintelor de titei aflate in cadrul a noua campuri petrolifere onshore, din zona Ticleni, in sud-vestul Romaniei.

„Majoritatea zacamintelor noastre sunt mature, iar diversitatea rezervoarelor este foarte mare si necesita nu numai investitii foarte ridicate, dar si o abordare care poate varia de la un rezervor la altul, tehnologii de ultima ora si experienta internationala. Parteneriatul cu Petrofac va spori eficienta operatiunilor de exploatare pe zacamintele noastre”, a spus Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare si Productie.

Cele noua zacaminte, care au fost exploatate in ultimii 60 de ani, produc in prezent aproximativ 4.500 barili echivalent petrol (bep) pe zi, respectiv circa 2,5% din productia totala interna a Petrom.

Operatiunile de productie si serviciile aferente, precum si salariatii implicati in aceste activitati vor fi transferati la Petrofac pe durata contractului.

Petrofac este unul din liderii mondiali in domeniul serviciilor in industria petroliera, iar firma este listata la bursa londoneza.

Petrofac are mai mult de 12.000 angajati si opereaza la nivel global prin 6 centre localizate strategic, in Aberdeen- Marea Britanie, Sharjah si Abu Dhabi – Emiratele Arabe Unite, Woking – Anglia, Chennai si Mumbai – India, precum si prin alte 19 birouri si baze aflate in diferite alte tari.

OMV Petrom este cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa de Valori Bucuresti si este controlata de grupul OMV, care detine 51,01% din actiuni, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%.

Actiunile companiei au inchis sedinta de tranzactionare de vineri la o cotatie de 0,306 lei, in crestere cu 2% fata de referinta, iar la aceasta cotatie capitalizarea OMV Petrom este de17,33 miliarde lei.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...