„Trebuie sa retinem ca ne inscriem pe un trend descendent, care ar putea sa dureze cateva luni. In lumina acestui fapt, daca vreti neaparat sa vindeti, asteptati contra-miscari, care se produc in fiecare perioada de contractare si pot fi foarte consistente”, ii sfatuieste Egger pe investitorii in fonduri de actiuni.
Recomandarile se refera la pietele bursiere internationale, aflate acum pe un trend descendent.
Totodata, Egger ii sfatuieste pe investitori sa aleaga un orizont de investitii mai indelungat. „Cumparati doar atunci cand orizontul dumneavoastra de investitii este de cel putin doi ani. Daca aveti nevoie de bani in urmatoarele 6-12 luni, nu investiti in actiuni”, spune oficialul Erste-Sparinvest.
Un alt pont pentru investitori se refera la datele fundamentale ale companiilor listate pe pietele de capital. „Cand alunecam in recesiune, profiturile pot sa scada brusc pentru anumite companii, iar ceea ce parea a fi un pachet de actiuni foarte ieftin risca sa devina rapid foarte scump. Investitorii trebuie sa ramana axati pe companiile cu o dezvoltare a profiturilor stabila, non-ciclica”, adauga Egger.
Egger: Cumparati pachete mici de actiuni
O alta miscare recomandata in aceasta perioada de deprecieri este cumpararea de pachete mici de actiuni. „Este in regula sa cumparati, insa numai in pasi mici. Nu va cheltuiti toti banii odata, profitati de scaderile temporare de pret”, a mai spus seful departamentului de investitii in piete de capital al Erste-Sparinvest.
Harald Egger a precizat ca, la ora actuala, actiunile nu sunt scumpe, astfel incat nu estimeaza un declin precum cel inregistrat din 2000 pana in 2003, insa erorile comise de bancile centrale, precum si fluxurile de stiri corporatiste negative si, de asemenea, probabilele revizuiri negative ale prognozelor referitoare la profituri, vor alimenta in continuare turbulentele de pe pietele de actiuni.
„Probabil ca am asistat deja la jumatate din corectie. Este posibil ca in urmatoarea perioada sa se inregistreze cresteri, urmate de un val de vanzari, pana cand situatia se va echilibra incepand cu aprilie sau mai”, anticipeaza reprezentantul Erste-Sparinvest.
Daca evolutiile negative de pe pietele de capital din perioada 2000-2003 au fost consecintele exploziei bubble-ului dot-com, actiunile companiilor de IT fiind total supraevaluate la momentul respectiv, in prezent nu ne regasim intr-o situatie similara, considera Egger.
„Pietele de actiuni sunt evaluate foarte atragator pe baza nivelurilor actuale de profit, si chiar au capacitatea de a absorbi scaderi semnificative de profit. Cheia este raportul dintre veniturile rezultate din obligatiuni si cele rezultate din actiuni. In acest moment, actiunile sunt ieftine in comparatie cu obligatiunile”, explica seful departamentului de investitii in piete de capital al Erste-Sparinvest.
SUA nu mai reprezinta singurul motor de crestere a economiei mondiale
Aceste „ponturi” sunt transmise in contextul in care pietele internationale de actiuni au inregistrat scaderi semnificative inca de la inceputul anului, dupa o perioada indelungata de crestere.
Deprecierile sunt puse pe seama probabilitatii unei recesiuni a economiei SUA, care este in prezent considerabil mai ridicata, la fel ca si temerile ca o asemenea recesiune ar putea trage in jos intreaga economie mondiala. „Proiectiile analistilor referitoare la profiturile companiilor sunt cel mai probabil prea optimiste in fiecare tara, astfel incat ne asteptam pretutindeni la revizuiri”, preconizeaza Egger.
Pe de alta parte, acesta arata ca economia globala este sustinuta de mai multi piloni. „SUA nu mai este singurul factor de impulsionare a cresterii. Ascensiunea Chinei, a Indiei si a altor piete emergente aduce un grad tot mai mare de stabilitate in economia globala. Acest lucru nu inseamna ca nu vom mai constata perioade de declin, insa gradul lor de severitate ar trebui sa fie moderat de noii consumatori de pe pietele emergente, de investitiile mari in infrastructura in Asia, Orientul Mijlociu si Rusia”, sustine Harald Egger.
Erste-Sparinvest este societatea de administrare a investitiilor din grupul Erste, proprietarul BCR.