Reusita unui IPO depinde de mai multi factori, unul dintre cele mai importante fiind procesul de selectare a intermediarului.
„Experienta poate asigura un pret de vanzare foarte bun si un grad de reusita mai mare”, a spus pentru DailyBusiness.ro Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
Ioana Tanase, directorul casei de brokeraj EFG Securities, a accentuat importanta intermediarului in realizarea unui IPO.
„Un IPO este un proces foarte complicat, care implica din partea tuturor celor implicati angajamente dificile si nu neaparat pe termen scurt. Incepand cu fazele primare, de pregatire a documentelor de oferta, compania implicata, cea care urmeaza sa devina publica, este supusa unui efort suplimentar semnificativ, in afara de activitatea obisnuita de zi cu zi”, a spus Tanase.
Ea a mentionat ca de cele mai multe ori, intermediarul este cel care ajuta in selectarea consultantilor (pentru audit, pentru juridic, PR), apoi coordoneaza activitatea acestora, practic realizeaza corespondenta si pastreaza echilibrul intre companie si echipa de consultanti.
„Tot intermediarul este cel care tine legatura cu potentialii investitori, odata ce procesul a evoluat suficient si pot fi initiate activitatile de (pre)marketing. Se organizeaza prezentari ale companiei, intalniri cu investitorii, road-showuri, discutii si interviuri cu media. Pentru aceste motive, si nu numai, sustin faptul ca intermediarul are un rol important in acest proces”, a punctat Tanase.
In ciuda lipsei de experienta a caselor de brokeraj locale, Rares Nilas, directorul general al BT Securities, considera ca „oferta tehnica si expertiza ar trebui sa conteze cel mai mult in selectarea intermediarului pentru IPO, si nu pretul.”
[quote=Rares Nilas, director general BT Securities]In conditiile in care la noi au fost prea putine IPO-uri, este greu de obtinut experienta.[/quote]
Nilas a dat exemplul licitatiei pentru selectarea administratorului Fondului Proprietatea, care are active estimate la 4 miliarde euro, in cadrul careia principalul criteriu de selectie ar fi pretul. „Pe tipul acesta de oferte, pretul ar trebui sa conteze cel mai putin”, a mentionat seful casei de brokeraj BT Securities.
Ioana Tanase de la EFG Securities mentioneaza ca experienta este importanta, nu atat in pregatirea unor procese similare, cat in activitatile de tranzactionare de zi cu zi, fiind relevante abilitatile de vanzari, volumul tranzactiilor, baza de clienti.
„Companiile care au in vedere realizarea unui IPO pot impune pretul, experienta sau o combinatie intre cele doua ca si criterii de selectie a unui intermediar. Sigur ca pretul este si va ramane un element important, dar nu trebuie uitat faptul ca vorbim despre un proces in care intermediarul practic foloseste intreg arsenalul de resurse pentru a-si duce misiunea la bun sfarsit”, a mai spus directorul casei de brokeraj EFG Securities.
[quote=Ioana Tanase, director general EFG Securities]Ideal ar fi ca intermediarul sa fie selectat in urma unui proces riguros in care sa primeze abilitatea de a finaliza cu succes IPO-ul, avand insa in vedere si pretul acestui serviciu.[/quote]
Rares Nilas de la BT Securities considera ca in cazul IPO-ului Pomponio, intermediat de EFG Securities, conditiile din piata au fost singurii factori care nu au condus la succesul estimat.
Experienta a fost criteriul principal in selectia intermediarului pentru IPO-uri ca Transelectrica si Transgaz, aceasta din urma fiind cel mai de succes IPO derulat in Romania.
In schimb, pretul a primat in selectiile intermediarilor pentru listarea unor societati din subordinea Ministerului Transporturilor (MT).
Un astfel de IPO este Administratia Porturilor Maritime Constanta, pentru care a fost selectat ca intermediar consortiul format din Piraeus Bank si IEBA Trust. Potrivit lui Teodor Popa, seful departamentului de privatizare din MT, acest consortiu a obtinut punctajul maxim deoarece a solicitat cel mai mic comision.
Contactati de DailyBusiness.ro, reprezentantii IEBA Trust nu au oferit niciun raspuns pentru acest material.
Pe de alta parte, pentru listarea Aeroportului Otopeni a fost selectata casa de brokeraj BT Securities, considerata cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic, potrivit reprezentantilor MT.
Resurse suplimentare
Piraeus Bank si IEBA Trust vor intermedia listarea Administratiei Porturilor Constanta
Intermediarul IPO Pomponio: Brokerii nu au luat in serios oferta
De ce a fost Transgaz cea mai subscrisa oferta publica din istoria Bursei