- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Prețul argintului, la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani. Ce urmează pentru piața metalelor prețioase?

26 Sep, 22:29 • Bugiu ⁠Ana Maria
Prețul argintul a crescut considerabil. Este la cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani.
Prețul argintului, la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani. Ce urmează pentru piața metalelor prețioase?

Cotația argintului a atins joi cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, urcând cu 2,5%, până la 32,614 dolari pe uncie, consolidând un avans impresionant de 37% de la începutul anului.

Creșterea este alimentată de așteptările pieței că Rezerva Federală a SUA va continua să reducă ratele dobânzii, o măsură menită să stimuleze economia, dar care are și un impact direct asupra pieței metalelor prețioase, potrivit economedia.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Românul care a cucerit Europa. Crama boutique, decorată cu aur și argint la cel mai mare concurs de vinuri

foto: argint

Prețul argintului, la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani. Ce urmează pentru piața metalelor prețioase?

Pe lângă rolul său de valoare de refugiu, argintul are și o importanță industrială importantă, fiind utilizat în sectorul tehnologic și în producția de energie regenerabilă.

Cererea din partea industriei a fost amplificată de decizia Chinei de a-și stimula economia prin măsuri care au potențialul de a crește cererea pentru metale industriale, inclusiv argintul. Acest factor a contribuit la menținerea prețurilor ridicate, pe lângă contextul favorabil generat de politica monetară a Fed.

Un alt element care susține ascensiunea argintului este revenirea achizițiilor de către fondurile tranzacționate la bursă (ETF-uri) specializate pe metale prețioase, care susține cererea pe piața argintului. Investitorii din aceste fonduri au început să-și mărească expunerile, pe fondul perspectivelor economice și al mișcărilor recente ale prețurilor.

Deși cotația actuală de 32,614 dolari pe uncie reprezintă cel mai înalt nivel din 2012, prețul rămâne totuși mult sub maximul istoric de aproape 50 de dolari pe uncie, atins în 2011, în contextul crizei economice globale de la acea vreme.

În prezent, deși argintul a câștigat teren în acest an, prețul său este încă sub valorile record, dar cu o dinamică puternic ascendentă, care ar putea continua pe măsură ce se clarifică politicile monetare globale și cererea industrială.

Această combinație de factori, care implică aspecte economice globale și cererea industrială, face ca argintul să fie unul dintre cele mai performante active de pe piața materiilor prime în 2024.

Te-ar mai putea interesa și: Semne ale recesiunii mondiale. A fost inaugurat un seif care poate adăposti 10.000 de tone de argint şi 500 de tone de aur